a

Klasična rekonstrukcija Aluminija

Klasična rekonstrukcija Aluminija

Kao što smo i govorili u srpnju, nakon prosvjeda djelatnika Aluminija, sve aktivnosti tzv. kriznog stožera, nadzornog odbora, uprave i dr. bile su usmjerene na „pranje“ obraza HDZ-a BiH i njihovog predsjednika, a ne na reaktiviranje proizvodnje i zbrinjavanja radnika ovog poduzeća. Ovo je ogledalo hrvatske politike u BiH.

Na sastanku, netom nakon prosvjeda ispred središnjice HDZ-a BiH, djelatnicima ovog poduzeća je obećano postupno pokretanje ugašene proizvodnje. „Ići će se u tri etape, prvo ljevaonica, anode, pa elektroliza. Prva će krenuti Ljevaonica, jer je ona najjednostavnija za pokretanje“ rekao je tada „šef“ kriznog stožera Dragan Čović, dodavši kako će inzistirati „od istražnih tijela u Bosni i Hercegovini da rasvijetle poslovanje mostarskog Aluminija, iz kojeg su posljednjih 20-ak godina isisani deseci milijuna KM“. Naravno, zračio je optimizmom koje je izrazio „uvjerenjem kako će Aluminij uskoro početi raditi“.

Zašto spominjemo Dragana Čovića? Iz prostog razloga što su mu se 17.08.2019. Uprava i Nadzorni odbor ovog poduzeća u otvorenom pismu zahvalili što je „konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom“, te kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana „naziru obrisi jednog novog Aluminija, na novim, ekonomski održivim osnovama“.

Isti N.O. i Uprava koji su ovih dana odbili ponudu „Abraham“ grupe, jedinu koja je došla na adresu Vlade Federacije za potrebe ponovnog pokretanja proizvodnje u ovoj tvornici. Ponuda koja je bila prihvatljiva svima, osim Vladi Federacije u kojoj sjede legitimno izabrani hrvatski ministri. Isti oni koji uredno dižu ruke za sanaciju gubitaša po Bosni, ali za Hercegovinu postoje „pravni razlozi“ zbog kojih im je potrebno „dodatno vrijeme“. I tako, umjesto da se nađu razlozi da se nađe srednje rješenje i iskoristi dobra volja investitora, koji je spreman uložiti preko 1 milijarde KM u Aluminijski, nalaze se razlozi da se ponuda, najbezbolnije, odbije.

Gospodo hrvatski ministri u Vladi FBiH, zašto ne odgovorite kako je moguće da je mostarski gigant propao, ako ste sami 25.10.2018. donijeli odluku o financijskoj konsolidaciji? Kako je moguće da EPHZHB, u kojoj ste vi većinski vlasnik, naprasno prekida opskrbu strujom ako je Skupština tog poduzeća donijela Odluku o opskrbi Aluminija do 31.12.2019.? Do koje točke su došle istražne radnje o izvlačenju, kako kaže vaš Predsjednik, desetaka milijuna KM iz ovog poduzeća? I, na kraju, kome od stranačkih tajkuna je obećan Aluminij?

Prije nego ste odbili jedinu ponudu za revitalizaciju ovog poduzeća, morali ste javnosti dati odgovore na sva ova pitanja. Sva, osim ovog zadnjeg. Odgovor na ovo zadnje pitanje ste dužni djelatnicima koji su ostali u Aluminiju nakon 10.07.2019. i dobili vašu čestitku za blagdane u vidu otkaza najavljenih za 31.12.

Silvio Bubalo, predsjednik G.O. Mostar HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz