a

RASTI SINE, DOČEKAT ĆEŠ..

RASTI SINE, DOČEKAT ĆEŠ..

Danas se navršava 30 godina otkad je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. HZ HB pa kasnije HR HB nastala je kao izraz i čežnja hrvatskog naroda u BiH za obranom od agresora koji su Hrvate nastojali maknuti iz BiH u potpunosti ili u velikoj mjeri. Jedini razlog zašto to nije provedeno je hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja. Ti hrabri ljudi odvažno su stali u obranu svog doma, djedovine i obitelji. Dva druga naroda u BiH koji su u Hrvatima vidjeli smetnju nisu uspjeli sprovesti svoj plan.

Naši branitelji sigurno se nisu borili i ginuli bez ideala. Jesu li ovo što imamo danas sanjali i jesu li se za to borili? Jesu li se borili za to da su prvi polagači vijenaca na današnji dan podrumaši, popravljači JNA aviona, kleptomani, Jugoslaveni i komunisti? Jesu li se borili za to da se u javna poduzeća zapošljava po stranačkoj iskaznici ili po struci i kompetencijama? Jesu li se borili za najskuplje semestre u jedinom javnom učilištu na hrvatskom jeziku? Jesu li se borili za različite zakone pripadnicima HVO-a i Armije BIH? Jesu li se borili za dijeljenje poljoprivrednih poticaja po podobnosti ili radu i zalaganju itd. itd.!
Svatko za sebe može odgovoriti na ova pitanja, odgovori nisu teški!
Neki će reći, nije ovo dan da se o ovim stvarima govori na ovaj način. E nije tako, baš je ovo taj dan na koji se o svemu ovome mora govoriti. Ne treba, nego se mora govoriti, jer smo dovedeni u situaciju da smo zbog nestručnog i primitivnog načina vođenja politike gotovo obezvrijedili svu žrtvu i borbu naših branitelja. Na pragu smo gubljenja konstitutivnosti i pretvaranja u nacionalnu manjinu. To se izborilo u ratu, a sad postoji opasnost da nam se to dogodi u miru. Zar su za ovo ginuli naši branitelji?
Za sve nabrojano nije nam krivo samo političko Sarajevo, kojem je to bio i ratni cilj. Krive su nam naše političke elite koji u miru nisu učvrstili konstitutivnost, a nisu to učvrstili jer su brinuli o svojim vilama, autima, vikendicama, kućama po moru i sličnom. To je njima fokus i primat, a ne narod i konstitutivnost.
Zato narode, baš na današnji dan razmislite o ovom svemu.

Da bi hrvatski narod u BiH ponovo bio ravnopravan, konstitutivan i ponosan, voditi ga trebaju hrabri i stručni političari, oni koji su to radili do sada pokazali su što im je fokus i interes, ni 1000 položenih trobojnih vijenaca ne mogu prikriti njihov nerad i nebrigu za hrvatskog čovjeka u BiH.

Idemo hrabro dalje, ništa nije izgubljeno, još možemo stvoriti društvo o kojem su u rovovima sanjali naši branitelji!

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz