a

VIŠE SMO MI IZ OPORBE URADILI ZA HRVATE VAN HRVATSKE NEGO ONI U VLASTI – SLAVKO ZOVKO NOSITELJ LISTE MOSTA ZA 11. IZBORNU JEDINICU

VIŠE SMO MI IZ OPORBE URADILI ZA HRVATE VAN HRVATSKE NEGO ONI U VLASTI – SLAVKO ZOVKO NOSITELJ LISTE MOSTA ZA 11. IZBORNU JEDINICU

Most je prva politička grupacija koja je predala kandidatsku listu za 11. izbornu jedinicu u utrci za Sabor RH. Listu će činiti članovi HRS-a, partnerske i sestrinske stranke Mosta u BiH. Nositelj liste je Slavko Zovko.

 

„Kao oporba, protekle četiri godine saborskog mandata, organizirali smo više konferencija i okruglih stolova na teme životnih problema Hrvata izvan Republike Hrvatske, iznijeli smo problem zakupa poljoprivrednog zemljišta u Odžaku na štetu lokalnih zemljoradnika, a na korist tajkunima, problem rudnika Gračanica, gdje se želi iseliti Hrvate toga kraja slijedom koalicijskog dogovora HDZ-a i SDA, diskriminaciju studenata porijeklom iz BiH, problem vodoopskrbe južnog dijela općine Stolac, itd. Recite mi jedan životni problem kojeg su iznijeli, elaborirali i na njegovom problemu radili izabranih troje zastupnika iz 11. I.J do sada? Dakle, iz oporbe smo više uradili za Hrvate van Domovine, nego ovi u vlasti. Naša politika je dakle autentična i iskrena. Tako ćemo nastaviti, međutim sada kao vlast!“ u uvodnom izlaganju je iznio Slavko Zovko, nositelj liste.

 

Pored ostalog, on je iznio i sažetak programskih smjernica za koje će se zalagati djelovanjem u saborskim klupama:

 

„Ostvarivanje punog diplomatskog kapaciteta Hrvatske kao članice euroatlanskih integracija. Ovo što smo do sada vidjeli i što se karakterizira kao „diplomatski uspjeh“ u vidu, primjerice, otvaranja pregovora sa EU nije ništa drugo nego diplomatski poraz. Otvaranjem pregovora se legitimira stanje preglasavanja i nametanja Hrvatima njihovih političkih predstavnika. Što se tiče gospodarstva, sramotno je da hrvatske tvrtke svoja predstavništva otvara po Banja Luci, Laktašima, Sarajevu, a područja gdje žive Hrvati, koji čine najveći dio ogromnog vanjskotrgovinskog suficita kojeg Hrvatska ima s BiH, ostaju kratkih ruku kada su radna mjesta u hrvatskim tvrtkama u pitanju. Uz sve to, učiniti ćemo sve da potomci Hrvata koji žive u iseljeništvu jednostavnije dobivaju državljanstvo i mogućnost dolaska i života u Hrvatskoj“ – dodao je Zovko.

 

Predstavljanju liste je nazočio i Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta i kandidat za Premijera:

 

„Politika Hrvatske prema BiH mora biti politika prema Hrvatima u BiH. Ukoliko su Hrvati u BiH neravnopravni, što su činjenice, i ostanu takvima mene BiH kao država ne zanima! Hrvatska mora voditi autentičnu politiku u interesu svoga naroda, osluškivati bilo naroda koji živi van Domovine. Jedino na takav način se može boriti za prava naših državljana koji žive van Hrvatske. Most je u protekle 4 godine više na tom polju uradio, kao oporba, nego sve ostale stranke zajedno, uključujući pogotovo HDZ. Sad možete zamisliti što ćemo sve raditi kada postanemo vlast!. – u svome izlaganju je rekao Nikola Grmoja.

 

Kandidatska lista Mosta čini 14 ljudi koji dolaze s teritorija cijele BiH i inozemstva, a to su:

 1. Slavko Zovko
 2. Goran Bilandžija
 3. Drago Zečević
 4. Antonela Ivković
 5. Marija Ćosić
 6. Bože Zrno
 7. Danijela Džakula
 8. Ivana Ivanišević
 9. Vesna Šunjić
 10. Gordan Jelić
 11. Marko Čaktaš
 12. Kristina Vranješ
 13. Sanjan Martinović
 14. Slaven Raguž

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz