a

Pomoć stranačkim znanstvenicima

Pomoć stranačkim znanstvenicima

Ako netko želi znati kako u praksi funkcionira „demografska strategija hrvatskog naroda“, „dosljednost u rješavanja hrvatskog pitanja“, a osobito prave dimenzije „svađe“ HDZ-a sa SDA/DF i ostalim partnerima, neka pogleda popis korisnika granta za mlade znanstvenike Vlade HNŽ. Redom članovi partije, provjereni dokazani partijski simpatizeri i rodbina. Poruka mladima, ali i znanstvenicima: ukoliko ne želite prodati dušu partiji, zatomiti svijest, pokopati savjest i učlaniti se u partiju, nema vam mjesta ovdje!

Na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, kada se odlučivalo o Proračunu, HRS je amandmanski tražio da se od sredstava namijenjenih „mladim znanstvenicima“ dio dodjeli „Intera“ tehnološkom parku. Taj tehnološki park, bez ikakve političke pozadine, veza i poveznica s bilo kojom strankom, radi na razvoju ICT industrije, dajući prostore i resurse mladim programerima, informatičarima i svima drugima koji žele raditi na modernim tehnologijama. Amandman je odbijen od strane HDZ/SDA većine, riječima, kako se radi o privatnicima koji, ukoliko žele, imaju mogućnost tražiti druge poticaje. Razlog zašto smo ovo tražili bio je jednostavan: željeli smo da naš novac ode uistinu za razvoj i pomoć znanosti, osobito mladim znanstvenicima, a ne u stranačko predizborne svrhe.

Dogodilo se baš to. Jednako kao što se po Odluci Vlade HNŽ netransparentno dodjeljuju novci (pomno probranim) medijskim kućama, bez javno i mjerljivo dostupnih kriterija Vlada je na isti način pomogla stranačku znanost. Dok nam višestruko nagrađivani studenti i neodiplomanti odlaze u inozemstvo i/ili pune zidarske skele, ukoliko se odluče ostati u BiH, koalicija SDA/HDZ/DF novčano nagrađuje partijske poslušnike, gradeći sebi bazu potpore za predstojeće izbore.

Ovim putem se zahvaljujemo premijeru Nevenku Hercegu i resornom ministru Rašidu Hadžoviću što su nam i na ovom primjeru pokazali prave dimenzije „svađe“ dviju vladajućih stranaka. Hvala im što su nam pokazali po tko zna koji put koji je isključivi smisao i cilj njihove politike. Pokazali ste koliko ste iskreni u borbi za interese svoga naroda, odnosno, da je ta borba u biti samo trgovina s jasno istaknutom cijenom.

HRS će na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ-a tražiti da se javno objave kriteriji dodjele novca ovog granta, kao i donošenje zaključka s kojim će se, sukladno Zakonu o reviziji, tražiti revizorski pregled načina dodjele ovih sredstava. Ove predradnje će nam poslužiti za eventualnu prijavu nadležnim pravosudnim institucijama. Trošenje novca poreznih obveznika, odnosno, našeg novca u partijsko privatne svrhe mora jednom prestati. Vladajuće stranke iz proračuna dobivaju milijune KM, iznose sasvim dovoljne za financiranje svojih znanstvenika, ali i njihove rodbine i kumova.

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz