Prenosimo razgovor s našim Tomislavom Turićem iz Novog Travnika, koji je s njim uradila ekipa sa portala "odakle.info". O HRS-u, HDZ-ovima, mladima, Središnjoj Bosni, o svemu po malo. Preporučujemo čitanje!

 

Tomislav Turić mladi je student pete godine politologije, od nedavno, priključio se ekipi Hrvatske republikanske stranke u Središnjoj Bosni i postao povjerenik.

Turić živi u Novom Travniku i povjerenik je za cijelu Središnju Bosnu. Ono što je bitno napomenuti u ovoj priči je to da Turić studira politologiju, unutarnji smjer, odnosno, lokalnu samoupravu i javnu upravu, i izvrstan je student.

U razgovoru za odakle.info progovorio je o planovima, politici, angažmanu, Bosni i Hercegovini…

MI: Tomislave, otkud ova ideja? I zašto ne HDZ?

Turić: A zašto bi u HDZ? Čime nas je to ta stranka u posljednjih 15 i 20 godina zadužila da ih se uopće uzme u razmatranje? Odavno je to prekinulo sve niti poveznice s pokretom s početka 90ih prošlog stoljeća. Danas je to samo skupina neoboljševika koja kroz prizmu tobožnje borbe za nacionalne interese, te iste interese je srozala na razinu da se sve ono za što se zalagalo u Domovinskom ratu čini uzalud. Nije i ne može biti uzalud. Ne sviđa mi se ovo što se događa, ne sviđa mi se šutnja, ne sviđa mi se što se od 2014. ništa ne događa. Svi smo tada, pa i ja prvi, zagovarali i činili sve kako bi cijelokupni plan i programa HNS-a dobio mogućnost provedbe u djelo, međutim, od mnogih obećanja, na kraju nije bilo ništa. Istaknut ću Izborni zakon, ministarstvo branitelja, apelacije ustavnom sudu po pitanju nametnutih zakona Platforme, TV kanal. Ne mogu se dobivati izbori na jednoj vrsti obećanja i onda ne činiti gotovo ništa da se taj program ostvari.

MI: Pa treba li nam taj kanal?

Turić: Pa recite vi meni treba li, upalite FTV i dobit ćete odgovor. Potreban nam je medij koji bi sa objektivne i neovisne strane tretirao kulturološku, političku i društvenu baštinu Hrvata u BiH. Nema to veze samo sa jezičnom denominacijom, kako se to želi nametnuti tražeći „kanal na hrvatskom jeziku“, nego sa generalnom uređivačkom politikom.

Naglašavam, objektivan i neovisan, jer ako će to biti kanal za promociju interesa jedne stranke, kao što je to znalo biti u prošlosti i kako to dosta njih očekuje, onda nam ne treba nikakav.

MI: A izborni zakon? Što tu može HRS? Pa vi imate samo jednu vijećnicu i to u Širokom Brijegu

Turić: Nama je cilj bio dobiti vijećnika isključivo radi formalnog ulaska u instituciju HNS-a gdje se odlučuje i diskutira o svim krucijalnim temama od nacionalnog interesa, pa i o Izbornom zakonu, što smo i uspjeli. Veličina stranke uopće nije garant učinkovitosti rada.

Eto imate HDZ koji i u originalnoj i u plagiranoj HDZ1990 verziji godinama pokriva preko 90% pozicija u vlasti iz reda hrvatskog naroda, pa na kraju nisu napravili ništa po pitanju bilo koje teme od nacionalnog interesa. HRS iskorištava svoj prostor i uspio se nametnuti ne samo medijski, nego i kroz HNS. Konkretno, pravni stručnjaci iz HRS-a su aktivno sudjelovali u izradi prijedloga izbornog zakona koji je otišao u Parlamentarnu proceduru, iako smatramo kako od istih neće biti ništa i kako bi se kao politički narod morali fokusirati na Plan B, odnosno na strategiju „što kad se prijedlog odbije“.

Još uvijek tvrdim, HRS-ov prijedlog ustavnih reformi je najrealniji i najbolji. Dogodine su izbori na kojima moramo napraviti jedan iskorak. Snaga HRS-a je baš u tome što nam politika nije cilj nego sredstvo, do nas je koliko ćemo biti u stanju to kapitalizirati u praksi.

MI: U redu, ali kako djelovati u Središnjoj Bosni kad je situacija podijeljena i kad je narod podijeljen.

Turić: Mi ne dijelimo narod. To je politički tendenciozna mantra. Po Vašoj logici HDZ bi trebao imati monopol u cijeloj državi jer je, eto, narod ‘podijeljen’? Ako ćemo govoriti o podijeljenosti, jedina stvarna podijeljenost je ona na političku elitu, neovisno o stranci, i običan narod. Recite mi koji su to rezultati uspješnog rada stranaka koje nas zadnjih 20ak godina vode u Središnjoj Bosni? Ako za uspjeh smatrate katastrofalnu demografsku sliku, otimanje imovine Hrvata i katoličke crkve, upošljavanje i situiranje rodbine i stranačkih ulizica, onda su hrvatske stranke u Središnjoj Bosni među najuspješnijima. HRS nije tu kako bi dijelio, nego kako bi djelovao. Dokazali smo kako nas ne zanimaju fotelje, zanimaju nas ljudi. Priča kako mi „dijelimo“ je politička mantra s kojom se želi ugušiti bilo kakva alternativna misao onoj boljševičkoj koja nas trenutno vodi. Mi smo svjesni nacionalnih interesa, pravo pitanje je koliko su oni svjesni njih. Dijele li možda oni narod? Želimo radit i želimo djelovat. I to je naše legitimno pravo, makar i u ovakvoj državi.

MI: S kim će HRS u koaliciju?

Turić: O koalicijama je još rano govoriti. Ono što je sigurno jeste kako će HRS, na razinama gdje nacionalni interesi nisu u pitanju, tj. tamo gdje su Hrvati većina, nećemo ulaziti u koalicije sa HDZ-om, bilo onim originalnim, bilo njihovim plagijatima. Za sve ostale razine vodit ćemo se dogovorima sa razine HNS-a. Dakle, još jednom ponavljam, bilo kakve insinuacije o podjelama ne prolaze i neće proći.

MI: A u vašoj županiji?

Turić: Već sam dao odgovor na to pitanje

MI: U Hercegovini najvjerojatnije HSS ide s HRS-om. Što mislite o tome?

Turić: Kao što sam rekao, o koalicijama je još uvijek rano govoriti. Na prošlim lokalnim izborima HRS je u pojedinim općinama išao u koaliciju sa HSS-om, kao ideološki i politički najbližom opcijom u Hrvata. Iznimno poštujemo rad predsjednika HSS-a Karamatića u Domu Naroda. On je živi dokaz kako se u politici može, kad se hoće, neovisno o broju mandata. No, hoće li HRS opet ići u koaliciju sa HSS-om, kao što sam rekao, po meni je još uvijek rano govoriti. A i nije na meni da donosim takve odluke.

Za kraj bih dodao kako smo u zadnje vrijeme dobili dosta simpatija posebno iz Središnje Bosne, i opet pozivamo sve koji su voljni konkretno djelovati na bilo koji način da nam se priključe, a osobito stavljamo naglasak na mlade.

MI: Gospodine Turić, hvala vam na ovom razgovoru i sretno u nastavku bavljenja politikom.

Turić: Hvala vama!

www.odakle.info

" Čvrsto opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana "