a

100 GODINA SV. IVANA U KRUŠEVU KOD STOCA: 100 GODINA ZAPOSTAVLJANJA

100 GODINA SV. IVANA U KRUŠEVU KOD STOCA: 100 GODINA ZAPOSTAVLJANJA

Selo Kruševo kod Stoca danas slavi obljetnicu 100 godina zavjetovanja Sv. Ivanu Krstitelju. Tom prigodom je posvećena i spomen ploča s kojom se na simboličan način obilježila ta obljetnica.

Prije 100 godina žitelji ovog sela su se zavjetovali Sv. Ivanu zbog teške pošasti koja je tada pogodila ovaj kraj. Vjera u Boga i svjedočenje vjere pomogla je ovom selu i u najtežim trenucima tijekom Drugog svjetskog rata, kada je selo dva puta spaljeno, a i tijekom Domovinskog rata je također srušeno i spaljeno.
Selo Kruševo je simbol odnosa aktualne vlasti prema južnom dijelu općine Stolac. Kraj koji svojim geografskim položajem, brojem sunčanih sati i svim ostalim pokazateljima ima nemjerljiv potencijal što za turistički, što za poljoprivredni razvoj, propada, jer se ne želi ulagati u vodoopskrbni sustav. Kruševljani u šali govore, “razlika između Kruševa kad smo se zavjetovali Sv. Ivanu 1924. i danas je jedino u tome što danas imamo struju. Sve ostalo nam je isto. Kako nas je gledala bivša, tako nas gleda i sadašnja vlast.”

HRS je na desetine puta problem vodoopskrbe južnog dijela općine Stolac dizao što na županijsku, što na federalnu, što na razinu Sabora RH. Činjenica da ovaj cijeli kraj u 21. st. nema vodu, pored Deranskog jezera i/ili Bregave, je sramota za sve vlasti koje su vladale i vladaju ovim prostorima. Srećom, kraju su.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz