a

HRS TŽ PRUŽA POTPORU KOORDINACIJI BRANITELJSKIH UDRUGA DOMOVINSKOG RATA HVO TK

HRS TŽ PRUŽA POTPORU KOORDINACIJI BRANITELJSKIH UDRUGA DOMOVINSKOG RATA HVO TK

“Posljednjih dana svjedočili smo obilježavanjima značajnih datuma u povijesti Grada Tuzle, iz vremena rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995. održane su brojne svečanosti, okrugli stolovi, veličao se slavni put tuzlanskih brigada odnosno jedinica”, navodi se na početku saopćenja za javnost Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO TK.

Na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti spomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10. 05. 1992. prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH.

Na Izložbi ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije bilo niti jedne fotografije 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, pa niti one o bratimljenju sa 1. tuzlanskom brigadom ARBiH.

Na centralnom spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH, položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za obranu Tuzle i BiH.

Na pozivnici obilježavanja 16. svibnja, dana tuzlanskih jedinica, uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a. Uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo.

Ratni put 115. brigade ZRINSKI HVO HZ Soli se mora poštivati i uvažavati što je povijesna i neosporiva činjenica, a branitelji zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Tuzle.

HRS neće dopustiti nikakav vid relativizma koji se tiče ratnog puta 115. brigade ZRINSKI čije su postrojbe prve stale u obranu Tuzle i njenog šireg područja, od Gradačca, Drijenče, Živinica i Bosanske Posavine.

Istina je samo jedna Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jeste – Grad slobode i slobodnih ljudi.

115. brigada ZRINSKI HVO HZ Soli sudjelovala je u obrani slobode, suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, ali i Tuzle kao grada svih njenih građana uvažavajući kulturu, baštinu i tradiciju.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz