a

ZASTUPNICA HRS-a VESNA ŠUNJIĆ O (NE)RADU SKUPŠTINE HNŽ-a ZA PORTAL HERCEGOVINA.INFO

ZASTUPNICA HRS-a VESNA ŠUNJIĆ O (NE)RADU SKUPŠTINE HNŽ-a ZA PORTAL HERCEGOVINA.INFO

“Posljednja skupština bila je 27. 4., znači prije skoro 5 mjeseci. Neodržavanjem sjednica Vlada sebi omogućava ‘neometan’ rad jer bez Skupština nemaju nikakav upliv sa strane, pa se lako dogovore oko raspodjele proračunskih sredstava”, smatra Vesna Šunjić.

Sjednice nitko ne spominje!?

“U razdoblju skupštinskog nerada, HRS je aktualizirao cijeli niz problema u domeni školstva, zdravstva, prometa i socijalne skrbi koristeći svoje resurse na federalnoj i gradsko/općinskoj razini za realizaciju istih, budući da županijska ne radi. Primjerice, u niz slučajeva smo pokrenuli inspekcijske nadzore u pojedinim školama, u suradnji s oboljelim od raka, pokrenuli smo niz inicijativa po pitanju problema nabavke citostatika, tražili smo tematsku sjednicu Parlamenta Federacije na ovu temu i obećano nam je da će se održati, preko resornih ministarstava. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave, inicirali smo projekt cestovnog povezivanja Čapljine i Neuma, itd. Činjenica je i sramotno je da Skupština ne radi i da vladajuća koalicija blokira naš rad. Sjednice nitko ne spominje čak i kad postoje zahtjevi. Ravnatelji domova zdravlja su tražili tematsku sjednicu obzirom na brojne probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Znam samo da što se HRS-a tiče, mi smo svaki dan na terenu, koristimo sve raspoložive resurse na drugim razinama, a kad krene raditi županijska, adresirat ćemo problematiku iz županijske nadležnosti”, nastavlja Šunjić.

Što kaže poslovnik?

“Poslovnik Skupštine definira kako sjednice mogu biti redovite, izvanredne i godišnje. Što se tiče samog sazivanja sjednice, to su vladajući prilagodili sebi, postavivši toliko široko pravila, da sjednice mogu, a ne moraju sazivati. Ono što se krši jesu ostali Članci Poslovnika koji definiraju rad Skupštine i prava zastupnika. No, kome se žaliti? Istim onima koji koče?

U HRS-u smatraju da su građani taoci zategnutih odnosa HDZ BiH i SDA!?

“Taoci smo prvenstveno odnosa HDZ-a BiH i SDA jer oni imaju najveći politički kapital. No, ne bih od odgovornosti zaobišla i druge političke stranke koje su bile dijelom izbornih i političkih malverzacija, pa sad kada su se političke okolnosti promijenile, prave se kao da tih malverzacija nikada nije ni bilo. Mi u BiH, ne samo u HNŽ-u, moramo uvesti koncept ispitivanja odgovornosti i plaćanja cijene neodgovornosti. Ne možete sudjelovati u izbornoj krađi, trgovini pri izboru delegata u Dom naroda, trgovini radnim mjestima po zavodima i upravama, a na drugoj strani glumiti najveće pravednike. Zato je od esencijalne važnosti uraditi reforme izbornog procesa, odnosno uvesti skeniranje otiska prsta i skeniranje biračkih listova, kako bi otežali licemjerima političko djelovanje kroz zakonodavnu vlast, a olakšali onima koji uistinu žele mijenjati društvo na bolje”, zaključila je Vesna.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz