a

SASTANAK RAGUŽ – BORENOVIĆ: TEHNIČKE NADOGRADNJE IZBORNOG PROCESA PRIORITET NAD PRIORITETIMA

SASTANAK RAGUŽ – BORENOVIĆ: TEHNIČKE NADOGRADNJE IZBORNOG PROCESA PRIORITET NAD PRIORITETIMA

Izmjene izbornog zakona koje se tiču izbornog procesa, a koje je nametnuo Christian Schmidt, dovele su do toga da su prošli Opći izbori bili najkorumpiraniji izbori u povijesti BiH. Građanima BiH je ukradena demokracija. Ako se ništa ne napravi i ako lokalni izbori 2024. budu urađeni na isti način, nema smisla uopće izlaziti na izbore i kandidirati se. S toga će PDP i HRS, kao stranke koje su po svim analizama najviše pokradene u prošlom izbornom procesu, pokrenuti cijeli niz inicijativa i aktivnosti u smjeru tehničkih izmjena izbornog procesa. Uvođenje skeniranja otiska prsta, skeniranja biračkih listova i nadzor rada biračkih odbora je minimum. Zaključak je ovo prvog u nizu sastanaka izaslanstava PDP-a i HRS-a koji je održan u Banja luci.

„Neophodno je unaprijediti izborni proces u ovoj zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da se organiziraju izbori. S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića. Tko dođe na vlast korupcijom na izborima, time će se baviti i u institucijama. Tko pokrade izbore, krasti će i državu. Zato izmjene Izbornog zakona tako da se osiguraju transparentni, pošteni i legalni izbori moraju biti prioritet svih prioriteta – rekao je lider PDP Branislav Borenović.
„Ako u izbornu 2024. g. uđemo bez izmjena izbornog procesa uvođenjem skeniranja otiska prsta i skeniranja biračkih listova, kao minimum minimuma, čemu bih ja dodao i video nadzor rada biračkih odbora, sljedeći lokalni izbori, a pogotovo Opći za tri godine neće imati smisla. Narod neće izlaziti na izbore, jer vlast neće birati njihovi glasovi, nego dogovori vodećih stranaka koje malverzacijama i korupcijom dolaze na vlast. Korupcija u BiH počinje i završava izbornim procesom, zato ovo nije pitanje politike i/ili političkih stavova, nego pravde i vladavine zakona. Transparentan i pošten izborni proces je stvar koja nema niti nacionalni, niti stranački prefiks. Ako smo svi iskrenih namjera u političkoj areni, onda svi moramo podržati to.“ – dodao je lider HRS-a Slaven Raguž.

Sastanak održan u Banja luci je prvi u nizu sastanaka ove dvije stranke koje imaju u planu pokrenuti cijeli niz što parlamentarnih, što izvanparlamentarnih aktivnosti u cilju tehničkih izmjena izbornog procesa. Na tome će se intenzivno raditi u narednom periodu, a sljedeći sastanak je najavljen u Mostaru.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz