a

Otvoreno pismo ministru Vjekoslavu Mandiću i ravnatelju FZJZ g. Davoru Peharu

Otvoreno pismo ministru Vjekoslavu Mandiću i ravnatelju FZJZ g. Davoru Peharu

Mještani naselja Srednje Špionice već 11 dan žive u zatvoru otvorenog tipa i u takvim (ne)uvjetima će vjerojatno dočekati najveći katolički blagdan Uskrs. Mjesto broji oko 460 stanovnika, nalazi se u općini Srebrenik i u mjestu živi najvećim dijelom Hrvati. Idemo kronološkim redom:

Dana 29.03. Štab Civilne zaštite Srebrenika donosi odluku o „Stavljanju Srednje Špionice u izolaciju“. Naime, u tom mjestu se pojavila jedna osoba pozitivna na korona virus. Pozivaju se na Članak 7 i 29 Zakona o zaštiti i spašavanju. Dana 02.04. o odluci obavještavaju Federalni štab CZ, odnosno Fahrudina Solaka.

Dana 06.04. ministrica Dajana Čolić na direktno pitanje javno izjavljuje kako, citiramo: „ona nije donijela nikakvu odluku o karantenu i izolaciji. Karantenu može proglasiti samo federalni ministar zdravstva. Poslali smo upit federalnom ministarstvu zdravstva i federalnom zavodu za javno zdravstvo kako se postaviti, čekamo odgovor. Jedini zakonski karanten u TK je hotel Tuzla i niti jedan drugi, što se zakona tiče, u Tuzlanskom kantonu nije aktivan“.

Dana 09.04. na izričito novinarsko pitanje Fahrudinu Solaku „na osnovu kojeg zakona je mjesto Srednja Špionica stavljeno u zatvor otvorenog tipa“, on odgovara kako se radi o, citiramo, „Vjerojatno zakonu o zaraznim bolestima, mjera koju je uradio Kantonalni štab Tuzla, odnosno ministarstvo zdravstva. Svaki kanton, svaki krizni štab, odnosno ministarstvo zdravstva, donosi zaštitnu mjeru za pojedina mjesta, ako su oni tako procijenili, onda to tako treba.“

Rekapitulacija: 29.03. se pojavljuje indeksni slučaj zaraze u srednjoj Špionici, GRADSKI ŠTAB CZ, donosi odluku o zatvaranju naselja, jakim policijskim snagama, pozivajući se na Zakon o ZiS, o čemu obavještavaju Fahrudina Solaka, koji 5 dana kasnije izjavljuje kako je odluku o tome donijelo kantonalno ministarstvo zdravstva i/ili kantonalni stožer CZ na osnovu Zakona o ZB, iako je ministrica zdravstva TK izjavila kako niti oni, niti kantonalni krizni štab CZ nisu donijeli nikakvu odluku o zatvaranju Srednje Špionice, te što se Vlade TK tiče, jedini karantin otvoren u skladu sa zakonom je onaj u hotelu Tuzla. U mjestu je trenutno 16 pozitivnih osoba, 115 ljudi u kućnoj izolaciji, dok se ostalih 329 stanovnika nalazi u zatvoru otvorenog tipa. Do kada nitko ne zna.

Ovim putem postavljamo pitanje federalnom ministru zdravstva g. Vjekoslavu Mandiću i g. Davoru Peharu, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo FBiH:

Mjeru ograničavanja kretanja, odnosno „karantin“, u skladu sa Člankom 46 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, donosi Federalni ministar zdravstva (Vjekoslav Mandić), na osnovu epidemiološkog izvješća Federalnog zavoda za javno zdravstvo (Davor Pehar), je li ikada donesena jedna ovakva odluka od strane ove dvije institucije u slučaju mjesta Srednja Špionica, općina Srebrenika?

Ukoliko jeste, zašto se ista mjera nije donijela za općinu Novo Sarajevo, budući da u toj općini živi Željko Komšić koji je bio pozitivan na korona virus, nakon povratka sa putovanja iz Kanade? Gradski štab CZ Srebrenika je, kako oni sami tvrde, protuzakonitu odluku o stavljanju Srednje Špionice u izolaciju donijelo nakon što se pojavio „nulti zaraženi“ koji je imao „dosta kontakata sa drugim ljudima“. Općina Novo Sarajevo je daleko gušće naseljena od Srednje Špionice. Član Predsjedništva, po funkciji, ima sigurno puno više kontakata od zaražene gospođe iz Srednje Špionice, zašto se na isti način nije postupilo u općini Novo Sarajevo?

Ako se zna kako ne samo u cijeloj FBiH, nego i u samom Tuzlanskom kantonu, pa i u samoj općini Srebrenik, nalaze brojna druga „žarišta“ zaraze korona virusom, zašto se policijskim snagama, i to pred najveći katolički blagdan, samo zatvorilo mjesto u kojem žive Hrvati, i to u većinski bošnjačkoj županiji? Kakva je to poruka?

Zaključak

Očigledno je kako je odluka o policijskom zatvaranju mjesta Srednja Špionica donesena protuzakonito i kako se radi o nastavku državnog udara u BiH, koji traje još prije proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH. U odluci o stavljanju u karantenu se pozivaju na Zakon o zaštiti i spašavanju koji uopće ne donosi tu mogućnost, niti daje bilo kakve ovlasti te razine lokalnom štabu CZ. To je potvrdila i ministrica zdravstva TK, a potvrdio je svojim neznanjem i nesposobnošću i sami Fahrudin Solak govoreći kako njegov Štab pozivao na jedan zakon, iako su se oni pozivali na sasvim drugi zakon.

Uz to, dana 22.03. načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović se svim javnim medijima u BiH hvalio vrhunski opremljenim „u rekordnom roku puštenim“ izolatorijem u općini Srebrenik, no isti načelnik odlučuje ne koristiti ga u slučaju Srednje Špionice i radije protuustavnim i protuzakonitim činom pretvoriti mjesto Srednja Špionica u zatvor otvorenog tipa.

Nitko nije lud tvrditi kako se ne trebaju provoditi mjere epidemiološke zaštite i prevencije zaraze, pa i tvrditi kako ne treba zatvoriti cijelo selo ako to struka naloži i ako se ispoštuju sve zakonske procedure. No, kada se sve to radi protuzakonito i provođenjem sile, osobito ako se šalju policijske snage na kućne adrese zbog protivljenja odluci i objava po društvenim mrežama, onda je i ljudska, moralna, ali i građanska odgovornost ustati protiv tiranije. Odgovornost je još veća ako se zna kako načelnik Omerović u općinski stožer CZ nije imenovao niti jednog Hrvata i kako on neometano ulazi u selo i izlazi iz njega, bahato izjavljujući kako će policijska karantena trajati minimalno mjesec dana.

Ovim putem pozivamo ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, kao i ravnatelja Federalnog Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, budući da se cijela ova priča nalazi u njihovoj nadležnosti, da hitno omoguće, u skladu sa zakonom, proveden proces izolacije pozitivno zaraženih osoba u mjestu Srednja Špionica, 115 osoba koji su proglašeni njihovim kontaktima i uručena su im rješenja o samoizolaciji, a da se ostalim žiteljima Srednje Špionice omogući neometano prometovanje van mjesta, kako bi svi dočekali najveći katolički blagdan Uskrs vjerski skrušenog mira i blagoslova.


Slaven Raguž, predsjednik HRS-a

Zašto Republikanci?

Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti, pa do naroda moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. To je temelj svake nepravednosti i korupcije. Pred zakonom i u društvu svi moraju biti jednaki!

 

 

Pratite nas:
Slaven Raguz