a

HRS prizivom Ustavnom sudu traži ukidanje protuzakonite zabrane kretanja

HRS prizivom Ustavnom sudu traži ukidanje protuzakonite zabrane kretanja

„Županijski stožeri nemaju nikakve ovlasti donositi zapovijedi, osobito pozivajući se na irelevantne propise, koje i pogrešno primjenjuje. S toga tražimo da Ustavni sud utvrdi kako su povrijeđena prava građana HNŽ-a te obustavi zabranu kretanja građana na području HNŽ-a“ – stoji, pored ostalog, u prizivu Ustavnom sudu upućenom od strane HRS-a.

Od početka krize sa korona virusom govorimo kako se aktualna vlast ne ponaša u skladu sa zakonom i kako se dopustila provedba svojevrsnog državnog udara i uvođenje policijske države. Umjesto da se uvedu stroge kontrole pridržavanja mjera higijensko epidemiološke zaštite, vladajuće strukture protuustavno i protuzakonito, preko Stožera CZ, odlučuju se za provedbu policijskih represivnih mjera. Kap koja je prelila čašu bila je zapovijed o zabrani kretanja žiteljima s prebivalištem u HNŽ-u i ZHŽ-u, dok osobe s prebivalištem u drugim županijama mogu neometano prometovati u spomenutim županijama.

Netom nakon izdavanja ove zapovijedi, najavili smo kako ćemo iskoristiti sve pravne lijekove kako bi se ove protuustavne restrikcije ukinule i kako bi dokazali da se vlast ne samo ponaša neodgovorno, nego i protuustavno. U koordinaciji sa pravnim stručnjacima diskutirali smo koji pravni lijek bi bio najučinkovitiji i najbrže realiziran, odlučeno je da se uradi priziv Ustavnom sudu, kako bi se spomenute zapovijedi stavile van snage i kako bi pokazali javnosti neodgovorno i protuzakonito ponašanje vlasti. U potpisu priziva su g. Ivan Džalto, pravni stručnjak koji je koordinirao cijelim procesom i Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

U prizivu smo argumentirali kako niti jedan Stožer CZ nema ustavne niti zakonske osnove za donošenje bilo kakvih zapovjedi. Svi oni se pozivaju na Čl. 108 Zakona o zaštiti i spašavanju i Čl. 29 Pravilnika o načinu rada stožera koji govore o „raspolaganju snagama i sredsvima civilne zaštite“. Prema tome, radi se o pogrešnoj primjeni irelevantnih propisa. Stožeri su ad-hoc formirana operativna tijela, nisu izvršna vlast i ne mogu zapovijedati ukidanje školske nastave, raspolaganje robnim rezervama i, u ovom slučaju, naređivati MUP-u da onemogući prometovanje osobama s prebivalištem u ove dvije županije. Sve to, putem zapovijedi koje se objavljuju na Internet stranicama i portalima, a ne u službenim glasilima županija, kako zakon nalaže putem Pravilnika o izradi pravnih propisa.

HRS se od samih početaka, a osobito nakon što je prošlo prvih 15 dana prirodne nesreće uzrokovane zarazom korona virusom, zalaže za strože mjere higijensko epidemiološke zaštite i kazne za nepridržavanje mjera zaštite i izolacije. Zašto? Iz prostog razloga što ćemo veće negativne posljedice imati po gospodarstvo i društvo općenito zbog nestručnog upravljanja krizom, nego od samog virusa.

Samo uvođenjem novčanih kazni za nepridržavanje zaštitnih mjera i kazni pritvora/zatvora za nepridržavanje mjera izolacije, omogućilo bi se kakvo takvo funkcioniranje gospodarstva.

Vlast mora gledati opću sliku društva, donositi mjere koje će umanjiti posljedice za gospodarstvo, kulturu i društvo općenito, a ne samo ograničiti se na zdravstveni aspekt i to kopirajući u potpunosti mjere koje se provode u Republici Hrvatskoj, koja je sasvim drugačije uređena. Život mora postojati unatoč korona virusu, kao što će postojati i nakon korona virusa.

Da smo u pravu, ponajbolje govori činjenica kako su novozaraženi u HNŽ ili zaraženi od strane ljudi koji dolaze van granica županije, ili zaraženi zbog nekvalitetnih i neadekvatnih zaštitnih higijensko epidemioloških mjera u zdravstvenim institucijama.

Nadamo se kako će, zbog dinamike procesa,  Ustavni sud uvažiti „načelo izuzetnosti“ te primiti u razmatranje naš priziv, a u ishod ne sumnjamo. Jasno je svakome kako vlasti u HNŽ-u, a i u ZHŽ-u krše ljudska prava te nestručno i neodgovorno upravljaju korona virus krizom.

HRS

 

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz