a

NEĆEMO DOPUSTITI PREKRAJANJE POVIJESTI U TUZLANSKOJ ŽUPANIJI

NEĆEMO DOPUSTITI PREKRAJANJE POVIJESTI U TUZLANSKOJ ŽUPANIJI

Nakon što se sramno obrisalo ime ulice 115. brigade Zrinski u Tuzli i istu preimenovalo u ulicu Armije BiH, ovih dana se planira urediti Spomen ploča u Slanoj Banji u Tuzli gdje se 115. brigada Zrinski stavlja pod znakovlje i okrilje Armije BiH. Još jedan čin prekrajanja povijesti ne samo tuzlanskog kraja, nego i BiH općenito.

 

Zašto bi ovaj čin, iako simboličan, imao itekako velike posljedice za budućnost?

 

U trenucima kada je počela agresija na BiH, kada su već brojna sela bila spaljena i civili ubijani, Alija Izetbegović i tadašnje vodstvo bošnjačkog naroda bilo je stava kako to nije njihov rat. Oni su još uvijek vjerovali i nadali se nekoj novoj Jugoslaviji. Za razliku od njih, političko vodstvo hrvatskog naroda itekako je dobro znalo što se događa i što će se tek dogoditi te je krenulo u autonomno vojno i političko organiziranje. U itekako teškim uvjetima, političko vodstvo Hrvata Tuzle, Živinica, Lukavca, Banovića i Lopara su se politički i vojno organizirali, što je naišlo na itekakvo odobravanje tadašnjeg muslimanskog/bošnjačkog vodstva. U tom kraju HVO i ABiH su se borili rame uz rame protiv zajedničkog agresora.

 

Dana 14.12.1993. Odlukom Alije Izetbegovića, postrojbe HVO-a su se trebale podčiniti Armiji BiH, a one koje to ne učine bit će smatrane paravojskom. Ponajveće reperkusije ove odluke osjetile su se baš na spomenutom području Tuzle, gdje je djelovala 115. brigada HVO-a Zrinski. Od njih se otvoreno tražilo podčinjenje Armiji BiH kako bi branitelji te brigade sudjelovali u vojnim akcijama protiv HVO-a u Središnjoj Bosni. Dojučerašnji partneri najednom postadoše sukobljene strane. Vodstvo HVO-a HZ Soli donosi solomunsku odluku gašenja postrojbe, kako se ne bi podčini ABiH, ali i kako bi se izbjegao sukob između HVO-a i ABiH na području današnje tuzlanske županije.

 

U svojoj Odluci s kojom su ugasili postrojbu iz 10.01.1994., vodstvo HZ Soli je, pored ostalog, skoro pa proročki napisalo: „Svi branitelji 115. brigade Zrinski HVO, koji su poginuli, poginuli su pored svojih suboraca iz Armije, boreći se protiv istog neprijatelja i za isti cilj. Uvjereni da ovo prevođenje i preimenovanje nije logično te nam se nameće logika da je naredbodavcu bilo neprihvatljivo slati HVO na HVO te na ovaj način to želi izbjeći. Je li to cijena opstojnosti Hrvata na ovim prostorima koju moraju platiti?“

Itekako je imalo utjecaj na opstojnost Hrvata u ovom kraju, jer očigledno ono što se nije uspjelo učiniti Odlukom Alije Izetbegovića, namjerava se učiniti evo trideset godina poslije. Zanemariti u potpunosti one koji su prvi stali protiv agresora i podčiniti ih onima za koje to „nije bio njihov rat“. Nećemo i ne smijemo to dopustiti!

HRS ovim putem u potpunosti podržava stav braniteljskih udruga HVO-a Tuzla da se u naslovu spomen ploče uvrsti i grb HVO-a, uvrsti 115. Brigadu Zrinski. Postrojbe HVO-a se ni u ratu nisu podčinile Armiji BiH, nećemo to dopustiti ni u miru.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz