Gospodarska revitalizacija, tjeranjem investitora u druge općine. Demografski oporavak, tjeranjem stanovništva u inozemstvo. S ovim bi se riječima mogao podvući odnos između predizborne retorike i stvarnog stanja bilo vladajućih, bilo tzv. „oporbe“ u Tomislavgradu.

 

Predizborna kampanja trpi svaki mogući retorički besmisao. No, ne možemo ne reagirati na očigledno pravljenje budalama pučanstva duvanjskog kraja.  Ovih dana sa svih plaćenih medijskih i marketinških kanala ne mogu nas mimoići investicije, demografski rast, EU fondovi, itd. Političke stranke koje su nas do sada vodile u općinskom vijeću kao da tek stupaju na političku scenu, očigledno smatraju kako smo svi u Tomislavgradu kratkog pamćenja. Valjalo bi malo osvježiti pamćenje i usporediti sa stvarnošću, čisto da se vidi kako to i vlast i tzv. oporba „investira“ i radi na poboljšanju demografske slike Tomislavgrada.

Početkom, također, izborne 2012. godine sve agencije su prenijele vijest kako se u Crvenicama otvara velika tvornica ribarskih brodica, patrolnih čamaca i jahti. Najbolji mogući scenarij: greenfield investicija - investitor iz inozemstva u suradnji sa lokalnim suradnicima ulaže svoj novac, odradio je samostalno pripadajuću infrastrukturu, osigurao strojeve, nedostaje samo administrativni dio koji se da riješiti u roku od desetak dana i proizvodnja može krenuti. 

Općinski čelnici sa investitorima iz Belgije 2012. g.

 

Iste, izborne 2012. godine skoro u isto vrijeme općinu su posjetili investitori iz Belgije. Namjera je otvoriti tvornicu opruga u Stipanjićima. Opet najbolji mogući scenarij: greenfield investicija – investitor je samostalno pokrio sve troškove sudske registracije, uzeo bi u najam postojeću infrastrukturu, plan je prerađivati poluproizvod koji bi se nakon prerade izvozio u zemlje Beneluxa.

Danas je 2016. godina. U Crvenicama, prostor gdje je trebala biti tvornica jahti i čamaca danas je skladište u kojem ne radi nitko, a ukoliko u večernjim satima prođete tim mjestom vidjet ćete više kuća sa ugašenim svjetlima, nego upaljenim. U Stipanjićima, gdje je trebala biti „B-Spring“ tvornica opruga, po prvi put u povijesti se dogodilo da je podružna škola dijete koje je trebalo poći u prvi osnovne vratila doma za dogodine, jer u mjestu nema dovoljno djece da bi se zadovoljio zakonski zadani minimum za razredno odjeljenje. „B-Spring“ ovih dana počinje izgradnju tvornice u općini Livno, gdje će raditi i desetak radnika iz Tomislavgrada. Moramo ovim putem čestitati općini Livno što su shvatili vrijednost novih investicija, te nisu dopustili da investitori napuste ovaj kraj.

Razlog zašto su investicije napustile općinu je skoro pa identičan: umjesto da se podrži investitore u njihovim namjerama i olakša administrativni dio posla, njima se na sve moguće načine otežavalo, pa i oko primjerice dobivanja najbesmislenijih dozvola, poput priključka za struju i vodu. Sve iz razloga što nisu željeli ispod stola „podmazati“ naše lokalne šerife. Niti su vladajući u općini odgovarali za počinjeno, niti je tzv. oporba pravodobno, smisleno i konkretno reagirala ne bili investitori ostali u općini. Očigledno djeluju i nastupaju skupa.

Kao što smo rekli, predizborna kampanja trpi sve, pa i pravljenje naroda budalama pričama o investicijama i povratku ljudi u duvanjski kraj. No, to ne znači da mi budale i jesmo. Nismo slijepi pored zdravih očiju i nismo kratkog pamćenja. Najiskrenije se nadamo kako će na sljedećim izborima i Tomislavgrad progledati i znati odvagati bajke od stvarnosti.

OO Tomislavgrad HRS

Postupajući po prijavi HRS-a, SIPA naložila istragu slučaja dopisnog glasovanja u Tomislavgradu

Petak, 30 Rujan 2016 18:18
Postupajući po prijavi HRS-a, SIPA naložila istragu slučaja dopisnog glasovanja u Tomislavgradu

Postupajući po prijavi HRS-a, Državna agencija za istrage i zaštitu naložila je MUP-u HBŽ-a is...

HRS prijavljuje istražnim organima malverzacije dopisnim glasovima

Petak, 23 Rujan 2016 09:22
HRS prijavljuje istražnim organima malverzacije dopisnim glasovima

Budući da je HDZ BiH odbio potpisati zajedničku izjavu svih stranaka iz Tomislavgrada i osujet...

Izborni inženjering i pokušaj izbornih prijevara u Tomislavgradu

Nedjelja, 18 Rujan 2016 20:13
Izborni inženjering i pokušaj izbornih prijevara u Tomislavgradu

Po izvješću SIP-a, u Tomislavgradu registrirano 1003 osoba za dopisno glasovanje. To je oko 12...

Ukinuti vijećničke paušale, naknade i naknade političkim strankama

Srijeda, 14 Rujan 2016 11:56
Ukinuti vijećničke paušale, naknade i naknade političkim strankama

Općine sa hrvatskom većinom, osobito iz ZHŽ-a, su među najvećim dužnicima prema institucijama ...

Gospodarski i demografski oporavak po duvanjskom modelu

Petak, 09 Rujan 2016 10:46
Gospodarski i demografski oporavak po duvanjskom modelu

Gospodarska revitalizacija, tjeranjem investitora u druge općine. Demografski oporavak, tjeran...

HRS-ov odgovor gradonačelniku ŠB - U pravu ste, ozbiljna smo stranka

Srijeda, 24 Kolovoz 2016 12:23
HRS-ov odgovor gradonačelniku ŠB - U pravu ste, "ozbiljna" smo stranka

Budući da gradonačelnik u svom nemuštom odgovoru na priopćenje HRS-a nije demantirao apsolutno...

«
»