a

Odgovor zastupnici Hajdarević

Odgovor zastupnici Hajdarević

Motiviran priopćenjem zastupnice Hajdarević u kojem staje u obranu ministrice Borovac i proziva Klub Hrvata u Skupštini HNŽ, kao zastupnik i kao član Kluba, osjećam potrebu reagirati, prije svega zbog činjeničnog nepoznavanja zakonskih propisa od strane onih koji bi propise, po dužnosti, morali i donositi.

Koliko ministrica Borovac, koju brani zastupnica Hajdarević, poštuje i pozna zakonske propise ponajbolje govori činjenica kako je u više navrata ista prekršila zakon, dopuštajući smještaj nezakonitih migranata u IC Salakovac, izražavanjem inicijative o prihvatu „boraca iz Sirije“ i njihovih obitelji u Salakovac, itd. Na njenu zadnju u nizu protuzakonitih inicijativa, smještanja maloljetnih migranata u Salakovac, reagirao je Klub Hrvata Skupštine HNŽ. Naravno, prije svih, očekivala se reakcija hrvatskih dužnosnika iz Vijeća ministara, no budući da oni nastavljaju sa svojom četverogodišnjom praksom šutnje i nerada, niže razine su morale preuzeti odgovornost.

Reagirali smo jer je Zakonom o strancima (članak 123 St. 4) propisano je kako „maloljetne osobe bez pratnje moraju biti smještene u posebnim specijaliziranim ustanovama za maloljetnike“. Izbjeglički centar u Salakovcu to nije. Stavljati maloljetnike bez pratnje sa ostalim osobama u centru koji nije specijaliziran za maloljetnike predstavlja grubo kršenje prava djece. Eventualni prihvat bi sa sobom podrazumijevao uključivanje u proces Centra za socijalni rad koji bi morao imenovati skrbnike, provođenje dodatnih radnji i troškova koje bi morala osigurati županija.

Izbjeglički centar u Salakovcu je centar za PRIZNATE izbjeglice, dakle strance koji su progonjeni u svojoj zemlji i kojima je BiH priznala izbjeglički status, u skladu sa Konvencijom o statusu o izbjeglicama. To je centar otvorenog tipa te sukladno zakonu nezakoniti migranti čiji se identitet ne može utvrditi, ni u kojem slučaju ne mogu biti u centru otvorenog tipa, nego pod stalnim nadzorom.

Kada bi se dogodio (protuzakonit) smještaj migranata u Salakovcu, bilo maloljetnika ili punoljetnika, tko bi radio zakonom propisan nadzor, Ministarstvo za ljudska prava na čelu sa Semihom Borovac ili MUP HNŽ-a? Čija je nadležnost kad migrant, koji bi trebao biti pod nadzorom a nije, izvrši prekršaj ili kazneno djelo u Mostaru? Čija će biti nadležnost u slučajnu ubojstva, kao što je bio slučaj u Bihaću? Čija je nadležnost  kad nezakonitom migrantu treba medicinska pomoć? Ukoliko nam provale u kuću, kao što se to dešava svakodnevno, hoćemo zvati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice za pomoć ili MUP HNŽ-a?

Na kraju, stavljati cijelu ovu situaciju na razinu „bošnjačko – hrvatskog“ prepucavanja, govoreći kako Hrvati nameću svoje stavove Bošnjacima, znači tipično preusmjeravanje teme u nedostatku valjanih argumenata. Neka se priupita za mišljenje žitelje Mostara, Bošnjake, koji žive u blizini Salakovca što misle o prihvatu ilegalnih migranata u susjedstvo. Zašto ovih dana reagira načelnik Ilidže Senaid Memić? Zašto reagiraju žitelji Ilidže? Jesu li i njima Hrvati „nametnuli“ stavove?

Smještanje ilegalnih migranata u IC Salakovac je protuzakonito i naravno da ćemo nastaviti prozivati i zaustaviti svakoga onoga tko, iz tko zna kojih motiva, dovodi u pitanje sigurnost i život žitelja HNŽ-a.


Slaven Raguž

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz