a

DRŽAVNIČKI POTEZ MILANOVIĆA I PRVI KORAK PREMA ISPRAVLJANJU NEPRAVDE

DRŽAVNIČKI POTEZ MILANOVIĆA I PRVI KORAK PREMA ISPRAVLJANJU NEPRAVDE

Odlikovanje gardijskih brigada HVO-a i Specijalne policije MUP-a Herceg Bosne je jedan državnički potez Zorana Milanovića koji zaslužuje svaku pohvalu. U prilog tome ide činjenica da je Milanović dodijelio odlikovanja usprkos i unatoč protivljenju i reakcijama političkog Sarajeva. Potez koji pokazuje kakav bi morao biti smjer politike Republike Hrvatske prema BiH.

Nenaviknuti i na bilo kakve naznake državničke politike iz Zagreba prema Hrvatima u BiH, na ovaj potez Milanovića se reagira sa oduševljenjem sa ove strane granice. No, Milanović samo radi svoj posao, ono što se od njega očekuje i ono što bi trebao raditi svaki hrvatski politički dužnosnik: voditi državničku politiku, bez obzira na eventualne bilo čije reakcije. Ništa više od toga. Toliko smo politički degradirali kao narod da nas oduševljava kada dužnosnici rade ono što se od njih očekuje.

Zato ovaj njegov čin treba pohvaliti, ali na njega se ne može gledati kao ispravljanje nepravde prema Hrvatima u BiH i njihovoj ulozi u Domovinskom ratu. Može se gledati samo kao jedan početak ispravljanja nepravde. Kada Republika Hrvatska krene procesuirati ratne zapovjednike Armije BiH u čijim zonama odgovornosti su počinjeni masovni zločini nad Hrvatima, a koji su svi redom bili pripadnici JNA za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, kada se sazna za sudbinu generala Šantića, kada pravda i istina ne budu podložni novcu i korupciji, tek onda će se moći razgovarati o ispravljanju nepravde.

Što se tiče reakcija iz Sarajeva, drago nam je da su ponovno jednoglasne osude ovog Milanovićevog poteza od strane tzv. građanske ljevice SDP-a, DF-a i sl., kao i uvjetno rečeno desnice SDA. Jednoglasnost u njihovim osudama ponovno pokazuje kako „građanski“ u BiH znači u biti radikalno bošnjački. Svi oni bi najsretniji bili kada bi BiH bila uređena po kalifatskom modelu upravljanja. Modelu utemeljenom na „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, koju otvoreno promovira i propagira Bakir Izetbegović, što je potvrdio i na nedavnom sastanku „Europskog muslimanskog foruma“. Nije im prošlo 1995., neće ni danas.

Ovim putem još jednom ponavljamo bezrezervnu podršku generalu Zlatanu Miji Jeliću, koji ovih dana trpi brojne medijske napade iz Sarajeva. Optužnica protiv njega je najveći dokaz političke pozadine svih pravosudnih postupaka protiv HVO-a koji su pokrenuti u BiH i dokaz kako se cjelokupni pravosudni sustav u BiH stavio na stranu unitarističke politike Sarajeva koja u miru želi postići ono što nije uspjela ratom. Sramotno je što im u svemu tome svojom šutnjom, nestručnošću i neradom uvelike pomažu i legitimno izabrani politički predstavnici Hrvata.

 

Izražavamo svoje zadovoljstvo što je optužnica protiv njega, nakon pet godina pravosudne kalvarije, prebačena u Hrvatsku gdje će se istražiti eventualni temelji za optužnicu. Nimalo ne sumnjamo kako će general Jelić dokazati svoju nevinost i časnu ulogu u Domovinskom ratu.

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz