a

Naredbe kriznog stožera ministarstva zdravstva su protuustavne i protuzakonite!

Naredbe kriznog stožera ministarstva zdravstva su protuustavne i protuzakonite!

Najnovija „naredba“ kriznog stožera s kojom se ukidaju vannastavne aktivnosti i, pored ostalog, uvodi nošenje maski na otvorenom, ne samo da je protuzakonita, nego i protuustavna. Ministar Opsenica ne može niti je ovlašten dirigirati rad obrazovnih ustanova, sportskih klubova, kao što ne može određivati ljudima kako se ponašati u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Prva stvar koju ovim putem pitamo Opsenicu i krizni stožer njegovog ministarstva jeste, na koje zakonske odredbe se pozivaju kada „naređuju“? Ako ta zakonska odredba uopće i postoji, zašto se taj Članak zakona nije citirao u uvodu „Naredbe“ koju su danas objavili? Odakle se crpe zakonska ovlaštenja za davanje „naredbi“?

 

U uvodu odluke se pozivaju na neke prethodne „naredbe“, nema citiranog niti jednog slova zakona. Prema tome više je nego očigledno da se izlazi iz zakonskih i ustavnih okvira. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraza vrlo jasno govori kako „krizni stožeri“ ministarstva zdravstva odlučuju o zdravstvenim ustanovama. Dakle, ne o školama, sportskim kolektivima, šetnji na otvorenom itd., nego o zdravstvenim ustanovama!

Dalje, u naredbi se spominju inspekcijski nadzori i inspekcije za slučajeve nepoštivanja „naredbi“. Gdje su definirane sankcije za nesprovođenje ovih naredbi? Kojim zakonskim odredbama su propisane? Voljeli bi da nam i to pojasni g. Opsenica. Ili smo možda prespavali trenutak kada je u HNŽ prestalo važiti načelo ustavnosti te smo postali apsolutističko društvo u kojem apsolutnu vlast imaju kojekakvi stožeri. Na osnovu koje zakonske odredbe će se naplatiti kazna za nenošenje maske na otvorenom? Što će pisati u prekršajnom nalogu?

Poštovana izvršna vlasti i poštovani raznorazni stožeri, nakon višemjesečnog iskustva borbe protiv korona virusa od vlasti se očekuje da prilagodi uvjete življenja novonastaloj situaciji. Da se povećaju bolnički kapaciteti, a ne da se ljude sa teškim bolestima praktično onemogućava pregledati zbog korona virusa… da se omogući odvijanje nastave po redovitom planu i programu u skladu sa postojećim higijensko-epidemiološkim uvjetima, a ne da se djecu i roditelje maltretira i maksimalno improvizira sa nastavom, itd.

 

Od vas se očekuje da organizirate normalan život u skladu sa epidemiološkom situacijom, a ne da gazite Ustav i improvizirate, stvarajući veće štete od vaših preporuka i „naredbi, nego od samog korona virusa.

 

HRS je u proceduru uputio priziv Ustavnom sudu zbog protuustavnog odvijanja nastave u školama. Ova naredba s kojom se dodatno usložnjava ionako kaotično odvijanje života otvara prostor za brojne druge tužbe i to sa punim pravom.

 

Gospodo iz vlasti, krenite raditi svoj posao, a ne igrajte se sa životima ljudi!!!

 

HRS

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz