a

Borba za „konstitutivnost Srba“ u HNŽ: hrvatska politika (ponovno) u službi Sarajeva

Borba za „konstitutivnost Srba“ u HNŽ: hrvatska politika (ponovno) u službi Sarajeva

Ukoliko se ostvare najave da će HDZ BiH podržati tobožnje „priznavanje konstitutivnosti Srba u HNŽ-u“, to će po tko zna koji put dokazati činjeničnu političku nepismenost i krajnje slugansku politiku ove stranke u odnosu na Sarajevo. S jedne strane se deklarativno bore za očuvanje konstitutivnosti, dok u tijelima vlasti više nego aktivno, po tko zna koji put, sudjeluju u gaženju iste. Dovoljno je vidjeti tko se „bori“ za konstitutivnost Srba u HNŽ-u.

 

Inicijativa prema Ustavnom sudu nije krenula od političkih predstavnika Srba, nego od strane SDA, konkretno Edhema Bičakčića i Fadila Novalića, koji su, svaki u svoje vrijeme, uputili Apelacije na ovu temu. Kontinuitet je to politike ove stranke koja svoje začetke ima u Odluci Ustavnog suda U 5/98-III, po Apelaciji Alije Izetbegovića. Tobožnja konstitutivnost svih naroda na teritoriju cijele BiH. Ovu Odluku su nametnuli bošnjački i međunarodni članovi Ustavnog suda, koji su pak bili direktno uvjetovani za donošenje iste od strane Wolfganga Petricha. Ona je temelj svih katastrofalnih i diskriminatornih nametanja od strane ovog Visokog predstavnika koji je Hrvate u BiH doveo u situaciju institucionalne i ustavno-pravne neravnopravnosti u odnosu na druga dva naroda.

 

Konstitutivnost Srba u HNŽ-u, jednako kao i svih naroda u BiH, osigurana je i definirana na teritoriju cijele BiH kroz tijela središnje vlasti i kroz zajedničke institucije koje imaju jurisdikciju na teritoriju cijele BiH. Implementacija bilo kakvih odluka koje kao polaznu osnovu imaju politička htijenja koja, kroz tobožnju borbu za konstitutivnost i ljudskih prava, direktno udaraju na pojam konstitutivnosti znači aktivno sudjelovanje u politici koja od Federacije ima namjeru stvoriti čisto bošnjački entitet. Konstitutivnost je pojam koji održava pravnu strukturu BiH i odvajanje istog od pravne strukture znači diranje u temelje BiH kao takve. Ukoliko HDZ BiH ostvari svoje najave kako će ići u implementaciju Odluka koje forsiraju njihovi koalicijski partneri iz SDA, onda se dovodi u pitanje sva argumentacija koju dajemo kada govorimo kontra fenomena Komšić i imenovanja Hrvata koji to nisu u Dom naroda.

Hrvati kao konstitutivan narod nemaju jednake institucionalne mogućnosti zaštite svojih interesa i nametanjima izmjena Ustava dovedeni su u diskriminirajući položaj. Političkim predstavnicima u fokusu mora biti isključivo dovođenje u istu ravan prava svog naroda. Marketinški potezi koji za cilj nipošto nemaju borbu za ljudska i građanska prava, nego isključivo implementaciju koncepta BiH po mjeri unitarističkog političkog Sarajeva, to nipošto nisu.

 

Ukoliko se obistine najave kako će HDZ BiH u Skupštini HNŽ-a pokrenuti i podržati inicijativu SDA o izmjenama Ustava ove županije na način kako su to oni zamislili, to će samo, po tko zna koji put, potvrditi ono što godinama govorimo, a to je da je najjača hrvatska stranka postala veći borac za koncept BiH koju promovira Bakir Izetbegović, od njega samoga. HRS u tome neće sudjelovati.

 

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a

 

—-

Već sam rekao da smo u Bosni, takvoj kakva jest, prisiljeni da biramo između podjele teritorija i podjele vlasti, ili, da budem precizniji: ili puna vlast u podijeljenoj Bosni, dakle, na dijelu teritorija, ili podijeljena vlast u cjelovitoj Bosni. Opcija pune bošnjačke vlasti u cjelovitoj Bosni ne postoji.” Alija Izetbegović 10.11.1996.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz