U skladu sa uputama rečenim od strane g. Ljube Bešlića na javnoj raspravi održanoj 25.01., dostavljamo prijedloge amandmana na Proračun, u skladu sa Zakonom o proračunima.

 

U cilju što veće mogućnosti uvažavanja naših amandmana, tretirali smo isključivo dio proračuna vezan za kapitalne projekte, i to nominirajući stavke koje se iz godine u godinu ponavljaju i već su realizirane („Povratak Bruce Leea, Rekonstrukcija javne rasvjete na Španjolskom trgu, konstrukcija kružnog toka kod Đačkog doma, Projektna dokumentacija i izvođenje radova na raskrsnici kod Mljekare), te stavke za koje smatramo kako su nepotrebne i to „Video nadzor u školama“ (video nadzor u školama nije nikakav način prevencije maloljetničke delikvencije i dizanje standarda kvalitete obrazovnog sustava. To je znanstveno dokazano, a i u praksi. Najočigledniji primjer su škole koje su u Mostaru već uvele taj video nadzor. Kvaliteta obrazovnog sustava se podiže ulažući u nastavno osoblje, upošljavajući najstručnijih i najsposobnijih, a ne stranački najpodobnijih, pa i sa diplomama sa privatnih visokoškolskih ustanova itd. Ulaganje u video nadzor nije ništa drugo nego pogodovanje dobavljačima opreme za video nadzor); kao i, također, utrošak za rekonstrukciju spomenika „Partizanskog groblja“ (smatramo kako se cijeli onaj dio grada mora stručno i profesionalno prenamijeniti za druge svrhe, uvažavajući povijesni kontekst i prošlost grada Mostara nakon dolaska komunističkih snaga u grad).

Projekte koje smo naveli kao naše amandmane smatramo korisnim ne samo za žitelje grada Mostara nego i komunikaciju grada sa drugim mjestima. Tu prije svih izdvajamo kružni tok na ulazu u grad iz smjera Širokog Brijega na raskrsnici prema Ilićima, te dva glavna projekta: obnova dvorane na Bijelom Brijegu i natkrivanje zapadne tribine gradskog stadiona. Kao što se vidi iz priloženog, sredstva bi se mogla prenamjenom, ponavljamo, u skladu sa Zakonom o proračunima, iznaći za sve ove projekte.

" Raditi na rješenju ustavnopravnog i političkog statusa Hrvata, a ne iskorištavati neravnopravni status za zadovoljavanje osobnih ili stranačkih, osobnih interesa "