a

Osuđujemo miješanje Suda BiH u uređivačku politiku BHRT-a

Osuđujemo miješanje Suda BiH u uređivačku politiku BHRT-a

Sud BiH, najveća pravosudna institucija u državi, bavi se „poznavanjem novinarskog kodeksa, uređivačkih načela i svjetskih standarda“. Ako je ikada i postojalo dno lakrdije od ove države, danas smo ga dobrano probili.

U državi u kojoj ubojice policajaca šeću slobodno… u  kojoj oni koji pronevjere i operu milijune KM su uspješni gospodarstvenici, a ljude se zatvara zbog prekoračenja brzine … u kojoj 9 mjeseci nakon izbora se ne nazire izvršna vlast, a država se svejedno zadužuje za stotine milijuna KM… u kojoj svaki dužnosnik u vlasti ima svoju cijenu, Sud BiH se bavi „poznavanjem uredničkih načela“ i osporava  imenovanje Tvrtka Milovića kao urednika dokumentarnog programa  BHRT-a. Kažu na Sudu kako Milović ne posjeduje „besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva“. Je li moguće ovo?! Da jedna pravosudna institucija ulazi u tumačenja standarda novinarstva i uređivačke politike?

Ovo je dokaz kako smo mi de facto postali radikalno bošnjačka država. Zašto ovo govorimo? Da je Tvrtko Milović javno govorio kako su Hrvati Središnje Bosne samovoljno napustili svoja ognjišta, nakon što su odsijecali sebi glave, silovali sami sebe i počinili najstravičnije zločine nad samima sobom; da je glorificirao herojsku četu bliskoistočnih vitezova koji su igrali nogomet sa ljudskim glavama, da je proglašavao narodnim herojima Sefera Halilovića, Dževada Mlaću, Šarifa Patkovića i sl., kao što to svakog ponedjeljka oko 20.00 sati rade na FTV-u, ne samo da bi bio urednik dokumentarnog programa, nego bi mogao birati poziciju u ovoj državi. Mogao bi dogurati čak do mjesta savjetnika Člana Predsjedništva. Ali nije. Zato po pravosudnim tijelima ove karikature od države on ne „poznaje novinarski kodeks, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva“.

No, što je još zanimljivije. Da se kojim slučajem radi o nekom novinaru tvz. „bosanske“ orijentacije, nakon ovakve sudske odluke mediji bi  prštali od reakcija patriota i patriotskih stranaka, no kako se radi o novinaru koji otvoreno i objektivno kritički gleda na istu, svi šute. Šute ponajviše oni koji bi morali biti najglasniji, a to su hrvatski dužnosnici. Šuti ministar pravosuđa, kojeg očigledno ne zanima što se pravosudna institucija, umjesto prava, bavi tumačenjem medija kulture, iako bi možda kao profesor latinskog mogao više reći o tome, nego o pravu. Šute ministri kulture, predsjednik Federacije,i udruga hrvatskih novinara, svi valjda preokupirani projektom stvaranja tzv. RTV HB, kako bi se novcem poreznih obveznika spasilo rodbinu i prijatelje vrha partijske vlasti i njihove dosadašnje „uspješne“ medijske projekte koje je blokirala porezna uprava, jer se ne zna gdje su utrošeni novci poreznih obveznika koji su im ranije bivali uplaćivani. Možda ih naša reakcija navede na reakciju.

Ovim putem osuđujemo eklatantnu zlouporabu sudskih institucija za potrebe političke promocije i progona novinara. Stvorio se jedan opasan presedan, čin koji pokazuje kako u Sarajevu nema mjesta za one koji misle drugačije od bošnjačko sarajevskog mainstreama, a osobito koji pokazuje koliko je iskreno ono „na hrvatskom jeziku“ medija koji sebe nazivaju dijelom javnog RTV servisa. HRS će na sebe uzeti obvezu iznošenja ovog slučaja na najvišim istancama HNS-a, jer ovaj postupak Suda BiH ne smije proći bez političke reakcije. Što je sljedeće? Da Sud BiH naredi otkazivanje igračima nogometne reprezentacije jer po njima „ne posjeduju poznavanje svjetskih standarda nogometne igre“?

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz