Pozivamo Tužiteljstvo BiH na djelovanje po navodima Envera Zornića

Enver Zornić je u svome gostovanju na televiziji opisao ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Srbima, nelojalnim vrhu politike na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Iz tog razloga, Tužiteljstvo BiH mora uzeti njegovo gostovanje i pokrenuti istragu o ratnim zločinima počinjenim u ratnom Sarajevu.
Već u samom uvodu svoga tv nastupa Zornić govori kako je „ubojstvo civila u Sarajevu“ za cilj je imalo „uvođenje Armije BiH u sukob sa HVO-om“. Da ima temelja u Zornićevoj tvrdnji pokazuje kronologija događanja u siječnju 1993. Konkretan zločin za kojeg se teretilo Zornića dogodio se 04.01.1993. Znakovito je kako samo tjedan dana iza toga događa se masovni zločin u Lužanima, tjedan dana nakon Lužana, događa se zločin u Gustom Grabu, a tjedan dana nakon Gustog Graba događa se zločin u Dusini. Sve se događalo mjesecima prije vojnih sukoba između Armije BiH i HVO-a, što pokazuje sustavnost u počinjenju zločina.

Zornić nastavlja kako su „civili monstruozno ubijani samo zato što su bili Srbi i Hrvati“. Naredbe za njihova ubojstva dolazile su od „samog vrha Armije BiH“, odnosno „bezbjednosnog vrha Armije BiH koji je rješavanjem komandanata ABiH preuzeo vlast nad Sarajevom i dandanas vlada ne samo Sarajevom nego i BiH“. Zornić kao glavne aktere spominje Fikreta Muslimovića, Bakira Alispahića i dr. koji i „dandanas vladaju sa SDA“. Zornić je, dakle, u live tv gostovanju opisao ratni zločin i iznio niz konstatacija koji moraju poslužiti Tužiteljstvu za pokretanje istrage i procesa kojim bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji.

Dalje, Zornić tvrdi kako ga je pomilovao Predsjednik Izetbegović prije Daytona. To ne može biti istina. Zornićevo pomilovanje nije mogao donijeti Izetbegović, nego Predsjedništvo. Zašto je ovo važno? Nakon odlaska SDS-ovih predstavnika iz Predsjedništva, Izetbegović kao srpske predstavnike imenuje lojalne Srbe (Nikolu Kecmanovića, Mirka Pejanovića, Zdravka Đuričića, Miru Lazovića), čime u Predsjedništvu dobiva lojalnu većinu. Dana 20.10.1993. svojom većinom Izetbegović opoziva Miru Lasića, Franju Borasa, legitimne Hrvate, kao i Fikreta Abdića, nelojalnog muslimana, a imenuje sebi lojalne Hrvate Stjepana Kljujića i Ivu Komšića, te Nijaza Durakovića.

Odluku o Zornićevom pomilovanju donio je ovaj sastav Predsjedništva. Dakle, ratne zločince koji su se benzinom rješavali nepodobnih Srba i Hrvata pomilovali su i Ivo Komšić, Miro Lazović, Mirko Pejanović i sl.. „Multietničari“, „nezavisni intelektualci“, koji danas dociraju o „multietničkoj“ misli BiH, ne silazeći sa „objektivnih“ federalnih tv i Krug 99 ekrana.

Pri samom kraju svog gostovanja Zornić je izjavio kako ima informacije i o drugim likvidacijama i zločinima u Sarajevu, kako je spreman svjedočiti o njima i kako ima i dokumente koji bi bili dokazni materijal u tu svrhu. S toga, Tužiteljstvo BiH po svojoj dužnosti mora otvoriti predmet, pozvati Zornića na razgovor i istražiti sve njegove tvrdnje.

Na kraju, imajući u vidu reagiranje HNS-a na Zornićev slučaj, u kojem se spominje Josip Gogalo „nekadašnji član HDZ-a BiH“, mora se kazati sljedeće. HDZ BiH Josipa Gogala je bila stranka uvjerenja i spremnosti na žrtvu po cijenu tih uvjerenja. Gogalo je mogao, poput Ive Komšića i Stjepana Kljujića, pristati na Izetbegovićeve uvjete i postati „lojalan“ Hrvat, danas docirati putem Kruga 99, no radije je ostao vjeran svojim uvjerenjima i platio to životom.

Članovi Gogalovog HDZ-a BiH su napuštali sjednice Predsjedništva kada se kroz prizmu „građanske BiH“ otvoreno provodila Islamska deklaracija Alije Izetbegovića. HDZ BiH Josipa Gogala je napuštao institucije u službi te deklaracije, a koje su otvoreno radile protiv Hrvata. Današnji HDZ aplaudira po kongresima gdje islamska deklaracija postaje Deklaracija stranke, današnji HDZ šutke i za novac prodaje ono malo prava koje Hrvati u BiH, samo kako bi ostao u posjedu povlastica koje im parazitska administracija osigurava. Današnji HDZ nema smjelosti iz uvjerenja izgubiti poziciju u nekom pišljivom nadzornom odboru neke seoske zadruge, a kamoli izgubiti život iz uvjerenja. HDZ BiH Josipa Gogala bila je Hrvatska demokratska zajednica BiH, današnji HDZ BiH je stranka odnarođenog neokomunističkog režima koji za osobne materijalne interese zlorabi neravnopravnost svoga naroda. Režima koji se ne libi zlorabiti tuđu žrtvu za osobni probitak. Postavite sebi pitanje: bi li Josip Gogalo, da je preživio, bio uopće član onoga što je njegova stranka danas postala?

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz