Vijeće ministara je danas usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. Je li ijedna od stranaka, osobito onih sa hrvatskim predznakom, prije prošlih Općih izbora u predizbornom programu najavila poresku reformu s kojom se na postojeće parafiskalne namete dodaju novi, za potrebe saniranja proračunskih rupa i infrastrukturu oko Sarajeva?

U sklopu famozne „Reformske agende“, jedine aktivnosti koje se rade, van okvira političke krize, su restrukturiranje poreza, dizanje akciza za gorivo i proces privatizacije javnih poduzeća. HRS je jedina stranka koja se i prije, kao i netom poslije izbora, zalagala i zalaže za suštinske reforme BiH, a to su ustavne reforme, preustroj BiH, umanjenje administrativno-birokratskog aparata itd., što smo prezentirali i u našem dokumentu prijedloga Ustavnih reformi. Radi kvalitetnijeg uvida u stvari, samo ćemo kronološki posložiti neke od stavova HRS-a i stavova direktno uključenih u proces:

31.07.2015. „HRS o Reformskoj agendi“ 1. put

Glasogovornički mediji i glasnogovornici međunarodne zajednice u tijelima vlasti predstavljaju „Reformsku agendu“ kao nešto pozitivno, bez čega nećemo ući u EU, itd. Međutim, dovoljno je malo podrobnije pročitati ono što je sadržaj „Agende“ da se shvati kako je cilj ovog dokumenta isključivo privatizacija elementarnih poduzeća (telekom, elektro i energetski sektor), te restrukturalizacija poreza. Drugim riječima, kao što je to bilo nakon svih dosadašnjih međunarodnih agendi, počevši od privatizacije, procesa certifikacije, raspodjele javnih prihoda itd., i nakon ove će ponovno običan građanin platiti najveću cijenu „reformi“.


01.06.2016. Vjekoslav Bevanda ministar financija u Vijeću Ministara BiH

Mi smo sami kroz Reformsku agendu i akcione planove prihvatili obavezu da sprovedemo reforme kako bi unaprijedili poslovno okruženje i privukli investicije radi otvaranja novih radnih mjesta. Na UO UINBiH nismo donijeli nikakvu odluku o bilo kakvom povećanju akciza. Ovakve stvari ne mogu se uraditi bez analitičke podloge, bez jasne računice šta to donosi sa sobom. Radna grupa, koja je fomrirana, prvo mora sve dobro razmotriti, pa ćemo tek onda vidjeti o čemu se ovdje radi. Svaka inicijativa sa sobom nosi određeni i plus i minus. Ali, kažem, bez jasnih računa gdje će nas ovo dovesti ništa nećemo raditi na silu.

10.02.2016. HRS o Reformskoj agendi 2. put

Reformska agenda neće nikada zaživjeti na način kakvom je predstavljaju. Prvi je razlog taj što su autori svih tih reformi ljudi iz MMF-a, Svjetske banke i slični koji ne znaju, ne žele znati i ne žele prihvatiti složenost društveno političkih okolnosti u BiH, kao ni njihovu genezu. Njima je u cilju jedino navesti nesposobnu i nestručnu izvršnu vlast na dizanje novih kredita. Svoje stručno neznanje pokazali su više puta u zadnjih 15-ak godina inzistiranjem na pogubnim reformama. Sjetimo se samo certifikata. Drugi razlog je taj što su glavni nositelji tih reformi pripadnici odnarođene političke neofeudalne elite koja je stvorila društvo po parazitskoj mjeri, koju oni sami po sebi diktiraju. Ne zna se tko nam radi više o glavi, ovi bjelosvjetski lešinari ili ovi „naši" begovi.  Ukoliko se uistinu želi dobro i budućnost našoj zemlji onda se mora ozbiljno i konkretno krenuti razgovarati o uređenju države, njenom preustroju, umanjenju administrativno birokratskog aparata, itd. Svaka druga tema, agende, reforme i sve drugo što se forsira u zadnje vrijeme nisu ništa drugo nego kemoterapija u terminalnoj fazi pred smrt.

28.10.2016 Denis Zvizdić

Agenda će ne samo fiskalno konsolidirati BiH, nego će onemogućiti preferencijalno upošljavanje preko veze, te ozdraviti poslovnu klimu i učiniti je pogodnom za buduća ulaganja. Na pitanje novinara državni premijer Zvizdić je demantirao tvrdnje o privatizaciji javnih poduzeća, govoreći kako „privatizacija tzv. ‘zlatnih koka' nije predviđena reformskom agendom, niti je bilo koja međunarodna financijska institucija to postavila kao zahtjev ili uvjet". Dodao je i kako je „agenda plod rada domaćih zakonodavnih institucija, a da su stručnjaci iz MMF-a samo supervizori".

28.01.2017. HRS o Reformama 3. put

Bilo koja reforma koja ne uključuje uređenje države i reforma glomaznog birokratskog aparata nema smisla u ovakvoj BiH Gdje i kada je prije prošlih općih izbora bilo govora da će se hrvatskim rukama u Vijeće ministara i u izvršnu vlast u Federaciji birati kadar DF-a i drugih stjegonoša platformačkog puča? Gdje i kada je bilo govora kako će Hrvati podržavati kreditiranje kod MMF-a ili recimo nametanje akciza na gorivo, kako bi se moglo financirati sarajevsku zaobilaznicu, brzu cestu Sarajevo  -  Goražde i sl? Gdje i kada je bilo govora kako će se, na osnovu direktiva famozne Agende, raditi na privatizaciji javnih poduzeća, kako bi novac opet otišao u Sarajevo, jer su ista oteta od općina nametanjima zakona, pa se sav prihod i dobit slijeva u Sarajevo?

28.03.2017.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

------------ 

Dakle vidljivo je tko je dosljedan u stavovima, a tko jednu politiku vodi prije, a drugu nakon izbora. Nadati nam se da će u Domu Naroda ili Parlamentu pasti ovaj prijedlog. U međuvremenu, citirati ćemo misao Slavena Raguža iz srpnja 2015.:

Jedina svrha svih politika u BiH jeste održavanje standarda života u vlasti izabranih parazita. Naviknuti na neradnički lagodan i za obične smrtnike nezamisliv život, nisu sposobni stvoriti ništa novo, kreirati novu vrijednost koja bi u nekoj budućnosti donijela nešto bolje za opće dobro. Sposobni su samo zadužiti se, tražiti nove kredite za vraćanje postojećih, te prodati obiteljsko srebro i od tih novaca održavati na životu svoje privatne životne navike, a nama sve to prodati putem plaćeničkih medija kao da je sve to za naše dobro.“


Sljedeće godine su Opći izbori. Narode hoćete li opet isto kao i prošli put?

HRS

" Politika nije neko sporedno i zanemarivo područje društvenog života, koje možemo zaobići time da se njime ne bavimo "