Ako je suditi prema odgovorima dobivenim na zahtjeve i inicijative vijećnice Antonije Banožić iz HRS-a na održanoj sjednici gradskog vijeća Širokog Brijega, moglo bi se zaključiti kako u Širokom Brijegu sve funkcionira bez ikakvih problema i kako općenito mi Hrvati u BiH nismo baš toliko neravnopravni koliko govorimo.

 

Nema potrebe za službenom podrškom generalu Jeliću i zapovjednicima HVO-a; voda u Lištici i Ugrovači je za piće; koeficijent povrata prihoda od PDV-a je zadovoljavajući; ne znamo zašto bi vraćali udio Širokog Brijega u vlasništvu javnih poduzeća, nikakav problem što se Sarajevo bogati na račun drugih općina; protiv smo da se novac političkih naknada dadne socijalno ugroženima. Sažetak je ovo odgovora na zahtjeve HRS-a na sjednici gradskog vijeća Širokog Brijega. Krenimo redom:

HRS-ov prijedlog o službenoj podršci generalu Miji Jeliću i svim politički optuženim zapovjednicima HVO-a, kojeg je vijećnica HRS-a elaborirala na prethodnoj sjednici, prvo se htio ignorirati, ali na inzistiranje vijećnice Banožić za stavljanje istog na dnevni red, odgovor vladajućih je bio kako „nema potrebe za službenom podrškom, institucije rade svoj posao, a privatno se podrška zna“. Po ovome, dakle, stavovi Predsjedništva i GV HNS-a o selektivnim i političkim optužnicama izgleda da ne stoji.

Nema potrebe niti za inspekcijskim nadzorom vode iz donjeg toka rijeke Lištice, kao niti za nadzorom građevinskih radova nad izgradnjom kolektora, što je također na prethodnoj sjednici tražio HRS. Naime, po izvješću vladajućih radovi teku intenzitetom kakvim koliko mogu, događa se da se kasni i da se ne radi kako treba. Zavod za javno zdravstvo radi ispitivanja vode, rezultat ispitivanja je da je voda u rijeci maltene za piće. HRS je zatražio fitosanitarnu i mikrobiološku analizu vode iz korita rijeke, što je odbijeno. Osim HRS-a na, na izviješće nitko niti od vijećnika vladajuće stranke, niti oporbene nije imao nikakav prigovor. Dakle, žitelji Širokog Brijega bi sljedeći put kad rijeka pocrveni od boksitne jalovine istu mogli piti, moguće da je to u biti voćni sok, a ne ekološka katastrofa.

Navodno, kvaliteta vode skoro za piće (foto: jabuka.tv)

Po pitanju proračuna, HRS je inzistirao na poštivanju Zakona o proračunima po kojem bi se za svaku stavku morala znati jasna namjena, navodeći cijeli niz stavki koje su nedefinirane, a imaju ukupno milijunske iznose. Odgovor je da se „zakon poštuje koliko se može“, a ako se ima neki prigovor da se ide na pismeno. Glatko i jednoglasno je odbijen zahtjev HRS-a da se vijećnici odreknu naknada, paušala, te da se stranke odreknu proračunskih dotacija (175000 KM godišnje, dakle ukupno 700000 za cijeli mandat), te da se taj novac preusmjeri za servisiranje potreba djece s posebnim potrebama, doma „Marija naša nada“ i „Sveta Obitelj“ ili da se oformi fond za bolesne članove socijalno ugroženih obitelji.

Zanimljiv odgovor je dobiven po pitanju zahtjeva HRS-a da se sa županijskom razinom iskoordiniraju aktivnosti po pitanju preraspodjele prihoda od PDV-a, a u skladu sa odlukom Vlade županije iz 2013. Na prijedloge vijećnice koja je elaborirala konkretne aktivnosti koje bi trebalo poduzeti, odgovoreno je kako je „koeficijent taj koji jeste, mogao bi biti i niži i treba biti zadovoljan s ovim što se ima“.

Na kraju sjednice, pod točkom prijedlozi, vijećnica Banožić je prezentirala kratki stručni elaborat kako je Široki Brijeg protuzakonitom i protuustavnom Odlukom Vlade FBiH s početka 2000. godina ostao obeštećen za više desetina milijuna KM po pitanju oduzimanja udjela u vlasništvu velikih javnih poduzeća. Prihodi i dobit koju dobiva Sarajevo slijedom ovog oduzimanja vlasništva godinama dosežu i do pola milijarde KM. HRS je uputio zahtjev da Grad Široki oformi stručno povjerenstvo koje će u skladu sa važećim zakonima pokrenuti postupak pri pravosudnim institucijama kako bi se udio u javnim poduzećima vratio u Široki, nudeći i pomoć stručnjaka pravne i ekonomske struke koji bi se pro bono stavili na raspolaganje. Ovo bi bio ne samo interes Širokog Brijega, nego i hrvatski nacionalni interes jer bi primjer Širokog mogle pratiti sve općine gdje su Hrvati većinski narod.

Naslovnica Večernjeg lista 22/03/2012.g.

Zahtjev uopće nije stavljen na glasovanje jer predsjedavajući  u vijeću i vlast u Širokom, citiramo „nisu upoznati da je to tako i da bi uopće bilo od nacionalnog interesa da se vrati to vlasništvo“, tražeći da se o tome diskutira neki drugi put.  Drugim riječima, aktualna vlast nije upoznata kako Sarajevo kontrolira, ubire prihode i dobit javnih poduzeća koja pokrivaju 98% područja na kojima žive Hrvati, te nije upoznata da je vraćanje udjela u vlasništvu istih na općine i gradove dio aktualne politike i predizbornih obećanja HNS-a, a koja nikada nisu bila predmetom konkretnih aktivnosti.

Ono što je simptomatično, ali i zanimljivo, jeste da je HRS bio usamljen u inzistiranju na određenim stvarima koje su ne samo u interesu naroda. Dapače, pojedinci i iz vladajuće stranke, i iz oporbe nisu krili nelagodu zbog opetovanih javljanja za riječ HRS-ove vijećnice. Svima na obraz i svima na čast. Ono što je sigurno jeste da će HRS nastaviti kako je i krenuo i nastaviti pravdati glasove dobivene na izborima.


GO HRS Široki Brijeg

" Briga o umirovljenicima kroz zagovaranje njihovih prava i pomoć na svim razinama "