Imajući u vidu izvješća sa konstituirajuće sjednice Odjela za branitelje i Domovinski rat GV HNS-a, osjećali smo potrebno javno se očitovati kako su HRS i ČNS na spomenutoj sjednici bili protiv podršci aktualnom prijedlogu Zakona o pravima razvojačenih branitelja iz prostog razloga što isti degradira branitelje HVO-a.

 

HRS i ČNS pozdravljaju rad Odjela za branitelje i Domovinski rat GV HNS-a, ali rad koji će ići u smjeru realne pomoći i podrške braniteljskoj populaciji, a ne biti instrument u rukama vladajućih politika. Na konstituirajućoj sjednici Odjela iznijeli smo svoje stavove kako je svaka aktivnost, ne samo Odjela za branitelje, nego i kompletnog GV-a HNS-a uzaludna ukoliko se zaključci sa tih tijela ne koordiniraju sa hrvatskim dužnosnicima vlasti. Ukoliko se nastavi praksa u kojoj dužnosnici hrvatskog naroda negdje na putu prema Sarajevu zaborave na to tko ih je birao i izabrao na funkciju, svaki rad HNS-a je uzalud.

Podsjetili smo kako u prošlom mandatu, primjerice, predsjednik Federacije nije uputio niti jednu apelaciju Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti, za branitelje HVO-a, diskriminirajućeg ponašanja Tužiteljstva i sudskih institucija. Podsjetili smo kako su hrvatski zastupnici, čast jednom izuzetku, podržali rad tog Tužiteljstva, te kako legitimno izabrane hrvatske vlasti na nižim razinama braniteljsku populaciju zloupotrebljavaju za stranačke svrhe i međustranačke obračune, kao što je to slučaj u Čapljini gdje je lokalna vlast ukinula financijska davanja HVIDRA-i, samo iz razloga što nisu po volji gradonačelnika. Uz sve to, obećavati po tko zna koji put kako će na čelo Federalnog ministarstva branitelja zasjesti Hrvat, ili će isto biti podijeljeno na dva zasebna odjela za HVO i ABiH, smatramo smiješnim i pravljenjem budalama naših branitelja, budući da se ovo obećanje već više puta prekršilo, a prekršit će se i prigodom kreiranja i buduće vlasti u Federaciji.

HRS i ČNS su na spomenutoj sjednici glasovali protiv podrške nacrtu Zakona o razvojačenim braniteljima iz razloga što je diskriminirajući po branitelje HVO-a, u više svojih Članaka derogira jedinice lokalne samouprave i centralizira moć odlučivanja o egzistencijalnim pitanjima u Sarajevo. Spomenuti nacrt zakona je pisan za razvojačene pripadnike ABiH, a branitelji iz HVO-a su tretirani kao nužno zlo. S toga nas je neugodno iznenadilo što su svi iz Odjela za branitelje podržali ovaj nacrt Zakona, uz časnu iznimku ratnog zapovjednika Mostara g. Petra Zelenike. 

Uloga GV HNS-a, kao i Odjela za branitelje u sklopu istog, uz definiranje nacionalne strategije mora imati i ulogu pozivanja na odgovornost i traženje odgovornosti svih onih koji ne provode politiku HNS-a u institucijama vlasti. Ukoliko će HNS, zajedno sa Odjelima GV HNS-a služiti isključivo kao podloga vladajućim strukturama hrvatskog naroda u provedbi njihove interesne politike, to znači kršenje Deklaracije HNS-a i svih dokumenata usvojenih na plenarnoj sjednici HNS-a. HRS i ČNS se zalažu za poštivanje Deklaracije i za ulogu HNS-a kao nadstranačke institucije hrvatskog naroda u BiH. Za to ćemo se boriti i u Predsjedništvu HNS-a, jednako kao i u GV HNS-a. Naravno, dok to bude imalo smisla.

HRS/ČNS

" Briga o umirovljenicima kroz zagovaranje njihovih prava i pomoć na svim razinama "