a

DOVIĐENJA NEVENKO, NEKA UĐE NEVENKO

DOVIĐENJA NEVENKO, NEKA UĐE NEVENKO

„Ako netko želi ruke HRS-a, moramo govoriti o programu i načelima ne o pozicijama i matematici!“. Ovo je bio naš stav od početka početaka razgovora oko formiranja nove Vlade HNŽ-a. Budući da o programu i načelima niti u jednom trenutku nije bilo govora, HRS je bio i ostao oporba. Iako iskreno želimo sve najbolje novoj Vladi HNŽ-a, glasovali smo protiv njenog imenovanja, jer ovoj županiji, uostalom kao i cijeloj državi, potrebna je nova politička paradigma. Nove političke vrijednosti. Ono što smo dobili jeste nastavak iste političke prakse, samo s različitim akterima. Doviđenja Nevenko, neka uđe novi Nevenko! Idemo redom!

Stranka s najvećim političkim kapitalom u županiji, HDZ BiH, je još u izbornom procesu za partnere izabrala DF Željka Komšića i HDZ1990, s kojima su, i po svojem priznanju, odradili cijeli niz izborno procesnih, u SIP-u uzaludno dokazanih, malverzacija. Suradnja se nastavila i prigodom izbora delegata za Dom naroda, gdje je DF podržao HDZ, ali je tu i puklo, jer HDZ nije ispunio svoj dio kadrovsko-političkog dogovora. Unatoč ovome svemu, pristali smo razgovarati, ali na isključivim temeljima programa, strategije i ideja. Jedan od „Conditio sine qua non“ je bio zahtjev za Uredom za borbu protiv korupcije po uzoru na Tuzlansku i Sarajevsku županiju i da to sve bude ovjereno potpisima predsjednika stranaka, što je u konačnici odbijeno od strane najjače stranke. Inzistiralo se isključivo na razgovorima o zbrajanju ruku. Da je to točno, pokazalo već pri prezentaciji programskih dokumenata na dan imenovanja Vlade, a koji su doslovno prepisani iz dokumenta kojeg je prezentirao pokojni Ljubo Bešlić na sastancima oko formiranja Vlade 2019. godine.
Imajući u vidu sve ovo, još u lipnju smo jasno i nedvosmisleno dali do znanja kako HRS neće biti dio bilo kakvih dogovora oko formiranja Vlade HNŽ. To je rezultiralo cijelim nizom zlonamjernih medijskih tumačenja, pod pokroviteljstvom istih političkih aktera koji su nas „iskreno“ pozivali da se priključimo matematičkim dogovorima. Isti su, paralelno, preko svojih satelitčića na društvenim mrežama govorili kako HRS samo taktizira, kako smo već dogovorili pozicije, a Slaven Raguž i Mirko Vasilj su uzeli davno „torbe novaca“ za podršku. I u ovome se pogotovo vidjela iskrenost namjera političkih subjekata u HNŽ-u.
HRS gaji politiku odgovornosti, ne položaja. Dokazali smo to u više navrata u Skupštini kada smo progurali cijeli niz inicijativa iz domene zdravstva i obrazovanja, u periodu korone dva puta smo preko Ustavnog suda „pobijedili“ prošlu Vladu, a najponosniji smo na zaustavljanje projekta izgradnje MHE na Buni. Ovdje koristimo prigodu pozdraviti bivšeg ministra poljoprivrede Donku Jovića koji je još 2019. HRS-u „zaprijetio“ kako će do kraja njegovog mandata biti izgrađena ne samo jedna, nego obje MHE. Podsjetnika radi, tada je od ruku svih prisutnih stranaka u Skupštini samo HRS-ova ruka bila protiv izgradnje.

Našoj županiji je potrebna nova politika, nove društvene vrijednosti utemeljene na struci, znanju i umijeću, a ne stranačko-rodbinskoj pripadnosti. Mi svojim djelima i aktivnostima promoviramo tu praksu i nastavit ćemo je promovirati i radom s novim sazivom Vlade HNŽ. Prioriteti će nam biti reforma zdravstvenog i obrazovnog sustava, realizacija projekta brze ceste Čapljina – Neum, sustav vodoopskrbe južnog dijela općine Stolac, itd. Svjesni smo kako će ova Vlada samo nastaviti tamo gdje je prošla stala, odnosno kako će praksa ići u smjeru „doviđenja Nevenko, neka uđe Nevenko“. Mi ćemo se, kao konstruktivna oporba, potruditi da to ipak tako ne bude.

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz