a

Intervju Ivica Brešić: Trgovinom i kadrovskim ponudama nitko neće dobiti podršku HRS-a

Intervju Ivica Brešić: Trgovinom i kadrovskim ponudama nitko neće dobiti podršku HRS-a

Sudeći po reakcijama i izjavama predstavnika vodećih stranaka u Livnu, za prekid sjednice g.v. Livno je odgovoran HRS. Je li HRS uistinu odgovoran za pat poziciju u Livnu? Portal hbzvijesti.com je na tu temu uradio intervju sa Ivicom Brešićem, predsjednikom O.O. HRS-a Livno.

Gospodine Brešiću hoćete li nam pojasniti zašto se po drugi put prekida konstituirajuća sjednica G.V: Livno? Po izjavama g. Gele i drugih nekih aktera, otvoreno e HRS proziva na odgovornost. Je li HRS odgovoran za zastoj rada G.V. Livno?

Zašto bi HRS bio odgovoran? Rezultati izbora pokazuju kako je narod većinski birao druge stranke, upiranjem prsta u nas one bježe od odgovornosti koju imaju. Imaju sasvim dovoljno ruku za kreiranje većine. Ukoliko žele naše ruke, onda moraju prihvatiti naše uvjete. Osnovni problem leži u činjenici da mi inzistiramo na programu, projektima i rokovima izrade tih projekata kao preduvjetom za podršku bilo kojem političkom subjektu, a oni inzistiraju na kadrovskoj politici. Smatraju da imenovanjem na određene funkcije politika prestaje. Mi ne želimo i nećemo biti dio takve politike. Mi smo proteklih dana ta načela javno objavili i rekli da, ukoliko netko želi našu podršku, prvo moramo dogovoriti ono što će se raditi, a tek onda tko će. Vrijeme je da konačno stanemo u kraj politici kao sredstvu realiziranja nečijih osobnih ambicija i krenemo graditi politiku koja će uistinu raditi i graditi opće dobro. Ako je inzistiranje na tome odgovornost HRS-a, s ponosom preuzimamo odgovornost.

Možete li nam detaljnije, koji su to projekti na kojima inzistirate?

Prvo je Buško blato. Pogledajte apsurda, 30 godina ista stranka, isti narod s obje strane granice (Livno, Tomislavgrad i Republika Hrvatska), ista upravljačka struktura u javnim tvrtkama i svi javno šute da su Livno i Tomislavgrad debelo zakinuti. Mi inzistiramo da se taj dogovor javno obznani i da se kaže zašto Livno mora grcati u kreditima za vodovod  i kanalizaciju, za deponiju smeća i tko zna što još a ne smije pitati svoje od svog javnog dobra!? Ja sam odgovoran za donošenje zakona koji se u Mostaru i HNŽ-u uredno provodi i sredstva se naplaćuju od Elektroprivreda, a u HBŽ šutnjom najodgovornijih HEP se praktički potiče da ne plati obveze koje su proizašle iz zakona. Dug prema Livnu je već do sada prešao 10 miliona maraka, nitko od odgovornih koji obnašaju najvažnije funkcije u BiH, FBiH i Županiji ne smiju ni pomisliti da provedu jednoglasno usvojeni zakon i da naplate od susjedne Hrvatske 20 miliona maraka koliko nam duguju. Da apsurd bude veći, kroz duboku HDZ Federalnu administraciju pomažu HEP-u da na ustavnom sudu sruše Zakon koji se u Mostaru uredno provodi. Dalje, tu je politika povratka iseljenih Livnjaka, transparentnosti utroška sredstava poreznih obveznika, revizija rada javnih poduzeća itd.

Je li itko pristao na vaše uvjete? Jeste li uspjeli dogovoriti s nekim taj program kojeg ste objavili?

Načelnu podršku imamo od vijećnika ŽNL-a i SDP-a. U razgovoru s njima ispostavilo se da se radi o kvalitetnim i stručnim ljudima koji će se, iskreno se nadam, pokazati kao dobri vijećnici, baš onakvi kakve Livno treba. Vidi se kako nisu opterećeni odnosima stranaka na drugim razinama i žele djelovati na rješavanju problema koje Livno ima. Od ostalih stranaka, nije nitko rekao ni da ni ne, nego priču okreću prema kadrovskoj politici. Nas to ne zanima. Nažalost, prilikom formiranja vlade HBŽ neoprezno su neke stranke preuzele obavezu da SDA-u isporuče poziciju predsjednika vijeća unatoč najavama tih istih stranaka da će okupiti većinu od isključivo oporbenih stranaka. SDA u Livnu nikad nije bila oporba. S Gradonačelnikom Livna smo prije par dana imali određene dogovore, međutim, on je naknadno dobio zadatak iz stranke imenovati potpredsjednika vijeća iz reda HDZ-a BiH iako o tome nismo razgovarali, što mi nećemo podržati. HDZ kao stranka po vertikali kontrolira elektro energetski sektor, neka dogovore vraćanje duga HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu, imat će naše ruke. Trgovina u cilju podrške kod HRS-a ne prolazi.

Kad smo već kod HRS-a, HRS kao stranka se percipira kao iznenađenje lokalnih izbora u BiH, naravno ako uzmemo područja s hrvatskom većinom. Pogotovo nakon izbora u Mostaru. Kako to komentirate?

Rezultat HRS-a je iznenađenje samo onima koji malo ili nimalo prate real politiku Hrvata u BiH. U percepciji javnosti mi smo postali jedina oporba vladajućim strukturama, a izbori u Mostaru su to samo potvrdili. Potvrdili su jedini mogući oporbeni koncept, a to je da nećemo probleme riješiti smjenom vladajućih struktura, nego smjenom koruptivno nepotističkih vrijednosti koje su te strukture implementirali kao model funkcioniranja. Mi nećemo riješiti problem smjenom HDZ-a BiH i instaliranjem „naših“ ljudi koji će raditi po istom koruptivno-kriminalnom modelu. Vidjeli smo u primjeru HDZ-a 1990, ali i drugih stranaka da je to propast.  HRS se bavi isključivo svojom jasnom politikom koja podrazumijeva kvalitetno zastupanje interesa naših birača, ali i hrvatskog naroda u BiH. Mi nikad nećemo praviti nacionalne igrokaze da kupimo glasove a pod stolom dijeliti javna dobra isto kao da su oteti plijen nekih domorodaca.

Kako Livnjaci percipiraju HRS?

Livnjacima je toliko dodijalo ovo dosadašnje političko sijelo da smo došli u fazu da na lokalne izbore izlazi jedva trećina birača. Malo koja sredina, gdje su Hrvati većina, je tako razočarana u političke predstavnike kao u Livnu. Mi smo prije nešto manje od godinu dana, podjednako razočarani u sve što se ovdje događa, po dosadašnjim javnim nastupima i stavovima prepoznali da jedino HRS govori i piše ono što svi mi mislimo. Već danas u vijeću grada Livna imamo priliku dokazati da smo ozbiljno mislili sve ono što smo govorili u kampanji. Livnjaci, oni koji ne glasaju, jer su razočarani svima upravo to i čekaju, da netko napokon počne nešto i raditi, a ne samo prodavati priču jednu te istu pred svake izbore. A rezultata nigdje. Livno nikad u gorem položaju. Bilo da je u pitanju BiH bilo federacija i županija. Vrijeme je da netko iskrenih namjera konačno krene raditi da se to promijeni.

Može li grad servisirati svoje pristigle obveze? Je li proračun Livna stabilan?

To je pitanje za novog gradonačelnika. I nas odgovori na ta pitanja, kao vijećnike, jako zanima. Mi smo mu i u osobnom kontaktu najavili da ćemo inzistirati na provođenju objektivne revizije proračuna za 2020 godinu i na reviziji javnih tvrtki. Opisali smo u programu na koji način se to jedino može napraviti a da ne bude sumnje u političko pokrivanje kroz javne revizorske institucije. Ne zaboravimo da prijeti globalna depresija. Grad Livno svojim dugovanjima prema izvođačima radova i javnim tvrtkama direktno ugrožava par stotina radnih mjesta. Svi već javno priznaju da je deficit u 2020. godini ogroman! Bez jasno definiranih koraka u smjeru čistih računa i transparentnog rada u budućnosti nećemo uopće razgovarati o programu rada Gradskog vijeća.

hbz-vijesti.com

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz