Ni krivi, ni dužni, nakon naše reakcije na sve češća pisanja o TE Kongora, ovih dana u Tomislavgradskoj općini umjesto o TE Kongora, više se govori o HRS-u. S toga, moramo zahvaliti medijima i svima koji nas ovih dana uzimaju u svoja usta i pera. Da smo plaćali kampanju ne bi je bolje osmislili.

 

Krenimo redom. U samo 14 dana, jednostavnom google pretragom može se naći kolikogod želite afirmativnih naslova na temu TE Kongora. „112 investicijskih projekata Vlade FBiH u vrijednosti 21,2 milijarde KM –investicijski najvrjedniji TE i Rudnik Kongora 2,151 000 KM“ naslov Večernjeg lista. Samo nekoliko dana kasnije isti list piše „Kongora bi otvorila više od 1700 radnih mjesta“. U razmaku od nekoliko dana, na portalima se pojavljuje tekst „Kakvo zagađenje u 2016. – Kongora bi otvorila više od 1700 radnih mjesta“. Pored ovoga, po radio i tv postajama, načelnik općine, članovi vladajuće stranke, ali i tzv. oporba, birali su riječi kada ih se pitalo za mišljenje na ovu temu. Iz konteksta njihovih izjava bi se moglo zaključiti kako su oni za nova radna mjesta, za ulaganja, ali kako tobože je narod protiv.

Paralelno sa ovim medijskim pritiskom, najrenomiranije svjetske agencije, poput recimo Deutche Wellea, su objavile rezultate jedne od ponajvećih istraživanja smrtnosti od posljedica zagađenja proizvodnje energije sagorijevanjem uglja. Studija je dokazala da samo u EU 23 000 ljudi umire od posljedica zagađenja, te je dokazala kako je gospodarska i ekonomska isplativost termoelektrana ništavna. Misleći da možda mediji nisu upratili ovu vijest, proslijedili smo link na nju svim medijima i portalima. Pogađate? Nitko nije objavio ovu vijest.

Dakle, s jedne strane imamo rešetanje „afirmativnim“ tekstovima, s druge, nitko ne želi objaviti kakve bi posljedice mogao imati rezultat tih afirmativnih tekstova. To nas je navelo na reakciju priopćenjem, pozivajući sve lokalne aktere na javnu diskusiju i ,budući da je predizborno vrijeme, na sučeljavanje. Bez ikakvih nametanja i pretenzija. HRS je jedina politička stranka koja se odavno javno izjasnila protiv bilo kakve izgradnje TE u Tomislavgradu, potkrjepljujući to analizama i stručnim komentarima, te nudeći cijeli niz projekata koji bi, poštujući suvremene ekološke standarde i očuvanje okoliša, mogli imati veći gospodarski učinak nego jedna termoelektrana. Zašto ne bi i drugi igrali otvorenih karata?

Naš poziv je naišao na ogroman broj reakcija lokalnih i manje lokalnih medija i medijskih dužnosnika. Većina ih uopće ne ulazi u meritum stvari, nego problem što se radi o HRS-u koji se usudio usprotiviti. Mi smo na to navikli u svim sredinama, ne samo u Tomislavgradu i to tretiramo kao neplaćeni marketing, pa se svima njima ovim putem zahvaljujemo.

Jedan lokalni tomislavgradski portal, međutim, ovaj put prednjači u tome pa mu se moramo posebno zahvaliti. Radi se o „tomislavnews.com“ koji kao reakciju na naše priopćenje u nepotpisanom tekstu naslova “TE Kongora, oni je, kao, hoće graditi, a mi, kao ne damo“ poziva na „ignoriranje svih onih koji razvlače TE u predizborne svrhe“, jerbo „nemaju ni toliko mašte da za birače izmisle i dobace im neku novu kost, nego opet izvlače prastaru, davno izlizanu?!“ itd. govoreći kako „zamajavamo narod“ i pozivajući pored ostalog na referendum po tom pitanju.

Više je razloga zašto nam je najiskrenije drago što smo medije i medijske djelatnike poput anonimaca s ovog portala probudili svojim priopćenjem, a prespavali su cijeli niz naslova i medijskih istupa koji benevolentno gledaju na projekt TE Kongora. Najveći razlog je taj što se i mi pridružujemo pozivu na ignoriranje. Ne samo to, nego ga konkretiziramo: tkogod je za izgradnju TE Kongora neka ne glasuje za HRS! Široka je paleta političkih opcija i u vlasti i u tzv. oporbi koji guraju ovaj projekt, izbor je dakle bogat. Drago nam je i da su otkrili kartu tzv. referenduma, računajući na glasove stranačkih uhljeba, preko noći diplomiranih stručnjaka, intelektualaca s privatnih fakulteta i stranačkih akademija, rodbine i kumova iz administracije itd. Normalno da se igra ta karta, jer do izbora bi depopulacijski ciklus mogao biti još i gori, tako da računaju kako će ovima nabrojanima podobnim biti još i šire, pa mogu sami o svemu odlučivati diktirajući život nama koji ne želimo i nećemo otići po cijenu svega, pa i njih.

HRS kada uđe u O.V., pored načina dodjele koncesije za obavljanje građevinskih radova u općini, načina upošljavanja u općinsku upravu, administraciju i javne institucije, utrošak proračunskih sredstava, ispitivanje netransparentnog trošenja novca u zdravstvu, itd, inicirat će otvorenu raspravu o TE Kongora i biti će to jedna od prvih inicijativa koje ćemo u O.V. pokrenuti.

Dakle, da zaključimo: tkogod želi Termoelektranu ispred prozora neka ne glasuje za HRS. Kao što anonimci rekoše, ignorirajte nas. Dapače, pozivamo da nas ignoriraju i za nas ne glasuju svi oni kojima je danas dobro u Tomislavgradu. Medijima i medijskim dužnosnicima, ovaj put s osobitom pozornošću na „tomislavnews.com“, koji nas anonimno hvale zahvaljujemo na neplaćenoj reklami i nadamo se kako će tako nastaviti. HRS se financira isključivo od članarine svojih članova, nemamo proračunskih dotacija, niti koristimo sredstva poreskih obveznika za plaćanje kampanje, janjetine i alkohola, poput ostalih stranaka. S toga nam je svaka pomoć više nego dobrodošla.

Predsjednik O.O. Tomislavgrad
Ilija Sliško

 

 

 

 

Postupajući po prijavi HRS-a, SIPA naložila istragu slučaja dopisnog glasovanja u Tomislavgradu

Petak, 30 Rujan 2016 18:18
Postupajući po prijavi HRS-a, SIPA naložila istragu slučaja dopisnog glasovanja u Tomislavgradu

Postupajući po prijavi HRS-a, Državna agencija za istrage i zaštitu naložila je MUP-u HBŽ-a is...

HRS prijavljuje istražnim organima malverzacije dopisnim glasovima

Petak, 23 Rujan 2016 09:22
HRS prijavljuje istražnim organima malverzacije dopisnim glasovima

Budući da je HDZ BiH odbio potpisati zajedničku izjavu svih stranaka iz Tomislavgrada i osujet...

Izborni inženjering i pokušaj izbornih prijevara u Tomislavgradu

Nedjelja, 18 Rujan 2016 20:13
Izborni inženjering i pokušaj izbornih prijevara u Tomislavgradu

Po izvješću SIP-a, u Tomislavgradu registrirano 1003 osoba za dopisno glasovanje. To je oko 12...

Ukinuti vijećničke paušale, naknade i naknade političkim strankama

Srijeda, 14 Rujan 2016 11:56
Ukinuti vijećničke paušale, naknade i naknade političkim strankama

Općine sa hrvatskom većinom, osobito iz ZHŽ-a, su među najvećim dužnicima prema institucijama ...

Gospodarski i demografski oporavak po duvanjskom modelu

Petak, 09 Rujan 2016 10:46
Gospodarski i demografski oporavak po duvanjskom modelu

Gospodarska revitalizacija, tjeranjem investitora u druge općine. Demografski oporavak, tjeran...

HRS-ov odgovor gradonačelniku ŠB - U pravu ste, ozbiljna smo stranka

Srijeda, 24 Kolovoz 2016 12:23
HRS-ov odgovor gradonačelniku ŠB - U pravu ste, "ozbiljna" smo stranka

Budući da gradonačelnik u svom nemuštom odgovoru na priopćenje HRS-a nije demantirao apsolutno...

«
»