a

SRAMOTNO PREDSTAVLJANJE KNJIGE MATE GRANIĆA U VITEZU

SRAMOTNO PREDSTAVLJANJE KNJIGE MATE GRANIĆA U VITEZU

„Progovorili smo o konfederаciji Hrvаtske i Federаcije BiH iаko smo bili svjesni dа to nije reаlno. Tаj konfederаlni sporаzum bio je psihološki vаžаn dа bi Hrvаti u BiH prihvаtili Federаciju BiH. Nа konfederаciji se nаkon potpisаnih Vаšingtonskih sporаzumа uopće nije rаdilo, а sporаzum je prestаo vrijediti donošenjem Daytonskog sporаzumа.“ – piše Mate Granić u svojoj knjizi koju je prezentirao pred ministrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom, dužnosnicima HDZ-a BiH i satelita, kao i drugim gostima.

Glavni pregovarač o sudbini Hrvata u BiH tijekom Domovinskog rata, dakle, ne krije nimalo kako je prevario tadašnje vodstvo Hrvata u BiH. Rezultat njegovog umijeća pregovaranja i prevare je gašenje institucija Hrvatske Republike Herceg-Bosne i njihovo utapanje u Federaciju, kao i kasnije gospodarsko i političko gaženje prava Hrvata u BiH.
U svojim zapisima spominje hrvatske mrlje u Domovinskom ratu, Dretelj, zločin u Gospiću, obitelj Zec, ali niti jednom riječju ne spominje niti jedan zločin nad Hrvatima, pogotovo onima Središnje Bosne, što bi bilo za očekivati, budući da je prezentaciju knjige odradio u Vitezu, mjestu koje je najveću žrtvu u ratu podnijelo.

Ne piše Granić ništa ni o periodu diplomacije iz 80-ih godina prošlog stoljeća kada je u New Yorku lobirao za opstanak Jugoslavije, ne spominje ni svoj opus kao osobni liječnik Milke Planinc, a pogotovo ne spominje dio u kojem, puno prije Stjepana Mesića, dila povjerljive dokumente. Podsjećanja radi, postoje i dokumenti i svjedočenja ljudi koji potvrđuju kako je Milka Planinc, koja se inače hvalila partizanskim „opusom“ iz Mostara i Širokog Brijega, osobno birala krvnike za udbaške likvidacije.

Ako je netko odgovoran što su Hrvati u BiH postali balast državotvornosti Republike Hrvatske, onda je to Mate Granić, koji je vodio glavnu ulogu u pregovorima koji su rezultirali ovime što danas živimo u BiH. Možda zgoda koja ponajviše opisuje njegove diplomatsko pregovaračke vrline je ona kada je hvalio ponudu vina i morskih plodova na pregovorima u SAD-u dok su se crtale granice današnje BiH. Svojedobno je bio jedan od onih koji su otvoreno promovirali plan Z4 i „federalno uređenje Hrvatske“, no srećom nije prošlo. Ono što je promovirao za BiH je, na žalost, prošlo.

Činjenica da je uspio oko sebe i svojih naklapanja okupiti politički vrh Hrvata s obje granice i to u Vitezu, srcu Središnje Bosne, pokazuje kako, politički gledano, Hrvati ne posjeduju niti minimum političke samosvijesti, identiteta i dostojanstva i kako nam relikti komunističkog sustava i dandanas kroje i vode politiku.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz