a

Prijetnje i pritisci vijećnicima HRS-a zbog protivljenja koncesijskim malverzacijama u HBŽ

Prijetnje i pritisci vijećnicima HRS-a zbog protivljenja koncesijskim malverzacijama u HBŽ

Zadnjih nekoliko dana vijećnici HRS-a doživljavaju niz nevjerojatnih pritisaka, prijetnji, uvreda, sve zbog toga što žele spriječiti ekocid i protuzakonitu trgovinu koncesijama u Livnu. Ono što je zanimljivo jeste da naši vijećnici inzistiraju na javnoj raspravi, dok „investitori“ istu izbjegavaju, inzistirajući na uvredama na osobnoj razini, pritiscima na vijećnike i prijetnjama. O čemu se radi? Idemo kronološki.

Godine 2006. tvrtka „Dže-co“ upućuje zahtjev za hidro-geološko ispitivanje i eksploataciju podzemnih voda u industrijske namjene, na lokalitetu „Poljane“. Ministarstvo gospodarstva 7.7.2006., dakle prije 15 godina, organizira „javnu raspravu“ o kojoj nitko od mještana nije bio upoznat i na kojoj je bilo prisutno troje ljudi: pomoćnik ministra Mate Šiško ispred Ministarstva, Tihomir Lauš kao djelatnik Općine i brat vlasnika tvrtke Dže- Co, Ranko Džeko. Zaključak javne rasprave je da se projekt podrži, no bez obzira na to, tvrtka nikada ne pokreće nikakve radnje po pitanju realizacije projekta.

 

Godine 2010. tvrtka „Dže-co“ d.o.o. Livno opet ponavlja zahtjev za dodjelu koncesije, po drugi put dobiva koncesiju, a Općinsko vijeće 03.11.2010. usvaja zaključak s kojim se daje suglasnost za eksploataciju podzemne vode na lokalitetu „Poljane“, uz uvjet provedbe javne rasprave i pribavljanja prethodne vodne suglasnosti sukladno Zakonu o vodama. Javna rasprava ovaj put uopće nije održana. To nije spriječilo Vladu HBŽ i ministarstvo gospodarstva da 01.12.2012,. opet izda ugovor o koncesiji tvrtki „Dže-co“ d.o.o. Livno na lokaciji Poljane.

 

Međutim, niti nakon ponovne suglasnosti, tvrtka ne započinje eksploataciju vode, čime nije ispunila uvjete iz Ugovora koji su definirali početak eksploatacije najkasnije u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, u protivnom isti se raskida.

 

Umjesto raskidanja Ugovora, Vlada HBŽ 20.11.2018., i to kroz tekuća pitanja, bez ikakve rasprave i provjere prethodnih prava, bez kontaktiranja gradskog vijeća Livno, prenosi Ugovor o koncesiji na novog koncesionara tvrtku „Lara natural“, sa svim pravima.

 

 

Što se događa? Na osnovu tog prijenosa, tvrtka „Lara Natural“ d.o.o. Livno započinje građevinske radove na potpuno drugoj lokaciji: „Krivića vrtli“. Ta lokacija se nalazi u vodo-zaštitnoj zoni, neposredno uz tri postojeća vodocrpilišta iz kojih se vodosnabdijevaju sva okolna sela (blizu 200 kućanstava). Plan je izbušiti rupu od 400 m i 0,51 m širine, sve to neposredno uz tri vodocrpilišta koja su izgradili mještani. Bez ikakvog znanja mještana, započinju se radovi teškim strojevima s kojima su vidno oštećene lokalne prometnice i s kojima se prigodom svake kiše stvori erozija tla i voda koju koriste ova sela se zamuti.

 

 

Zakon je jasan, „geološka istraživanja na prostorima gdje se nalaze vodoprivredni objekti i uređaji za vodosnabdijevanje nisu dopuštena“. Uz sve to, koncesionar je dužan u svezi dodijeljene koncesije poduzeti mjere za zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu okoliša i imovine drugih osoba, što ni u kojem slučaju nije ispoštovano.

 

Naši zahtjevi su da se uradi javna rasprava u kojoj će sudjelovati i mještani okolnih sela te da se provede sva zakonska procedura potrebna za hidro-geološka istraživanja i da se zaštite  vodocrpilišta, uz obvezni elaborat zaštite okoliša s procjenom utjecaja na isti. Uz ovo, tražimo i tematsku sjednicu gradskog vijeća Livno na ovu temu, kako bi se raspravilo javno i transparentno o svim aspektima ove priče. Za naglasiti je isto kako novi investitori nikada nisu došli na lokaciju niti je njihov predstavnik ikada došao na razgovor s mještanima.

Zanimljivo je i vidjeti tko su investitori. Prema podacima dostupnim na Internetu, kao osnivači tvrtke „LARA NATURAL“ d.o.o. navode se: Stipo Marelja, Josip Sužanj i Achaz Von Oertzen. Isti vlasnici su u par zadnjih godina osnovali još 7 tvrtki. Među njima je i „Solbus“ d.o.o. Livno koja je dobila koncesiju za izgradnju solarnih parkova u Općini Livno, za koje nisu započeli ikakve radnje i za čiju koncesiju od 2014. ne plaćaju nikakve naknade.

Ono što je zajedničko za svih 8 firmi je to da imaju iste vlasnike, isti minimalni početni kapital, nemaju uposlenih osoba, (a u ugovorima za koncesije navode da imaju stručno osposobljeni kadar i dobro financijsko stanje) i posluju s gubitcima, kako stoji u registru tvrtki.

Vraćamo se na početak. Zbog svega ovoga, vijećnici HRS-a već duže vremena doživljavaju nevjerojatne pritiske, prijetnje i uvrede na osobnoj razini. Pitamo se, ako su investitori u pravu, čemu sve to? Ako nemaju što za kriti čemu prijetnje i pritisci. Ono što mi tražimo jeste javna rasprava, poštivanje zakona i zaštita okoliša. Ništa više. Apsolutno nitko od nas nije protiv ulaganja i gospodarskog rasta, ali jesmo protiv protuzakonitih radnji, uništavanja okoliša i zlouporabe javnog dobra i resursa za nečije osobne potrebe. U tome ćemo ustrajati i nema tih prijetnji, uvreda i pritisaka koji će nas u tome spriječiti.

 

Klub HRS-a Livno

 

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz