a

Krah kriminalne grupe u Kreševu – uskoro optužnice i bijeg u Hrvatsku?

Krah kriminalne grupe u Kreševu – uskoro optužnice i bijeg u Hrvatsku?

U javnost curi sve više informacija o kriminalnim aktivnostima najistaknutijih kreševskih političara i  njihovog poslušnog načelnika. Malverzacije, preprodaje nekretnina, zlouporaba javnih sredstava, krivotvorenje dokumenata, i ono što svi Kreševljaci vide – apsolutna privatizacija općine Kreševo, uskoro dolaze na naplatu.

Ukazuju na to dvije činjenice: Prva, skoro podizanje optužnice protiv Radoje Vidovića, Ankice Tvrtković i načelnika Renata Pejaka. Druga, nervozne i učestale posjete predsjednika HDZ-a Dragana Čovića svom predsjedniku županijske organizacije i saborskom zastupniku Radoji Vidoviću.

Podizanje optužnice za pronevjere teške vrtoglavih 4 milijuna KM HDZ će vjerojatno dočekati spremno. Radoje Vidović će kao saborski zastupnik pobjeći u Hrvatsku a ostali će biti ostavljeni na nemilost pravosuđu. Ova dominantno hrvatska općina u dominantno bošnjačkoj središnjoj Bosni prije desetak godina bila je svjetionik političkog simbolizma borbe Hrvata središnje Bosne koja je pokazivala kako bi Hrvatima bilo dobro da nisu žrtve političke majorizacije.

Danas, kada se politički najmoćnijim Kreševljacima spremaju optužnice i izvjesna zatvorska kazna, jasno je zašto Kreševo najmanje deset godina propada daleko brže od svih drugih mjesta u Federaciji. Stvari su simbolički još poraznije – sada se čini da je Hrvatima bolje tamo gdje je na vlasti SDA nego HDZ! Desetljeće borbe protiv majorizacije se Hrvatima središnje Bosne obila o glavu na najružniji mogući način – tamo gdje su na vlasti je najgore. Izvjesnim bijegom Radoje Vidovića, ali procesuiranjem ostalih uključenih, stvorit će se jedinstvena prilika da se nekada moćnom i bogatom Kreševu vrati dostojanstvo i pokaže zašto je tako dugo važilo za svijetli primjer kako Hrvati središnje Bosne mogu opstati.

 

Hrvatska republikanska stranka podržava rad Tužiteljstva i svih istražnih organa. Ne samo u slučaju političke korupcije, nego i korupcije u drugim slučajevima kao što je prekomjerna sječa šume, nelegalan rad krečane, nemilosrdno uništenje toka i korita rijeke Kreševke, sumnjiva prodaja općinskog zemljišta, nepotrebna izgradnja velebne policijske postaje i druge radnje poznate Kreševljacima. HRS također podržava i rad drugih političkih subjekata, pa i HDZ-a, na raščišćavanju kriminala i korupcije u ovoj općini, a posebno podržava rad nevladinih udruga koje su na svojim leđima iznijele najveći dio ove borbe. Ne želimo umanjiti ili prešutjeti doprinos na gradnji boljeg Kreševa.
Istovremeno, inzistiramo da se po izvjesnom potvrđivanju optužnice Renato Pejak, nositelj 100 postotnog legitimiteta za obnašanje pozicije, povuče s mjesta načelnika i omogući raspisivanje poštenih izbora na kojima će Kreševljaci konačno dobiti pravog načelnika sa ljudskim i političkim integritetom.

 

Za Veliko Kreševo,

Hrvatska republikanska stranka  

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz