a

PAUZA JE NAJČEŠĆA AKTIVNOST PARLAMENTA FEDERACIJE BIH! POSTOJI LI UOPĆE PARLAMENTARNA VEĆINA?

PAUZA JE NAJČEŠĆA AKTIVNOST PARLAMENTA FEDERACIJE BIH! POSTOJI LI UOPĆE PARLAMENTARNA VEĆINA?

Jučer je održana još jedna sjednica Parlamenta Federacije koja je prekinuta i tko zna kada će biti nastavljena. Višesatno bavljenje samima sobom, zakulisne igre i zabijanje noževa u leđa unutar većine, dovele su do toga da se u skoro 12 satnom zasjedanju obrade samo dvije točke dnevnog reda. Na žalost, bili smo u pravu da će na onakav način vještački sklepana većina za posljedicu imati ovo što imamo danas: parlament Federacije koji najmanje radi ono za što ga je narod izabrao, a to je poboljšanje života i općedruštvena korist.
U svemu tome, HRS je jučer uspio progurati dvije inicijative i jedan amandman na povučeni Rebalans proračuna:
 -Inicijativa rekonstrukcija i asfaltiranje magistralnog pravca M 214 Ribnica-Podkamensko-Vareš-Breza-Podlugovi
 -HITNA pomoć u procjeni štete i iznalaženje sredstava za sanaciju posljedica nedavnog olujnog vremena u poljoprivredi, gospodarstvu i obiteljskim kućama u Županiji posavskoj
 -Rješenje vodoopskrbe općine Vitez
Na žalost, zbog zakulisnih igara i natezanja što unutar vladajuće većine, što sa SDFA oporbom, jučer se nije bilo u mogućnosti diskutirati o ovim temama, nego smo ih samo uspjeli ubaciti u protokol na odlučivanje Vladi Federacije.
Budući da smo JEDINI javno, što u medijima, što govoreći s klupa u Parlamentu, upozoravali kako će klepanje vještačke većine na ovakav, preko koljena, način dovesti do velikih problema u funkcioniraju Parlamenta, dopustit ćemo sebi poručiti vladajućima sljedeće: ako ste se već upustili u ovakav projekt, onda realizacija istog iziskuje smjelost, stratešku pamet i odlučnost. Ono što vi pokazujete je čisti diletantizam.
Stranke koje u Vladi FBiH podrže stavke Rebalansa Proračuna, u Parlamentu amandmanski djeluju, tražeći pauze i blokirajući rad Parlamenta. Stranke koje vode Parlament, amaterskim vođenjem sjednice dopuštaju da oporba taocima drži cijeli Parlament. Oporba blokira rad pojedinih radnih tijela, umjesto da se, ako je to već problem, o tome diskutira i odlučuje u Parlamentu (pa i po cijenu raspuštanja svih radnih tijela) vrtimo se mjesecima u mjestu.

Uskoro će godina dana mandata ovog saziva Parlamenta Federacije, a da se od konkretnoga nije uradilo apsolutno NIŠTA! Ako se nastavi s ovakvom dinamikom, neće proći samo godina mandata, nego cijeli, a da se neće uraditi ništa.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz