a

Fra Luka Marković: Zašto dijaspora treba podržati listu HRS-a za Sabor

Fra Luka Marković: Zašto dijaspora treba podržati listu HRS-a za Sabor

Danas sam u oraškom hotelu ”Navis” imao ugodan razgovor sa predsjednikom Hrvatske republikanske stranke BiH, gospodinom Slavenom Ragužom i njegovom pratnjom. Razgovarali smo i o izborima dijaspore za Hrvatski Sabor. Na listi HRS-BiH nalazi se pored nositelja Slavena Raguža još nekolicina mladih osoba koje žive u Bosni i Hercegovini. Iako nemam ništa protiv nositelja drugih lista za Hrvatski Sabor, mislim da bi 05. srpnja trebalo podržati listu koju predvodi gospodin Raguž.

Zašto? Zato što je krajnje vrijeme da Hrvate Bosne i Hercegovine u Hrvatskom Saboru predstavljaju oni koji žive u BiH i dobro poznaju probleme s kojima se u njoj suočava hrvatski narod. Vrijeme je da netko pojasni hrvatskim političarima u Saboru da ovakav maćehinski odnos prema Hrvatima u BiH nije korektan. Hrvatima u BiH, pogotovo kulturnim institucijama, je potrebna financijska pomoć, ali daleko im je potrebnija politička podrška. Hrvatska je članica Europske unije i može učiniti puno, ukoliko želi. Godinama sam živio u dijaspori i znam koliku moć ima lobiranje za svoj narod u političkim krugovima. Ali znam i to koliko šteti hrvatskom narodu suradnja s onima koje ta ista politika ne voli. Dosada je pomoć hrvatske politike ostala samo na obećanjima. Vremena za čekanje više nema.

Pet do dvanaest je da se hrvatski političari iskreno i ozbiljno počnu zauzimati u Europskoj uniji za to da se očuva konstituivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. TO JE ZA MENE RAZLOG DA SE PODRŽI LISTU KOJU PREDVODI GOSPODIN RAGUŽ. Na spomenutoj listi su uglavnom mladi, obrazovani ljudi kojima je stalo do toga da Hrvati ostanu u BiH, i to kao ravnopravan narod. UVJEREN SAM DA ĆE ZNATI POTAKNUTI HRVATSKU POLITIKU DA SE NA MEĐUNARODNOJ POLITIČKOJ SCENI ZAUZIMA VIŠE ZA RAVNOPRAVNOST HRVATA U BiH. Poznato mi je već otprije da se gospodin Raguž uvijek zauzimao za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini, ne dijeleći ih na one u Hercegovini, Bosni ili Posavini.

Prvi je javno osudio monstruoznu izjavu Milorada Dodika o tome kako je na Bleiburgu trebalo pobiti sve zarobljenike. Drugi hrvatski političari u BiH su uglavnom šutjeli ili se nakon nekoliko dana stidljivo ogradili od njegove morbidne izjave. I TO JE JEDAN OD RAZLOGA DA SE PODRŽI LISTU KOJU PREDVODI GOSPODIN RAGUŽ, JER JE U PRAVOM TRENUTKU POKAZAO POLITIČKU ODGOVORNOST.

Fra Luka Marković

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz