a

NA LICU MJESTA – JE LI NEKOME NAMJERA SILOM, ZBOG ŠIRENJA RUDNIKA, ISELITI HRVATSKA POVRATNIČKA NASELJA?

NA LICU MJESTA – JE LI NEKOME NAMJERA SILOM, ZBOG ŠIRENJA RUDNIKA, ISELITI HRVATSKA POVRATNIČKA NASELJA?

„Nekad poželim da hoće upast i moja kuća u tu provaliju i ja s njom“ – riječi su ovo Franje iz Uskoplja. Njega i njegove susjede prošlog vikenda je probudilo ogromno klizište u Rudniku „Gračanica“ s kojim je ovo povratničko hrvatsko naselje dovedeno u iznimnu opasnost. Je li klizište rezultat nesavjesnog rada Rudnika ili splet okolnosti? Mi smo uvjereni da se radi o ovome prvome, no, kako ne bi bilo nekih nedoumica na sjednici Parlamenta FBiH smo tražili hitan inspekcijski nadzor klizišta od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove. Zašto sumnjamo u nesavjestan rad?

Još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, u analizi geološkog profila površinskog kopa jugoistočnog dijela rudnika vrlo jasno je definirana crta pretpostavljenog rasjeda (slika 1). To bi značilo da se radovi u blizini tog rasjeda moraju vršiti s ekstremnom pažnjom. Ovo je vrlo bitno znati, budući da je Federalna uprava za inspekcijske poslove još 2017. vrlo jasno dala do znanja kako je „eksploatacija uglja ušla u završnu fazu“ i kako je „potrebno iznalaženje zamjenskog ležišta“ (slika 2).
To „zamjensko ležište“ vlasnici Rudnika su prepoznali ispod hrvatskih povratničkih naselja Donja Ričica i Rosulje. Plan je iseliti hrvatska naselja, srušiti ih kopajući ispod njihove imovine. Spomenuto širenje rudnika na hrvatska povratnička naselja, po priznanju aktualne vladajuće koalicije u županiji Središnja Bosna, dio je koalicijskog SDA-HDZ dogovora. Širenje bi se i dogodilo, da se nisu pobunili mještani, među kojima i O.O. HRS-a Uskoplje, koji godinama vodi borbu za zaštitu interesa žitelja ovih naselja. Međutim, kako je spriječeno širenje površinom, po svemu sudeći počelo se širiti ispod površine, što je, po našoj pretpostavci, dovelo do urušavanja tla (slika 3 i 4).
Na naše upite i dopise uprava Rudnika tvrdi kako se urušavanje dogodilo na udaljenosti većoj od 350 m i kako nikakvih radova nema unutar udaljenosti od 100/150 m od klizišta. Da to jednostavno nije istina, vidjeli smo na terenu, ispred kuće g. Franje. Bageri u kućnom dvorištu, bageri u voćnjaku, djelatnici Rudnika koji teškom mehanizacijom uništavaju seoski put kojeg su mještani napravili, itd. (slike 5 i 6). Dakle, neistine! Zato smo u Parlamentu FBiH tražili hitan inspekcijski nadzor na ovoj lokaciji.
Ono što je sramotno jeste što su žitelji ovih naselja i njihova imovina dovedeni u životnu opasnost, nitko im se od nadležnih nije obratio, ponudio pomoć, nema medija, nema novinara, nema Duške Juričić da se fotografira s njima kao što je to bio slučaj kod bespravno izgrađenog minareta u općini Neum, nema CCI-a, nema građanskih udruga, nema nikoga. Zamislite da neka hrvatska tvrtka kopa ispod nekog povratničkog bošnjačkog naselja i dovodi u opasnost njihove živote i imovina. Koji bi to medijski desant, plač i škrgut zubima bio iz Sarajeva.
Kao što smo rekli, HRS je tražio hitan inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, a nalaz inspekcije će nam poslužiti za dalje pravno djelovanje u interesu žitelja čiji su životi i imovina ugroženi. Franjo i žitelji ugroženih naselja nisu i neće ostati sami!

O.O. HRS-a Uskoplje

Sl. 1.

Sl. 2.

Sl. 3.

Sl 4.

Sl. 5.

Sl. 6.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz