a

AKO JE VLADA NEVENKA HERCEGA BILA TENDERSKA, OVU NOVA JE, IZGLEDA, KONCESIJSKA

AKO JE VLADA NEVENKA HERCEGA BILA TENDERSKA, OVU NOVA JE, IZGLEDA, KONCESIJSKA

U narodu bi rekli „prvo pa muško“! Na prvoj sjednici Skupštine HNŽ nakon izglasavanja nove Vlade HNŽ-a na dnevnom redu se našla Odluka o dopunama Prostornog plana. Kako su rekli iz Vlade „dopunom trebaju biti predložene potencijalne lokacije pogodne za izgradnju sunčanih fotonaponskih elektrana“. To ni u kojem slučaju ne bi bio problem da se ne radi o HNŽ-u. Naime, sve općine ove županije su u punom kapacitetu dodijelile lokacije za solare, resorna ministarstva izdala koncesijske dozvole, pojedini gradovi poput Čapljine već pristupili parcelizaciji itd. Očigledno se sve radilo mimo važećeg Prostornog plana županije, pa je nova Vlada odlučila retroaktivno to sve regulirati opravdanjem za malu djecu: „da se urade javne rasprave o potencijalnim lokacijama“. Lokacijama koje su već davno dodijeljene.

Proces izgradnje fotonaponskih postrojenja počinje dobivanjem elektroenergetske suglasnosti od nadležnih elektroprivreda. Da bi se to dobilo mora se imati zemljište/parcela na lokaciji na kojoj EP analizira kapacitete i opterećenost sustava. Ako postoje preduvjeti, dobiva se suglasnost s kojom se ide u jedinicu lokalne samouprave za prenamjenu zemljišta (ako se mora s poljoprivrednog u građevinsko) te dozvolu za izgradnju, koja mora biti usklađena s lokalnim prostornim planovima, paralelno s čime se ide u zahtjeve za koncesiju kod resornih županijskih ministarstava. Preduvjet svega je usuglašenost s prostornim planovima.

Činjenica je kako su SVE općine u HNŽ-u PUNIM kapacitetima pokrivene već dodijeljenim koncesijama i dozvolama za solarne elektrane. Činjenica je kako su iste dodjeljivane ne na osnovu javnog poziva i natječaja, nego na osnovu stranačko-rodbinsko-tajkunskih veza. Činjenica je da su se prostorni planovi gradova i općina mijenjali kako bi se sve to omogućilo. Zadnja činjenica: potez nove Vlade koja sve to retroaktivno usuglašava s prostornim planom županije, čime nas sve pravi budalama, pokazuje kako se sve to radilo mimo prostornog plana! Sada to nova Vlada HNŽ-a sve želi regulirati. I to na prvoj sjednici nakon imenovanja! HRS je vodio milijun ratova s, do sada, najlicemjernijim premijerom HNŽ-a ikada, Nevenkom Hercegom, ali garantiramo da bi i on, ako ništa, iz kurtoazije pričekao drugu sjednicu Skupštine nakon imenovanja, ne bi već na prvoj ovako otkrio sve karte kako je postavljen tu da radi u interesu HDZ-SDA tajkuna, a ne naroda kojeg, kako kažu, predstavljaju.

Zastupnici HRS-a su, prvo, tražili da se ova točka dnevnog reda skine. Razlog je što dio Odluke nije grafički prikaz prostornog plana HNŽ-a koji se krije, iako bi morao biti javno dostupan podatak. Nakon što je to odbijeno, pokušali su razumnom raspravom pokazati kako se Odluka morala drugačije formulirati, jer je svima poznato kako su koncesije za solarne elektrane davno sve već dodijeljene i svi prijenosni kapaciteti popunjeni koncesijama dodijeljenim stranačkim podobnicima i raznim mešetarima. Zanimljivo nam je bilo slušati opravdanja iz redova vladajuće koalicije. Koliko su beskrupulozna ponajbolje su pokazali komentari koji su govorili kako se ne trebamo bojati mešetara, jer i oni su investitori. U najmanju ruku licemjerno je govoriti o tome kako mi možemo biti neka „super regija“ poznata po energetskoj samostalnosti. Činjenica da smo do sada prepoznatljivi kao „super regija“ po političkoj korupciji i kriminalu.

HRS je tražio i inzistirat ćemo na tome da se javno objavi grafički prikaz prostornog plana HNŽ-a. Ako je sve po zakonu i regularno, zašto se to krije od javnosti? Na prvoj sljedećoj sjednici tražit ćemo, ponovno, raskidanje ugovora o koncesiji za MHE na Buni i kamenolom u Kuti Livču u Mostaru. Vladu Nevenka Hercega smo nazivali tenderskom Vladom. S ovime ćemo vidjeti hoćemo li s pravom moći ovu novu Vladu nazvati koncesijskom.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz