a

Smatra li gradska uprava Mostara da su žitelji grada nepismene budale?!

Smatra li gradska uprava Mostara da su žitelji grada nepismene budale?!

Gradska uprava Mostara i Služba civilne zaštite grada Mostara očigledno žitelje grada smatra nepismenim budalama, pa iznose u javnost inicijative i daju izjave na temu komunalne anarhije, koje ne samo da nemaju veze sa zakonom, nego nemaju veze sa zdravim razumom.

Prvo, budući da niti jedan zakon, a osobito Zakon o zaštiti i spašavanju na osnovu kojeg funkcionira CZ ne poznaje pojam „tehnološke nepogode“, voljeli bi da nam se citira slovo zakona koje istu definira. Zakon poznaje isključivo pojam „tehnološke nesreće“, a to je situacija kada izmaknu kontroli „određene djelatnosti sa opasnim tvarima, naftom i njenim prerađevinama i energetskim plinovima tijekom njihove proizvodnje, prerade, upotrebe, skladištenja, pretovara, prijevoza ili uklanjanja“. Zakon je jasan, Stožer CZ djeluje isključivo po odluci izvršne vlasti i to u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, što Mostar zatrpan otpadom nipošto nije, jer se radi isključivo o neradu nadležnih službi i nemaru pojedinaca.

Drugo, pojam „vanrednog stanja“ je u ovlastima Parlamenta BiH i donosi se na zahtjev Predsjedništva, a donosi se kada „postoji prijetnja za postojanje Bosne i Hercegovine“. Ovim putem pitamo Gradsku upravu Mostara, ali i Civilnu zaštitu, je li po njihovom  mišljenju Mostar zatrpan otpadom prijetnja za Bosnu i Hercegovinu? Ono što je najzanimljivije, a govori u prilog činjenici kako se građane Mostara pravi budalama, jeste izjava kako će nakon proglašenja vanrednog stanja „gradonačelnik Ljubo Bešlić preuzeti upravljanje gradom i pisati prijave“. Dakle, treba se proglasiti „vanredno stanje“ da gradonačelnik krene raditi svoj posao za kojeg je plaćen.

Sve ovo što ovih dana radi gradska uprava, a očigledno u koordinaciji sa Upravom CZ, nije ništa drugo nego prikrivanje nerada i nesposobnosti nadležnih institucija, u namjeri da se u svemu ovome štogod i „ušićari“ od namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje. Zakon o komunalnim djelatnostima je više nego jasan. Nadzor nad provedbom Zakona o komunalnim djelatnostima ima Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Zakon obvezuje ovo ministarstvo na provedbu kaznenih odredbi nad jedinicama lokalne samouprave, pravnim i privatnim osobama koje krše ovaj zakon.

HRS je, što kroz zastupnička pitanja i inicijative, što putem zahtjeva za inspekcijski nadzor, u više navrata tražio djelovanje ovog ministarstva i odgovornost zbog nedjelovanja ministra Suada Hasandedića. Nikada nismo dobili odgovor, iako su zakonski obvezni odgovoriti nam. Ne samo to, niti nadležne gradske službe, niti nadležno ministarstvo nije smatralo shodnim djelovati po pitanju komunalne anarhije u Mostaru i jedino u tome treba tražiti odgovore zašto je Mostar zatrpan otpadom.

Ovim putem pozivamo nadležne institucije grada Mostara i HNŽ-a da ne kriju svoj nerad i nesposobnost iza nebuloznih konstrukcija i da rade svoj posao za koji su plaćeni i primaju redovite plaće. Jedina veća „nepogoda“ od nakupljenog otpada u Mostaru ste vi gospodo. Radite svoj posao i ne tretirajte nas žitelje Mostara nepismenim budalama.

GO Mostar HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz