a

KRIVCI ZA 39 UBIJENIH HRVATA U SELU DOLJANI I 30 GODINA KASNIJE NA SLOBODI

KRIVCI ZA 39 UBIJENIH HRVATA U SELU DOLJANI I 30 GODINA KASNIJE NA SLOBODI

Pripadnici Armije BiH na današnji su dan prije točno 30 godina u selu Doljani (Jablanica) ritualno mučili i ubili 39 hrvatskih branitelja i civila, a dok su oko 200 civila odveli u logor u Muzej u Jablanicu. Za ovaj strašni zločin, ni 30 godina kasnije nitko nije odgovarao, iako postoje snimke zločina kao i saznanja koja je brigada ABIH to učinila.

Na ovaj su dan 1993. godine pripadnici 44. brdske brigade 4. Korpusa Armije BiH ubili 33 pripadnika HVO-a i 6 civila hrvatske nacionalnosti u selu Doljani u Općini Jablanica.
Nakon što je HVO četiri dana kasnije, tj. 1. kolovoza 1993., oslobodio selo Doljane od ABiH, zatečeni su ubijeni hrvatski vojnici i civili, na kojima su se pripadnici Armije BIH iživljavali. Tako da su većini ubijenih smrskali glavu, nekima su iskopali oči ili rezali genitalije. Ostalo hrvatsko pučanstvo iz sela Doljani, žene i djecu, njih oko 200, odveli su u logor u Jablanici.
Zbog tih i sličnih zločina većina hrvatskog pučanstva nije se vratilo u Jablanicu i u Doljane. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Jablanici je živio 2291 Hrvat, dok ih prema popisu stanovništva iz 2013. u Jablanici živi samo 726. To su valjda ti temelji građanske Bosne i Hercegovine?
Danas 30 godina kasnije nameće se još jedan veliki problem, koji trlja sol na otvorenu ranu obiteljima stradalih, a to je da za ovaj zločin do sada NITKO nije odgovarao.

Ne treba zaboraviti da ‘legitimni hrvatski predstavnici u BiH’ upravljaju bh pravosuđem već preko 15 godina, a da počinitelji ovog surovog zločina nisu još uvijek stali pred lice pravde. Mi ćemo na ovaj način, kao i djelovanjem kroz zakonodavna tijela, podsjećati pravosuđe da počne raditi svoj posao, jer samo će nas istina dovesti do pravde, a pravda će dovesti do istinskog mira.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz