a

PODRŠKA HRS-a DJELATNICIMA U ŠKOLSTVU

PODRŠKA HRS-a DJELATNICIMA U ŠKOLSTVU

U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo preko deset štrajkova upozorenja od strane sindikata osnovnih škola i sindikata srednjih škola. Ako se pomno analizira izjave od sindikalnih predstavnika i Ministrice onda se jasno vidi da su pogledi na probleme dijametralno različiti. Sindikat iznosi niz zahtjeva koje žele da se konačno riješe, dok ministarstvo to sve želi staviti pod tepih, poručivši da su to problemi tehničke naravi.

Vlada ZHŽ- a je u Generalnom štrajku srednjih škola održanom u jesen 2021. godine imala maćehinski odnos prema djelatnicima u školstvu. Tjednima su ignorirali Generalni štrajk, da bi ga u jednoj hladnoj noći „olako prekinuli“.
Sada su nastojali, raznim ucjenama djelatnika koji nemaju ugovor na neodređeno, učiniti da do štrajka ne dođe. Naravno, nisu uspjeli te se nadamo kako će ovaj put djelatnici u školstvu biti ustrajni u borbi za vlastita prava koja im zasigurno pripadaju.
Od svih županija u Federaciji BiH, samo ŽZH nema potpisan kolektivni ugovor za djelatnike u školstvu duže od tri godine. Isključiv krivac za to je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vlada ŽZH koji su očito nedorasli izazovu ovog vremena.

HRS pruža punu podršku za djelatnike u školstvu za ostvarivanje vlastitih prava! Navedene stavove jasno ćemo artikulirati i u zakonodavnim tijelima vlasti putem naših zastupnika.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz