a

TRIBINA HRS-a U VITEZU – VRATIT ĆEMO DOSTOJANSTVO I NADU HRVATSKOM ČOVJEKU SREDIŠNJE BOSNE

TRIBINA HRS-a U VITEZU – VRATIT ĆEMO DOSTOJANSTVO I NADU HRVATSKOM ČOVJEKU SREDIŠNJE BOSNE

Nećemo dopustiti da se u miru događa ono što u ratu nismo dopustili, a to je progon Hrvata iz Središnje Bosne. Vratit ćemo hrvatskom čovjeku dostojanstvo, nadu i ponos, a izboriti ćemo se za ravnopravnost hrvatskog naroda. Ovo su zaključci tribine HRS-a koja se održala u Vitezu.

 

Kako se boriti protiv trenda odlazaka mladih? Orijentiranjem tržišta prema visokoprofitabilnim, okolišno i energetski odgovornim industrijama, kakav je primjerice IT sektor. Prekvalificirati i educirati mlade prema toj grani, kako bi se izgradila konkurentnost i stvarale nove tržišne vrijednosti. Način kako se to radi prezentirao je na tribini Miroslav Stipović, neovisni stručnjak iz IT oblasti koji je, citirajući primjere iz Europe i Svijeta, sugerirao kako se sve to može implementirati u okolnosti BiH.

 

Mario Šipić poduzetnik iz Uskoplja, nositelj liste HRS-a za Parlament Federacije, prezentirao je niz prijedloga fiskalnih rasterećenja s kojima bi se ne samo olakšao posao poslodavcima, nego i povećala kupovna moć ljudi. Govorio je o poteškoćama s kojima se susreću investitori u BiH kada vide neuređenost sustava, korupciju, nepotizam i sl. Investitor želi da mu je investicija sigurna, da mu je kapital osiguran, u neuređenom društvu u kojem vlada korupcija, to je nemoguće. Šipić je, također, govorio i o problemima regionalne deponije i proširenja rudnika Gračanica, preko kojeg se želi prisilno iseliti preko 80 hrvatskih obitelji. HRS to neće dopustiti, iako vladajuća SDA-HDZ koalicija inzistira na tome.

 

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a i Slaven Bevanda zamjenik predsjednika su prezentirali HRS-ov prijedlog Ustavnih reformi i administrativno-teritorijalnog preustroja BiH. BiH sa 5 razina vlasti, stopom od 78% proračunskog utroška sredstava koji idu u javnu administraciju je jednostavno neodrživa. Po provjerenim modelima ustrojstva Belgije, uređenja lokalne samouprave Italije, slovačke, Mađarske, Češke i dr. HRS je sačinio svoj prijedlog Ustavne reforme koji je i dandanas jedini koji je javno objavljen.

 

Goran Bilandžija, nositelj liste HRS-a za Skupštinu SBŽ prezentirao je program HRS-a za SBŽ. Primarni cilj je borba protiv korupcije. Korupcija se nalazi na svakom koraku u SBŽ, a ponajbolji primjer je izvlačenje-krađa  vašeg-proračunskog novca bez ikakve reakcije Tužiteljstva ŽSB,  brza cesta koja se već 12. godinu svečano najavljuje itd. Aktualna vlast u županiji pokazuje kako nema nikakvu viziju niti cilj. Dapače, svojom lošom politikom mlade, našu djecu, pa i cijele obitelji tjera u inozemstvo. Vrijeme je da se tome stane u kraj!

 

HRS je pokazao kako djelima stojimo iza onoga što propagiramo, pokazali smo se kao najjači borci za interese hrvatskog čovjeka i hrvatskog naroda. To ćemo dokazati i nakon Općih izbora kada dođemo u situaciju djelovati na višim razinama vlasti.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz