a

Ministrice Borovac: vodite teroriste svojoj kući ili u stranku, u Salakovac neće

Ministrice Borovac: vodite teroriste svojoj kući ili u stranku, u Salakovac neće

Nevjerojatno nam je kako su za ministricu Semihu Borovac oni koji su sudjelovali u borbama na strani terorističkih snaga u Siriji „borci“ – „branitelji“. Eventualni njihov prihvat, jednako kao i eventualni smještaj njih i njihovih obitelji u Salakovcu bio bi protivan cijelom nizu zakona.

Zašto bi se iz Sirije vraćalo državljane BiH iz Sirije ako BiH nema sporazum o readmisiji sa Sirijom?  Zbog čega bi se iz Sirije vraćaju BiH državljani u stavljali readmisijski centar u Mostaru, dok se iz BiH, po istom principu , ne vraćaju u Siriju državljani Sirije kojima je odbijen zahtjev za azil, odnosno koji u BiH borave nezakonito?  Svi oni koji samoinicijativno idu na inozemna ratišta čine kazneno djelo. Uz to, u skladu sa Člankom 23 Zakona o državljanstvu njima se oduzima državljanstvo BiH. Sve i kada bi zaboravili na ove spomenute zakone, ponavljamo, BiH nema potpisan Sporazum o readmisiji sa Sirijom, tako da sve i kada ne bi postojale spo menute zakonske prepreke, BiH nije obvezna prihvatiti „državljane“ koji su činili kaznena djela u Siriji.

Ovo nije prvi put da ministrica Boravac krši zakonske propise kada je u pitanju centar u Salakovcu, jer ne tako davno ista je dopustila smještanje nezakoniti migranti u Izbjeglički centar Salakovac, protivno Zakonu o strancima kao i Pravilniku o IC Salakovcu.

Državljani BiH koji se vraćaju iz Sirije imaju svoje matične općine gdje se trebaju prijaviti i tražiti  svoja prava, a ni u kom slučaju smještati ih u Salakovcu.  Sve te osobe  su imale mjesto prebivališta u drugim mjestima u BiH, a ne u Mostaru i neka se o njima brinu njihove općine, ni u kojem slučaju  Grad Mostar i HNŽ kao što ministrica Borovac želi. Ukoliko ne možete provoditi zakonske i podzakonske propise, podnesite ostavke, a ne prebacujte posljedice vaše nesposobnosti na građane HNŽ-a.

Na zadnjoj sjednici HNS-a bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji, na kojoj je HRS kod predstavnika hrvatskog naroda u Vijeću ministara tražio da se inzistira na poštivanju Zakona o strancima, te da se po funkciji pokrenu kazneni postupci protiv ministra Mektića i svih onih struktura koje praktičnim dopuštanjem neometanog ilegalnog ulaska u BiH krše zakone BiH. Dopuštanje eventualnog prihvata terorista iz Sirije i njihovih obitelji u, za to neadekvatno opremljen IC Salakovac, doveo bi u pitanje sigurnost obližnjeg stanovništva i žitelja grada Mostara, koji već sad imaju brojnih problema zbog protuzakonitog prihvata migranata. Ukoliko bi se obistinila inicijativa ministrice Borovac, tražit ćemo djelovanje policijskih snaga s kojim bi se fizički onemogućilo dolazak onih koji su sudjelovali u borbama na strani terorističkih snaga.

Ovim putem poručujemo ministrici Borovac da oni koji su otišli boriti se na stranu terorista u Siriji nisu nikakvi borci, nego teroristi. Ako su njoj i njenoj stranci oni „borci“, onda neka ih dovede u sjedište svoje stranke, svojoj kući ili u ured Člana Predsjedništva. Ne bi bio prvi put da primaju „borce“ tog kalibra, može im odmah udijeliti i članske iskaznice i imenovati i njih za savjetnike u Predsjedništvo ili ih staviti na čelo OSA-e. Alternativa može biti smještaj kod kolege ministra Mektića ili bilo gdje u RS-u. U predgrađa Mostara neće moći, jer nećemo dopustiti.

Silvio Bubalo
Predsjednik GO Mostar HRS-a

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz