Saznajte zašto bi trebali biti dio HRS-a

Temeljna programska orijentacija Hrvatske republikanske stranke je dokument Biskupske konferencije BiH „Politika po mjeri čovjeka“.

„Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!“ Maurizio Viroli 

 

Zašto republikanci u BiH? 

BiH nije i neće biti suverena država dok god narodi, građani i institucije države imaju sekundarnu i deriviranu važnost, budući da je jedina autonomna vlast u rukama Visokog predstavnika koji ima mogućnost donošenja odluka koje derogiraju BiH kao državu i sve njene institucije. Na odluke Visokog predstavnika se ne može uložiti žalba, dapače, Visoki predstavnik je postmoderni suveren koji vlada državom poput poglavara, odnosno diktatora. On nije plod demokratskog izbora naroda. To je u suprotnosti sa suvremenim demokratskim načelima jednakosti sviju pred zakonom.

 

Zašto hrvatski republikanci u BiH?

Amandmanima na Ustav FBiH čiji su autori Wolfgang Petrich (1999. – 2002.) i Paddy Ashdown (2002. – 2006.) ustavno pravna i politička pozicija Hrvata u BiH je svedena na razinu manjinskog naroda, budući da su Hrvati kao narod izgubili većinu konstitutivnih prava definiranih Ustavom FBiH iz 1994. Derogiranje ovlasti SIP-a kao neovisne institucije, odgovorne jedino Parlamentu BiH, od strane Valentina Inzka njegovim nalogom o suspenziji odluka SIP-a,  koji je na vlast protuustavno doveo „platformaše“ zadnja je u nizu karika u lancu dekonstituiranja Hrvata kao naroda u BiH. Potrebno je kreirati sustav koji će tome stati u kraj. Međunarodna zajednica može biti posrednik i/ili medijator, nikako i nikada strana u postupku. Iz tog razloga Hrvatska republikanska stranka.

 

Za što se zalaže HRS?

Temeljna programska orijentacija Hrvatske republikanske stranke je dokument Biskupske konferencije BiH „Politika po mjeri čovjeka“.

– HRS se zalaže za različito administrativno uređenje BiH, kroz federalno uređenje koje uključuje federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom.

– HNS kao nadstranačka institucija gdje će se definirati i odlučivati o svim pitanjima od vitalne nacionalne važnosti za hrvatski narod.

– EU kao primarni prioritet budućnosti BiH, te ekologija i dizanje ekološke svijesti kod naroda kao način življenja.

–  Reduciranje broja mandata parlamentarcima i svim političkim dužnosnicima. Onemogućavanje profesionalizacije statusa zastupnika (dopustiti profesionalizaciju samo predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta-skupštine) i reduciranje privilegija parlamentaraca i javnih dužnosnika.

–  Strategiju gospodarskog razvoja potrebno definirati kroz tri prioritetna segmenta poljoprivredni, turistički i industrijski/energetski. Fiskalnom politikom rasteretiti poduzetnike, a kompenzirati to višim stopama na potrošnju, osobito povećanjem trošarina na luksuznu robu, te alkohol i duhanske proizvode. Pojednostaviti proces otvaranja gospodarskih subjekata, te potencirati, potencirati i sufinancirati izvoz intelektualnih usluga (informatička rješenja, usluge utemeljene na internet tehnologijama) putem poreskih olakšica.

– Izrada mehanizama zaštite domaće proizvodnje hrane prvenstveno od prekomjernog uvoza hrane lobiranjem za izglasavanje zakona na državnoj razini o zaštiti poljoprivredne proizvodnje gdje će se precizirati zahtjevi za zabranu uvoza pojedinih kultura za vrijeme najveće proizvodnje istih, veće poticanje proizvodnje poljoprivrednih kultura uz veću kontrolu davanja poticaja, povećanje kontrole proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u skladu sa normama iz EU

Skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, povećanje konkurentnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na tržištu rada, te očuvanje digniteta i promicanje vrijednosti Domovinskog rata

 

Po čemu se razlikuje HRS od drugih stranaka sa hrvatskim predznakom? 

Razlikuje se po tome što nitko od članova HRS-a ne živi od politike. Cilj nije vladati, nego mijenjati svijet u kojem živimo. Nitko od članova HRS-a nije bio član komunističke partije, nije stekao radne navike u jednopartijskom sustavu, nije rob komunističkog mentalnog sklopa. Živimo i hranimo obitelji plodovima svoga rada.

Pripadamo hrvatskom narodu i radit ćemo za rješavanje ustavnopravnog statusa Hrvata u BiH, ali nećemo zanemariti, niti u jednom trenutku podrediti tome prava pojedinca, čovjeka, kojoj god nacionalnoj pripadnosti on pripadao.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz