a

GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBORE U REPUBLICI HRVATSKOJ

GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBORE U REPUBLICI HRVATSKOJ

✅ Birači, državljani Republike Hrvatske mogu glasovati i u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.

✅ Svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu.
AKTIVNA REGISTRACIJA
✅ Birači koji imaju osobnu Republike Hrvatske s prebivalištem izvan RH ne moraju se registrirati za glasovanje već samo na dane izbora doći na biračka mjesta, kao i oni koju su predali zahtjev za izdavanje e-osobne, također s prebivalištem izvan RH. Svi ostali (posjednici hrvatske putovnice ili domovnice) moraju izvršiti prijavu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske.
✅ Ako na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, mogu zatražiti promjenu podatka o mjestu aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).
✅ Zahtjev za aktivnu registraciju i promjenu mjesta aktivne registracije podnosite diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske odnosno nadležnom upravnom tijelu prema mjestu u Republici Hrvatskoj gdje ćete se zateći na dan izbora. Rok za podnošenje zahtjeva je najkasnije 10 dana prije dana održavanje izbora. (Subota 6.4.2024.)
Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom za glasovanje koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu.
PRETHODNA REGISTRACIJA
✅ Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji žele glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu, mogu zatražiti prethodnu registraciju odnosno pribaviti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.
✅ Zahtjev za prethodnu registraciju podnosi se nadležnom upravnom tijelu u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora.
⛔ Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji se nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta ne mogu glasovati u inozemstvu već samo u mjestu svog prebivališta u Republici Hrvatskoj.
OBRASCI
Zahtjev za aktivnu registraciju:
Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije:
Zahtjev za prethodnu registraciju:
Zahtjev za promjenu mjesta prethodne registracije:

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz