a

GOSPODO EUROZASTUPNICI IZ HDZ-a – JESU LI TO HRVATI SAMI SEBE ETNIČKI OČISTILI U LAŠVANSKOJ DOLINI?

GOSPODO EUROZASTUPNICI IZ HDZ-a – JESU LI TO HRVATI SAMI SEBE ETNIČKI OČISTILI U LAŠVANSKOJ DOLINI?

Europski parlament je, ogromnom većinom glasova, uključujući i glasove hrvatskih zastupnika iz HDZ-a, usvojio Izvješće o BiH u kojem nema riječi osude sarajevskog unitarizma, a vrhunac svega je konstatacija etničkog čišćenja Lašvanske doline od strane Hrvata. Komu i čemu služe hrvatski zastupnici u EU Parlamentu, osobito zastupnici koji presjedaju i sudjeluju u radu Odbora za vanjsku politiku?!

 

Danijel Grbavac je 09. siječnja 1994 imao dvije godine! Nakon što je Armija BiH rafalom ubila njegovu majku, upucali su i njega, u naručju svog oca. Najmlađa je to žrtva pokolja u Buhinim kućama. Uz Buhine kuće, Križančevo selo, Dusina, Busovača, Travnik, Gusti grab, Miletići, Čukle, Krpeljići, Maljine,… sve su to samo neka od mjesta Lašvanske doline gdje je Armija BiH počinila masovne zločine nad Hrvatima. Blokada Lašvanske doline trajala je 316 dana, tijekom čega je samo u Vitezu poginulo 653 ljudi. U mnogim selima, poput Dusine gdje je do rata živjelo više od 3000 Hrvata, danas se ne živi niti jedan hrvatski povratnik. Selo etnički očišćeno. Hrvati sami sebe etnički očistili.

 

Bošnjački politički lobi uspio je preko svojih kanala progurati amandman na Izvješće o BiH u kojem izražava „zgražanje primjedbama zločinca Darija Kordića u vezi sa zločinima za koje je osuđen, uključujući etničko čišćenje u dolini Lašve“. Iako su glasovali protiv ovog amandmana, svi hrvatski zastupnici, s izuzetkom Ladislava Ilčića, su podržali Izvješće čiji je sastavni dio ova konstatacija o „etničkom čišćenju doline Lašve od strane Hrvata“.

 

Nevjerojatno nam je i sramotno da su zastupnici HDZ-a, pogotovo Željana Zovko potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku, prvo, dopustili da ogromnom većinom prođe ovakav sadržaj amandmana, drugo da su podržali izvješće čiji je sastavni dio ovaj amandman. Oni koji se hvale diplomatskom snagom, podrškom i prijateljstvom kojeg imaju u Europskom parlamentu, bivaju pomnoženi s nulom od strane bošnjačkog lobija koji je uspio progurati jedan ovakav zaključak. Pa kako vas nije sram?!

 

Da imaju imalo domoljubnog osjećaja, ali i političkog razuma, neovisno o ovoj sramotnoj konstataciji o Lašvanskoj dolini, hrvatski zastupnici su morali biti protiv ovakvog Izvješća o BiH. U izvješću nema riječi o unitarizmu, nema riječi o koruptivnim aferama koje potresaju bošnjački politički vrh, nema riječi o blokadama u radu Parlamenta FBiH, nema riječi o Željku Komšiću… Ultimativni neprijatelj BiH je Milorad Dodik i njegova secesionistička politika, a unitarističko viđenje BiH ne samo da nije problem, nego je očigledno i koncept koji je poželjan.

 

Jedini od hrvatskih zastupnika koji je, ponavljamo, bio protiv ovog izvješća i koji je spomenuo unitarizam kao jednaku opasnost za BiH je bio Ladislav Ilčić. HRS je s njime zadnjih mjeseci intenzivno radio na pokušaju amandmanskog djelovanja na izvješće o BiH u čemu smo imali podršku cijelog ECR-a, ali na žalost samo su tri od sedam naših amandmana prošli: osuda suradnje bošnjačkog političkog vrha s iranskom vladom, osuda militarističkih i ratnohuškačkih izjava od strane predstavnika Islamske zajednice te suzdržanost BiH pri glasovanju u Vijeću sigurnosti o Rezoluciji o stanju ljudskih prava u Iranu. Kažemo na žalost, budući da smo uložili puno važnije amandmane, poput proširenja sudjelovanja u misiji ALTHEA na sve članice EU, što također zastupnici iz HDZ-a nisu smatrali shodnim za podržati.

 

Gospodo hrvatski zastupnici u Parlamentu EU koji ste podržali ovo Izvješće o BiH, samo vi znate kakvu politiku vodite i za koga je vodite. Za hrvatski narod definitivno niste. Ostati ćete upamćeni u povijesti svoga naroda kao sluge tuđih politika, trgovci baštine hrvatskih branitelja i pijuni u rukama onih koji u miru nastoje dovršiti ono što nisu u ratu. Srećom, mandat vam je kraju. Progledat će narod.

 

HRS

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz