a

KONSENZUS HDZ-OVA U BIH NIJE KONSENZUS HRVATSKOG NARODA U BIH

KONSENZUS HDZ-OVA U BIH NIJE KONSENZUS HRVATSKOG NARODA U BIH

Tri naroda, dva entiteta, jedna država, možda jeste HDZ-ov konsenzus o konceptu BiH, nipošto nije koncept o kojem konsenzus postoji u hrvatskome narodu.  Kada bi Andrej Plenković znao kako je bestidno gaženje prava hrvatskog naroda počelo Barryevim amandmanima 2000.g, Alijansom i OHR-ovim nametanjima, a ne „anomalijama iz 2006.“, možda bi imao realniji i razumniji stav o Hrvatima u BiH i državi BiH kao takvoj. Prema tome, Plenković i Čović govore u svoje ime i ime stranaka koje predstavljaju, u ime svih Hrvata nisu!

Nakon jučerašnjeg susreta sa strankama okupljenih oko HDZ-a BiH, premijer RH Andrej Plenković je izjavio kako u BiH: „postoji jedinstven stav političkih predstavnika hrvatskog naroda, ne samo HDZ-a BiH, oko temeljnog pitanja Izbornog zakona, što je ustavni okvir BiH, a to je jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna konstitutivna naroda i ravnopravnosti i prava svih ostalih u BiH. Važno je da smo dobro razumjeli da je to zajednička linija svih hrvatskih stranaka. Postoje različiti modeli i rješenja, no važno je zadržati slovo i duh Daytona, što nikada do 2006. godine nije dolazilo u pitanje.“

Ovo jednostavno nije istina! Nakon silnih nametanja Visokih predstavnika, dva puta nametnute Vlade Federacije, nametanja u Domu Naroda, nametanja u Predsjedništvu, koncept BiH „tri naroda, dva entiteta“ je prerastao u koncept po mjeri Alije Izetbegovića i njegove vizije „potpune vladavine Bošnjaka nad dijelom teritorija“, koju je otvoreno zagovarao još 1996. Nipošto to nije ustavni okvir oko kojeg postoji konsenzus hrvatskog naroda. Da je to tako, na svojoj koži osjećamo još od nametanja Barryevih amandmana, nasilnog upadanja u Hercegovačku banku, oduzimanje TV odašiljača plaćenih hrvatskim novcem, Petrichevog silovanja Ustava, nametanje vlade Alijanse s kojom su oteta vlasništva hrvatskih općina i prebačena na Sarajevo, itd. Sve to dogodilo se puno prije 2006. kada se izabrao Komšić po prvi puta, a što Plenković vidi kao izvor svih problema. Možda su HDZ-u tada počeli problemi, hrvatskom narodu se to dogodilo mnogo ranije.

 

Hrvatima u BiH je potrebno pokretanje rasprave oko alternativnog ustavnog okvira, po mjeri sva tri naroda, a ne po mjeri Sarajeva i ureda u Bruxellessu. Politički predstavnici, prije ulaska u bilo kakve nove kompromise, prvo moraju vratiti svoj ustavno pravni položaj kojeg su imali prije svih nametanja i gaženja ljudskih i građanskih prava. Tek onda možemo govoriti o eventualnim ustupcima i kompromisima. Politika koju vodi aktualno vodstvo hrvatskog naroda je politika koja služi isključivo njima. Za cilj ima ISKLJUČIVO očuvanje svojih pozicija i sinekura, nipošto rješavanje hrvatskog pitanja u BiH.

 

Prema tome, g. Plenkoviću, ali i g. Čoviću, kada govorite o ključnim temama za Hrvate u BiH, govorite u svoje ime. Više smo nego svjesni kako je vremenski period od 17 godina koliko „pregovarate“ o hrvatskom pitanju više nego dovoljan vremenski period za njegovo rješavanje. Vi biste da vam dadnemo dodatnih 5. Neće ići. Očigledno je da ste ili nesposobni, ili vam jednostavno nije u interesu rješavanje ustavnog pravnog statusa Hrvata u BiH.  U oba slučaja, ponavljamo, govorite u svoje ime i u ime HDZ-ova. U ime hrvatskog naroda u BiH ne možete, a vrlo uskoro i nećete. Garantiramo vam!

 

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz