a

PETICIJA ZA PROCESUIRANJE ZLOČINA NAD HRVATIMA U BIH

PETICIJA ZA PROCESUIRANJE ZLOČINA NAD HRVATIMA U BIH

HRS je zadnjih godina koristio sve pravne alate, kako u BiH, tako i u Republici Hrvatskoj, kako bi se zločini nad Hrvatima procesuirali, a odgovorni pravično kaznili. Međutim, iz samo njima znanih razloga, sva pravosudna tijela se ne žele ili neće baviti ovom tematikom. Sramotno je što se borba za pravdu pretvorila isključivo u polaganje vijenaca, kada je hrvatska politika u pitanju.

Preko 300 000 Hrvata moralo je napustiti svoje domove. Stradalo je ukupno 7788 Hrvata (do sada evidentirano), od toga 5719 vojnika i 2069 civila. Evidentirano je na stotine logora u kojima su bili zatočeni deseci tisuća civilnih i ratnih zarobljenika. Od svega najviše boli činjenica da za brojne progone, logore, ubojstva, silovanja i druge zločine ni naredbodavci, ni zapovjednici a ni egzekutori nisu nikako odgovarali ili nisu adekvatno kažnjeni. Mnoge obitelji ni danas ne znaju gdje su im počivališta najmilijih.
Zločini su se događali nad civilnim, nenaoružanim stanovništvom, tako imamo primjere zločina u Briševu, Grabovici i na mnogim drugim mjestima. Stotine ljudi ubijeno je u masakrima po Središnjoj Bosni (Križančevo selo, Buhine Kuće, Busovačke staje, Maljine, Bikoši, Lužani, i dr.). Posavina je protjerana i opustošena, Zeničko-dobojski kraj pokošen zločinima u Sušnju, Drenoviku, Borovici, Kopijarima, Kiseljaku kod Žepča i brojnim drugim mjestima.
Teško je stradao i hercegovački kraj, Mostar, od spomenute Grabovice do Uborka, zločini na području Rame (Uzdol, Hudutsko), Konjica (Trusina, Orahovica, Bušćak i dr.), Jablanica (Doljani, Stipića livade i dr.). Masovni logori i protjerivanja na područjima Prijedora, Bugojna, Drvara, Grahova, Glamoča, Donjeg Vakufa, Jajca, Kaknja, Travnika, Fojnice, Konjica, Vareša, Zenice, Zavidovića, Dervente, Bosanskog Broda i dr. Posebno su velika stradanja u velikim gradovima kao što su Banja Luka i Sarajevo gdje je živote izgubilo na stotine hrvatskih civila.
Slijedom razgovora sa još uvijek živućim svjedocima ovih zločina, zajednički se rodila ideja da se uradi jedan javni pritisak na pravosuđe, u vidu prikupljanja potpisa u periodu od tri mjeseca, a koje ćemo nakon toga predati u Tužiteljstvo, kako bi napokon krenulo raditi svoj posao. Prije same realizacije, konzultirali smo ne samo udruge branitelja koje se godinama bore za pravdu, nego i hrvatske povjesničare koji su nam pomogli u detektiranju lokacija za prikupljanje potpisa. Potporu će se moći dati i putem Interneta.
Kako bi Bosna i Hercegovina postala demokratska država potrebno je zločine iz prošlosti procesuirati a pravda nas može dovesti do istine, samo nas istina može dovesti do istinskog mira i napretka. Stoga je cilj ove naše peticije, da sa što više vaših potpisa pošaljemo poruku nadležnim tijelima u državi da se aktivnije angažiraju oko procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
Idemo svi zajedno pridonijeti da se istina sazna a zločinci kazne!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz