a

Zašto smo napustili HNS?

Zašto smo napustili HNS?

Vezano za jučerašnje održavanje Sabora HNS-a, zbog tendencioznih medijskih napisa, ali i pojašnjenja prema javnosti, osjećamo potrebu reagirati.

Tekst Rezolucije HNS-a koja je jučer usvojena, zastupnici su dobili dan ranije u 19.00 sati. Dnevni red, kao i Poslovnik o radu je dobiven na samoj sjednici. Unatoč dobroj volji i spremnosti na pomoć i suradnju prethodnih dana, u potpunosti smo izignorirani kada se radilo o definiranju sadržaja ovih dokumenata.

S toga smo na samoj sjednici HNS-a iskoristili poslovničko pravo i predložili dopune dnevnog reda s točkama:

  1. Zastupljenost Hrvata u zajedničkim institucijama;
  2. Odnos Republike Hrvatske i Hrvata u BiH;
  3. Demografska strategija Hrvata u BiH.

Prijedlog je odbijen, s isprikom kako će se o istima diskutirati prigodom rasprava o Izvješćima i Rezoluciji, što na kraju nije napravljeno.

Prigodom točke o samoj Rezoluciji, predložili smo izmjene iste te ih, ponovno sukladno Poslovniku, uputili u proceduru. Predsjedavajuća u tom trenutku gđa Borjana Krišto iste uopće nije uzela u obzir, kamoli dopustila glasovanje o istima. Predsjednik HRS-a je tražio riječ kako bi uputio repliku i tražio glasovanje po prijedlogu, gđa Krišto mu je odbila dati pravo na riječ i repliku. Kasnije se predsjednik HRS-a obratio g. Draganu Čoviću sa istom namjerom, ponovno je pravo na repliku odbijeno.

 

HRS je jučer ponudio demokraciju HNS-u, što je totalitarnim načinom grubo odbijeno. Ponudili smo svoja rješenja, tražili glasovanje o istima, nije nam dopušteno. Ne vidimo u čemu bi bio problem, neka nas se preglasa. Dakle, očigledno je da je g. Čović totalitarizam i diktaturu koju provodi u svojoj stranci samo preslikao na HNS. U tome nećemo i ne želimo sudjelovati.

Želimo sav uspjeh g. Čoviću u pregovorima oko izmjena izbornog zakona i Ustava, u nadi da će makar dio besramne retoričke oštrine koju je koristio javno napadajući na osobnoj razini predsjednika HRS-a Slavena Raguža, koristiti i prema Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i sličnima. Pokušali smo pronaći jedan primjer da je g. Čović ikoga onako javno na osobnoj razini napao, kao jučer Slavena Raguža, nismo ga pronašli. Također, nikada i nigdje nećete pronaći, pa ni u jučerašnjem govoru, da je Slaven ili bilo tko iz HRS-a na osobnoj razini napao bilo koga. O djelima i ulogama u društvu i politici se može razgovarati, o osobama suditi može samo dragi Bog.

S toga smo odlučiti ne biti dio ovoga što je HNS postao. Alat u rukama jedne stranke. HRS se bezbroj puta dokazao kao branitelj hrvatske konstitutivnosti i legitimiteta, kao borac protiv bošnjačko nacional socijalističke politike, prema tome uzalud su etikete izdajnika i sarajevskih plaćenika koje nam se pripisuju putem partijskih medijskih kuća i komentatora.

Hrvatima je potrebna autentična politika, koja ima za cilj dobrobit svoga naroda i dobrobit čovjeka, a to je HRS. Jučer smo to pokazali i u tome nas nije podržala samo ČNS, nego i dosta neovisnih hrvatskih zastupnika koji su bili prisutni na sjednici HNS-a

HDZ-u BiH, zajedno sa svim priljepcima, želimo uspjeh u daljnjem radu u HNS-u. Vidimo se na izborima!


HRS

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz