a

GP Gabela – Što rade „naši“ u Sarajevu, osim što plaću primaju?

GP Gabela – Što rade „naši“ u Sarajevu, osim što plaću primaju?

Zatvaranjem GP Gabela i Unka Vlada Republike Hrvatske, odnosno MUP RH je jednostrano prekršio odredbe Sporazuma između Republike Hrvatske i BiH o pograničnom prometu.  Slažemo se sa aktualnim gradonačelnikom Vidićem kako to nije njegova ingerencija, ali jeste ingerencija njegove stranke. Što rade njegovi stranačke kolege imenovane u Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe Ugovora između RH i BiH? Što rade njegove stranačke kolege u Vijeću ministara? Je li njihova uloga isključivo primanje plaća i korištenje beneficija, ili imaju i neke odgovornosti?

 

Još početkom lipnja ove godine, ispred HRS-a i ČNS-a je na adrese Mješovitog povjerenstva, MUP-a RH, kao Vijeća ministara otišao dopis u kojem smo tražili otvaranje graničnog prijelaza Gabela i Unka, kao i uzimanje u razmatranje prenamjene GP Vukov klanac u prijelaz za međunarodni promet, kako bi se olakšalo prometovanje i život ljudi koji žive u pograničnom području. Također, tražili smo i s tim prijedlogom išli u Sabor, da se pogranično područje sa 5 km proširi na 30 km. Isti zahtjevi su, kao inicijativa, izneseni i na adresu Vlade HNŽ-a, upućeni tijekom jedne od sjednica Skupštine HNŽ-a. Svi redom su ignorirali naše apele i inicijative.

 

Ne treba napominjati kako svi oni koji su nas izignorirali i koji ignoriraju današnje apele žitelja pograničnog područja oko Gabele, dolaze iz iste stranke kao i aktualni gradonačelnik Vidić. Ne treba ni podsjećati kako su svi oni, zajedno sa svojom strankom, podanički i bespogovorno podržali aktualnu većinu u Saboru RH, samim time i Davora Božinovića koji je jednostrano donio odluku koja direktno krši Sporazum o pograničnom prometu. Vjerojatno, iskustvo rada kao desna ruka Stjepana Mesića ne smatra nas Hrvate sa ovu stranu granice relevantnim sugovornicima. Mi smo za njega „istočni susjedi“, kako je on sam priznao.

 

Svjesni smo kako se bliže lokalni izbori pa istaknuti članovi HDZ-a, poput Smiljana Vidića, lagano počinju patiti od amnezije, pa zaboravljaju što su radili u proteklom mandatu i kojoj stranci pripadaju. Kao da se radi o neovisnim kandidatima, a ne članovima partije. No, radi boljitka naroda kojeg, tobože, predstavljaju valja ih podsjetiti kako prava adresa za odgovornost zašto školarci iz Gabele moraju putovati nekad i sat vremena, umjesto nekoliko minuta, ne treba tražiti „negdje“, nego u svojim redovima. GP Gabela i Unka nisu zatvoreni jučer, nego puno prije, a osobito prije kampanje za hrvatske izbore.

 

Budući da očigledno od aktualne lokalne vlasti i njihove stranke nema ništa, koalicija ČNS – HRS „Čapljina u srcu“ će ovih dana iskoristiti svoja poznanstva u Saboru RH i prezentirati ovaj problem, nudeći rješenja, u najvećem zakonodavnom tijelu Hrvata.

 

„Čapljina u srcu“ ČNS – HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz