a

ZAŠTO JE HRS BIO (JEDINI) SUZDRŽAN NA IZBOR NOVOG RUKOVODSTVA IZVRŠNE VLASTI U FEDERACIJI

ZAŠTO JE HRS BIO (JEDINI) SUZDRŽAN NA IZBOR NOVOG RUKOVODSTVA IZVRŠNE VLASTI U FEDERACIJI

Podrškom Refiku Lendi, prigodom izbora u vodstvo izvršne vlasti u Federaciji, aktualna većina u Parlamentu je praktično legitimirala SDA kao nezaobilazan faktor u procesima oko imenovanja nove Vlade Federacije. Morao se i mogao izbjeći izbor Refika Lende, osobe duboko involvirane u sve zlo koje se dogodilo hrvatskom narodu Središnje Bosne. Sada se u njegove ruke predalo sudbinu nove Vlade. Dva su scenarija: ili ostaje Fadil do sljedećih izbora, ili se u koaliciju uključuje SDA.

Treći scenarij, kojeg sve glasnije svi zazivaju je Schmidtovo nametanje. Tu se može riješiti trenutna situacija, ali isto tako stvoriti presedan s kojim se nakon izbora 2026. mogu izbaciti legitimno izabrani Hrvati? Pored ovoga, sve otvorenije se potencira imenovanje Vlade Federacije većinom u Zastupničkom domu u slučaju „blokada“ te se kao jedno od rješenja sugerira Schmidtu i od dobrog dijela Osmorke.
Stavak 11 Amandmana CXX Schmidtove nametnute odluke, po nekim tumačenjima koja su ponudili pravnici iz redova međunarodne zajednice, dao bi mogućnost zaobilaženja SDA u kombinacijama, ako se već htjelo njih zaobići. Za to je bilo potrebno vrijeme, uz preduvjet da se ne izabere novo vodstvo. Čak i uz nemogućnost provedbe ovih tumačenja, po njima, uvelike bi se olakšalo posao Schmidtu riješiti situaciju, znajući kako je na meti propagandističkih napada, posebice u Njemačkoj. Sada će to vrijeme ionako biti potrošeno, ali na čekanje SDA-ovih poteza, a Schmidt bi, ponavljamo, mogao stvoriti za nas Hrvate opasan presedan.
Zbog svega ovoga, HRS je bio suzdržan pri glasovanju. Bili bi protiv, da nije bilo stupidnih argumentacija iz redova SDA, a osobito iz redova DF-a. DeeFlije su spočitavale slikanje Lidije Bradare s Dariom Kordićem prigodom njegovog dolaska u Busovaču, nakon isteka kazne. To im je bio jedini i glavni argument protiv nje.
Zaboraviše te patriote da su i oni, kao i SDA, podržali Marinka Čavaru koji je također na istoj fotografiji s Dariom Kordićem i Lidijom Bradarom. I to su ga podržali dva puta: prvi put u prosincu 2014. kada je Čavara izabran dopredsjedateljem Zastupničkog doma (Edin Mušić SDA predsjedatelj/Saša Mitrović DF drugi dopredsjedatelj); drugi put u veljači 2015. kada je Čavara izabran za Predsjednika Federacije. Prigodom izbora Milana Dunovića iz DF-a kao potpredsjednika Federacije tada su presudne ruke bile baš HDZ-a.

Nismo htjeli da HRS-ov glas bude identičan glasu ovih „patriota“, ali nismo htjeli ni podržati vodstvo u kojem sjede osobe koje su itekako mnogo zla nanijele Hrvatima Središnje Bosne.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz