a

Zašto je HRS bio protiv zaključaka Skupštine HNŽ-a i stojimo li iza „napada na Vladu“?

Zašto je HRS bio protiv zaključaka Skupštine HNŽ-a i stojimo li iza „napada na Vladu“?

Na izvanrednoj sjednici Skupštine HNŽ-a ma kojoj se diskutiralo o rebalansu financijskog plana ZZO-a i epidemiološkoj situaciji u županiji, HRS je jedini bio protiv predloženih zaključaka. To je dovelo do različitih tumačenja po društvenim mrežama i medijima od osoba bliskih Vladi, pa osjećamo potrebu pojasniti zašto smo bili protiv predloženih zaključaka.

Na Skupštini smo od strane ravnatelja ZZO-a tražili pojašnjenje utroška od oko 300 000 KM na kupovinu nekretnine u Prozoru Rami. Naime, pojedini istraživački mediji su objavili informaciju kako se radi o krajnje netransparentnoj kupovini prostora, za unutarstranačke potrebe i to u jeku trećeg vala epidemije korona virusa. Dok se osiguranicima uskraćuju osnovne zdravstvene usluge, dok se svako malo prikupljaju sredstva za liječenje djece putem SMS-ova i sl., dok se odbijaju zahtjevi zdravstvenih djelatnika koji su u štrajku, ZZO troši novac u maniri pijanih bogataša. Tražili smo pojašnjenja, koja nismo dobili budući da se ravnatelj ZZO-a g. Rade Bošnjak nije usudio doći na sjednicu, nego je na Skupštinu poslao svoga djelatnika.

Prigodom usvajanja financijskog plana krajem 2020. „ulaganje u nekretnine“ je predstavljeno kao pomoć osiguranicima i prilagodba nekretnina za potrebe osoba s invaliditetom. Kupovinom nekretnine u Prozoru Rami, po nekoliko puta većoj cijeni od tržišne pokazalo se kako vodstvo ZZO-a prilagođava trošenje novaca stranačkim potrebama, a ne potrebama osiguranika.

HRS će putem zastupničkih pitanja nastojati do u detalje istražiti ovaj slučaj, kako bi se zatražila reakcija Tužiteljstva. Kada se vidi kako i na koji način se troše sredstva poreznih obveznika, ne može se vjerovati u namjenski utrošak 3 milijuna KM koje je vodstvo ZZO-a uputilo Skupštini kao izmjenu. Naša podrška tim i takvim izmjenama financijskog plana učinila bi nas suučesnicima u bahatosti i nenamjenskom utrošku sredstava.

Po pitanju informacije o epidemiološkoj situaciji u županiji, predstavnici Vlade su pokazali elementarno nepoznavanje pravnih činjenica i stanja na terenu. HRS je kroz dvije apelacije Ustavnom sudu dokazao kako sve mjere koje idu u ograničavanje ljudskih prava, poput ograničavanja kretanja i sl., ne mogu biti nametnute od ad hoc formiranih tzv. stožera, pa niti od Vlade, nego isključivo od zakonodavca, odnosno Skupštine i to na određen period. Kao primjer naveli smo činjenicu da su Sudovi počeli rješavati pojedine prekršajne prijave napisane od strane MUP-a zbog „kršenja mjere ograničenog kretanja“ u korist okrivljenika, zbog činjenice da je ta mjera zakonski neutemeljena.

Ministar Slađan Bevanda je demantirao naš stav, govoreći kako su sve prijave utemeljene na zakonu, no na naše pitanje da nam citira kojem Zakonu i kojem članku tog zakona, rekao je „kako ćemo odgovor dobiti naknadno“. Predložili smo Vladi HNŽ-a da u proceduru uputi Zakon s kojim će zaštitne mjere imati zakonsko utemeljenje, kao što je to slučaj u pojedinim drugim županijama, prijedlog je ignoriran.

Dalje, u usvojenom zaključku skupštinska većina je po pitanju štrajka zdravstvenih djelatnika arbitrarno stala na stranu Vlade HNŽ-a, govoreći kako je prijedlog Vlade najbolji i jedini moguć. Nije nam jasno kako se došlo do tog zaključka, budući da se ni ministar Opsenica, ni premijer Herceg, niti ministar Faladžić nisu pojavili na sjednici Skupštine kako bi pojasnili prijedlog. Dapače, oni u Skupštini već mjesecima izbjegavaju raspravu na temu štrajka zdravstvenih djelatnika.

Budući da je HRS po oba pitanja na samoj sjednici argumentirao razloge protivljenja, ne razumijemo zašto se od izbora bliskih Vladi šire neistine o tome kako stojimo iza „napada na rad Vlade“ od strane pojedinih medija i sindikata. Ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku medijima koji u javnost iznose informacije o nenamjenskom i netransparentnom utrošku sredstava, kao i borbi zdravstvenih djelatnika za svoja prava, uz žaljenje što dalje od našeg rada u Skupštini i institucijama gdje smo zastupljeni ne možemo ići. Da možemo, vrlo rado bi, ali ne možemo, jer narod na izborima bira kako danas žanjemo. Ukoliko Vlada HNŽ-a ili bilo tko ima ikakve dokaze o političkoj umiješanosti u rad medija “koji ih napada“ i/ili prosvjeda zdravstvenih djelatnika, pozivamo ih da ih odmah iznesu u javnost.

HRS će i dalje radom i programom stajati iza onoga što smo govorili i promovirali u kampanji, u borbi za opće dobro po svaku cijenu. Vlada HNŽ-a, kao i ravnatelji Zavoda, Fondova i dr. koji su također stranački kadar, ponašaju se kao da smo svi mi njihovi sluge, a naš novac njihov privatni. Vrijeme je da se njima stane u kraj, a prije ili kasnije će doći trenutak polaganja računa. Ako nitko drugi, mi ćemo se za to izboriti.

 

Svima onima koji u Skupštini i drugdje podržavaju sramotno i licemjerno ponašanje vladajućih struktura, koji žive neku svoju paralelnu stvarnost, a sebe zovu „oporbom“, neka ide na obraz činjenica što je njihova „oporbenost“ samo stvar cijene i interesa. Nama nije, niti će ikada biti.

 

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz