Bosna i Hercegovina nema ništa protiv izgradnje Pelješkoga mosta. Dapače, izgradnja ovog mosta je u jednakom interesu BiH kao i Hrvatske. Protivljenje izgradnji izražava isključivo dio bošnjačke politike koja još uvijek živi u prošlosti i snovima da u miru ostvare ciljeve koje nisu uspjeli tijekom operacije „Odbrana narodnih prava – Vrdi 93“, odnosno operacijom „Neretva 93“.

 

Budući da smo s danom početka radova na Pelješkom mostu od strane pojedinih predstavnika bošnjačkih stranaka, kao i ljevičarskog kruga medija u Hrvatskoj, žrtvama cijele jedne medijske ofanzive koja kao nepobitnu činjenicu uzima kako je „BiH protiv izgradnje Pelješkoga mosta“, osjećamo obvezu javno kazati kako to jednostavno nije istina.

Još 2006. godine Vijeće ministara BiH dobilo je od strane Vlade RH na uvid projektnu dokumentaciju. Tadašnji bh. ministar prometa Branislav Dokić predvodio je stručno povjerenstvo BiH koje je tadašnjem hrvatskom ministru Božidaru Kalmeti prenijelo kako BiH ima jedini zahtjev da visina mosta u najvećem luku mora biti 55m, a ne 47 m koliko je hrvatska strana zahtijevala. Nakon što je Hrvatska na to pristala, dobila je formalno odobrenje za nastavak projekta, zbog čega je kasnije odobren i od strane Europske komisije.

Izgradnja Pelješkoga mosta prometno bi oslobodila jug BiH koji tijekom ljetnih mjeseci biva doslovno začepljen. Dovoljno je ovih dana krenuti prema Neumu kako bismo se uvjerili u ove tvrdnje. Samo prošloga vikenda gužve su u oba smjera (i prema Dubrovniku i prema Opuzenu) premašivale 13 km. Također, blizina i brža povezanost juga BiH s Pelješkim poluotokom znači i kvalitetniju ponudu u turizmu od kojeg najvećim dijelom živi pučanstvo ovoga kraja.

Ako je vrhu bošnjačke politike toliko stalo do juga BiH, neka isposluje preimenovanje GP Vukov klanac u Granični prijelaz za međunarodni promet, ili jednostavno, neka isposluje jednostavniji način dobivanja pogranične propusnice. HRS je prigodom inicijative preimenovanja GP Gabela polje inzistirao na povećanju površine pograničnog područja s 5 km na 30 km, kao i na smanjenju troškova dobivanja propusnice (za jednu propusnicu potrebno je i do 100 KM popratne dokumentacije) te na pojednostavljenju diskriminirajućih administrativnih barijera u vidu pravdanja zahtjeva za propusnicu. Iako smo uspjeli u namjeri preimenovanja GP Gabela polje (koji je i dandanas otvoren nakon naše inicijative), prijedlog o pojednostavljenju dobivanja pogranične propusnice je zakočen od strane hrvatskih političkih predstavnika. Iz kojih razloga, ne znamo, jer nikada nismo dobili razuman odgovor na to pitanje.

Nije nam jasno zašto nitko od relevantnijih dužnosnika i predstavnika HNS-a BiH ne odgovara na ovu medijsku i političku ofanzivu „protiv“ Pelješkoga mosta. No, ako se prisjetimo kako su oni gostovali na turskim ratnim brodovima koji su svojedobno uzurpirali Neumski akvatorij, kako su sudjelovali u nenamjenskom utrošku novaca za „izgradnju pristaništa za brodove gaza preko 50m“ (avansno plaćen, nikada realiziran projekt izgradnje novcem poreznih obveznika u iznosu od 432. 187 KM), ne bi nas čudilo da su i oni našli neki interes u ovom „protivljenju“ izgradnji Pelješkoga mosta.

Zaključujemo, BiH nije protiv izgradnje Pelješkoga mosta. Izgradnja je u interesu BiH, jednako kao što je u interesu Hrvatske. Ono čemu se mi protivimo jeste realiziranje nekih, nikad zaboravljenih snova o luci Neum i ulasku brodova u Neumski akvatorij, što se uzima kao razlog protivljenju izgradnje mosta. To neće ići!   

HRS

" Čvrsto opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana "