a

ODGOVOR NA NEISTINITE INFORMACIJE ZZO-a PO PITANJU VELIKE KORUPCIJSKE AFERE U ZDRAVSTVU ŽZH

ODGOVOR NA NEISTINITE INFORMACIJE ZZO-a PO PITANJU VELIKE KORUPCIJSKE AFERE U ZDRAVSTVU ŽZH

Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ je reagirao na naše priopćenje na temu nezapamćenog korupcijskog skandala u sustavu zdravstva ove županije, na koje moramo reagirati u interesu istine i točnog informiranja javnosti.

Prvo što želimo ovim putem kazati je kako se G.O. HRS-a ovom tematikom nešto više od dva mjeseca. Cilj nam je prokazati koruptivni sustav zdravstva ove županije kojeg su privatizirali pojedinci bliski vladajućim strukturama. U ova dva mjeseca, surađujući s oštećenim liječnicima koji su nas i kontaktirali zbog ovog slučaja, prikupili smo dokaze koji potvrđuju svaki detalj naših navoda koje smo iznijeli. Tužiteljstvu i MUP-u smo predali sve te dokumente, zajedno s imenima aktera, kao i pravnih subjekata uključenih u cijeli slučaj. Također, u višesatnim davanjima iskaza u prostorijama MUP-a, sve smo detaljno iznijeli i usmenim putem. Cilj nam je bio pravnim lijekovima prokazati koruptivni sustav i uopće nam namjera nije bila izići u javnost dok sve bude gotovo. Međutim, kada je postalo očigledno kako svi odgovorni uključeni u sustav se trude maksimalno sve zataškati, zajedno s oštećenima odlučili smo ići u javnost.

Da se sve želi zataškati ponajbolje govori činjenica kako do 28.01.2022. kada smo službeno prijavili slučaj nadležnim institucijama, dobivamo i službeni odgovor kako, citiramo, „do naše prijave policija nije imala nikakvih saznanja o ovom slučaju“. Prema tome, ZZO ako je i reagirao kako tvrde u svome priopćenju da jesu, reagirali su tek nakon naše prijave. Postavljamo im ovim putem pitanje što su čekali s prijavom više od godinu dana koliko traje ova afera?

Zavod priznaje kako je došlo do štete, ali kako je ista otklonjena postupanjem prema ljekarni, što jednostavno nije istina. Liječnik koji je učinio kazneno djelo nikada od strane tog istog ZZO-a, kao niti jedne nadležne institucije nije prijavljen za isto, kao niti ljekarna koja je lažirala fakture. Ovdje moramo istaći kako prema policijskim preporukama zbog pokrenute istrage ne smijemo javno ići s imenom liječnika, kao niti pravnog subjekta dok traje istraga. Ponavljamo radi javnosti, sve dokumente koji uključuju sve detalje, počev od imena liječnika i ljekarne, uredno smo predali Tužiteljstvu.

Dalje ZZO navodi kako je „dezinformacija da se radi o šteti preko 300 000 KM“ čime javnost dovodimo u zabludu. Ovdje je ZZO u pravu. Naime, radi se o puno većim iznosima! Mi smo prikupili dokaze za period od 6 mjeseci, od kolovoza 2020. do ožujka 2021. na osnovu kojih je vidljivo kako se radi o iznosu od preko 300 000 KM. Međutim, kada se uzme veće razdoblje, iznosi su vjerojatno puno veći. Oštećeni liječnici raspolažu s dokumentima koji potvrđuju te puno veće iznose korupcije, no brisanjem pojedinih podataka iz informatičkog sustava SANUS++ ispadala bi njihova riječ protiv ZZO-a. To u potpunosti potvrđuje naše sumnje kako se sustavno želi zataškati ovaj slučaj. Naravno, i o ovome smo upoznali mjerodavna tijela.

Koliko su naše sumnje utemeljene, a koliko uistinu ZZO i cjelokupni sustav želi iskreno baviti ovom korupcijom, ponajbolje govori činjenica kako je spomenuti liječnik prije dva mjeseca otvorio ljekarnu u Posušju, na čijem otvaranju su kao gosti bile osobe koje su morale a nisu korupciju uredno prijavile nadležnim institucijama. Nadamo se kako je s jednakom „urednošću i transparentnošću“ nakon skandala uposlena i uža rodbina spomenutog liječnika u DZ Posušje.

Ovim putem zahvaljujemo ZZO ŽZH na odgovoru na naš upit i zahvaljujemo što će imati prigodu mjerodavnim tijelima pojasniti zašto su čekali više od godinu dana za prijavu koruptivnih radnji, za koje su sami priznali da su imali saznanja.

HRS se sa ovime ne želi suočavati s pojedincima koji su uradili kaznena djela koruptivnih radnji. To je posao Tužiteljstva i MUP-a kojima smo dali više nego dovoljno dokumenata i dokaza za gonjenje istih. Mi se borimo protiv koruptivnog sustava. Protiv onih koji su ga privatizirali, koji se nauštrb njega bogate, dok mi „obični smrtnici“ moramo gledati kako platiti najosnovnije usluge zdravstvene zaštite. To su oni koji upravljaju tim sustavom, a sjede u županijskoj Vladi i svih institucija koje upravljaju zdravstvenim sustavom. Budite uvjereni kako nećemo stati na ovome! Također, budite uvjereni, ukoliko se bude s ovim slučajem otezalo i ukoliko istražne i pravosudne institucije ne budu radile svoj posao, obratiti ćemo se Federalnim istražnim institucijama.

Na kraju, koristimo prigodu zahvaliti se svim liječnicima i djelatnicima u zdravstvu koji su nam pomogli u ovome slučaju, koji su nas kontaktirali s dokaznim materijalima, ali i onima mnogobrojnima koji su nam, nakon naše objave, iskazali svoju podršku. HRS još jednom pokazuje kako djelima stojimo iza svega onoga što govorimo i promoviramo.

 

GO HRS-a Široki Brijeg

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz