a

ZA NAJVEĆI ZLOČIN NA HRVATSKIM CIVILIMA U SELU BRIŠEVU NI 31. GODINU KASNIJE NITKO NIJE ODGOVARAO

ZA NAJVEĆI ZLOČIN NA HRVATSKIM CIVILIMA U SELU BRIŠEVU NI 31. GODINU KASNIJE NITKO NIJE ODGOVARAO

Ni 31. godinu kasnije, nakon što je u selu Briševu masakrirano i ubijeno 67 hrvatskih civila, nitko nije niti prenoćio iza rešetaka. Obitelji žrtava boli činjenica da Hrvati već godinama imaju svog ministra pravde, a da je ovaj zločin i dalje nekažnjen. Što rade pravosudne institucije u BiH?

Nakon što su već u svibnju 1992. godine predali oružje srpskim snagama, hrvatski civili nastavili su živjeti na području Briševa, njih tada nekoliko stotina. Međutim, to krvnike nije spriječilo da krajem srpnja, točnije 24. i 25. srpnja 1992. uđu u selo Briševo i počnu mučiti, silovati i ubijati nedužne i nenaoružane hrvatske civile, daleko od crte bojišnice.

Svjedoci kažu da su sve zatočene žene silovali, civilima rezali udove te na razne nečovječne načine iste ozljeđivali. Tih dana srpske snage ubile su ukupno 67 hrvatskih civila. Najviše njih kasnije su pokopali u masovne grobnice.

Selo je nakon tog zločina ostalo prazno i danas gotovo u potpunosti zaraslo u vegetacijI. Prometnice puste i oštećene, a zidovi nekadašnje osnovne škole još uvijek samo malo vire iz nabujale vegetacije. Nevini ljudi su pobijeni, raseljeni, selo je prazno i život je tu gotovo stao. Kriv za to sve, prema institucijama, još uvijek nitko nije!

Budućnost brojnih seljana Briševa je uništena. Za sve to nitko nije niti jedne jedine noći proveo u zatvoru. Okrivljeni su ili pobjegli u Srbiju ili sami sebi oduzeli život.

Tužna je činjenica da Hrvati u BiH imaju ministra pravde već skoro cijelo desetljeće, a da ovaj zločin nad Hrvatima i dalje nije dobio sudski epilog, da obitelji žrtava barem tako nisu dobili zadovoljštinu.

HRS će svojim posjetima, tekstovima i zalaganjima u zakonodavnim tijelima očuvati spomen na nevino stradale Hrvate i uraditi sve da živuće zločince dočeka ruka pravde i na ovome svijetu.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz